Naar artikel

Aanhouding in het buitenland

Verkeersovertreding in het buitenland

Als je een verkeersovertreding begaat in het buitenland kan de politie je ter plekke staande houden, een boete of waarborgsom opleggen en eventueel je rijbewijs innemen.

Aangehouden door de politie

Bij een verkeersovertreding in het buitenland kan de politie je staande houden en direct een uitschrijven. Soms moet je meteen aan de politieagent betalen en soms krijg je de boete later thuis gestuurd. Bij directe betaling is het verstandig een bewijs te vragen. Ontvang je de boete thuis dan geldt meestal; hoe later je de boete betaalt, hoe hoger het boetebedrag. Het kan daarom de moeite waard zijn om een boete direct te betalen. Op de bekeuring staat hoe je moet betalen en binnen welke termijn. Let op: Betaling betekent over het algemeen dat je de boete erkent. Bezwaar maken is dan niet meer mogelijk.

Waarborgsom

Bij staandehouding kan het zijn dat je een waarborgsom (Sicherheitsleistung, caution, consignation) moet betalen. Deze waarborgsom wordt opgelegd omdat de hoogte van de uiteindelijke boete nog moet worden vastgesteld. De hoogte van de waarborgsom is gelijk aan de hoogte van de vermoedelijke boete. Wil je bezwaar maken, laat dit dan noteren. De betaalde waarborgsom wordt verrekend met het uiteindelijk opgelegde boetebedrag. Wordt je bezwaar toegewezen, dan krijg je de waarborgsom terug.

Inname rijbewijs

Bij een zware verkeersovertreding kan de politie ter plekke je rijbewijs innemen. De buitenlandse autoriteit kan twee dingen doen met het ingenomen rijbewijs:

  • Het rijbewijs meteen terugsturen naar de RDW. De RDW stuurt het rijbewijs door naar de gemeente waar het rijbewijs is geregistreerd.
  • Het ingenomen rijbewijs vasthouden tot de rijontzegging is opgeheven en het daarna terugsturen naar de RDW of naar je huisadres.

Voor specifieke informatie over de afwikkeling, kun je contact opnemen met de instantie die het rijbewijs heeft ingenomen.

Let op:
Als je in Nederland je rijbewijs niet kunt tonen, dan kun je een boete krijgen.

Nu15%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 15% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

ANWB Autoverzekering Autoverzekering

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering!

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!