Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rechten van vliegtuigpassagiers

Als luchtvaartpassagier kun je te maken krijgen met annulering, overboeking en vertraging van de vlucht. Daarnaast horen wij vaak problemen over de verkeerde naam op het ticket, problemen met de bagage en te laat komen op het vliegveld.

Europese regelgeving

Als luchtvaartpassagier kun je te maken krijgen met annulering, overboeking en vertraging van de vlucht. Dit betekent verlies in tijd. Als dit te wijten is aan de luchtvaartmaatschappij dan biedt de Europese Verordening bescherming.

Waar heb je recht op

Je hebt recht op verzorging (o.a. eten, drinken en eventueel een hotelovernachting) en recht op een financiële compensatie mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Op tijd komen

Het is belangrijk om ruim voor de vertrektijd op de luchthaven aanwezig zijn. Als je te laat komt kan het zijn dat je niet meer in kunt checken of dat je het vliegtuig niet meer in mag. Dit is onder andere vanwege veiligheidscontroles. 

Vlucht gemist door problemen op luchthaven

Was je wel op tijd, maar heb je door omstandigheden die te wijten zijn aan de luchthaven je vlucht gemist, dan kun je de luchthaven hier op aanspreken.

Vliegticket

Op het vliegticket staan de vluchtgegevens en je persoonsgegevens. Het is belangrijk dat deze persoonsgegevens overeenkomen met het paspoort. Komt je naam niet overeen met de eerste voornaam en (eigen) achternaam op het paspoort dan mag je niet mee met de vlucht of je moet bijbetalen voor de naamswijziging. Deze kosten kunnen hoog oplopen.

Bagage

Luchtvaartmaatschappijen hebben allerlei verschillende voorschriften voor bagage. Kijk in de voorwaarden waar je ruim- en handbagage aan moet voldoen. Let daarbij op gewicht, afmetingen en aantal stuks. Daarnaast mag je niet zomaar alles meenemen in je handbagage. Er zijn voorwaarden voor bijvoorbeeld het vervoer van vloeistoffen, medicijnen en scherpe voorwerpen. Voldoet je handbagage niet aan de eisen dan kan het soms als ruimbagage worden ingecheckt. Hiervoor kunnen hoge kosten in rekening worden gebracht. Let ook op de douaneregels met betrekking tot het invoeren van bijvoorbeeld etenswaren, planten en dieren.

Teruggave belastingen en toeslagen

Wanneer je geen gebruik maakt van een vlucht, dan heb je in de meeste gevallen geen recht op teruggave van de ticketkosten. Wel kun je een restitutieverzoek indienen bij de luchtvaartmaatschappij voor de toeslagen en belastingen (luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, etc) die onderdeel zijn van de ticketprijs.