Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Annuleren van een reis

Als je besluit om niet op vakantie te gaan, dan kun je annuleren. Daar zijn in principe kosten aan verbonden. In sommige gevallen krijg je deze kosten terug van je annuleringsverzekering.

Annuleren

Annuleren kan altijd, maar je blijft in principe de reissom verschuldigd. Met uitzondering van de belastingen; deze moet de ondernemer aan je terug betalen. Soms kun je deze kosten verhalen op de annuleringsverzekering. Komt de reden van annuleren voor rekening van de reisorganisatie, dan krijg je de reissom wel terug. Bijvoorbeeld bij een grote inhoudelijke wijziging van je reis. Als deze zo wezenlijk anders is dan gepland, dan hoef je niet te accepteren en kun je dus kosteloos van de reis af.

Tips:

Annuleer zo snel mogelijk zodra je weet dat je niet op reis kunt. De annuleringskosten lopen op als de vertrekdatum dichterbij komt. Annuleer de overeenkomst altijd schriftelijk.

Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden staat meestal een annuleringsregeling. Hierin staat aangegeven hoeveel de annuleringskosten bedragen. Vaak is dit een percentage van de totale reissom en hangt onder andere af van de periode tussen annulering en aanvang van de reis. In de ANVR-voorwaarden wordt verwezen naar de eigen annuleringsregeling van de reisorganisatie. De reisorganisatie moet deze annuleringsregeling kenbaar maken voorafgaand aan de boeking.

Annuleringsverzekering

Als je een annuleringsverzekering hebt dan vallen de annuleringskosten in sommige gevallen onder de dekking. Of de verzekering dekking biedt kun je lezen in de polisvoorwaarden. Bijvoorbeeld in gevallen zoals ziekte, overlijden, kopen van een huis of een onverwacht (her)examen.

Eerder weg

Als je eerder weg gaat, bijvoorbeeld vanwege slecht weer, dan blijf je in principe de volledige reissom verschuldigd. Afhankelijk van de reden van voortijdig vertrek zijn de kosten te claimen bij de annuleringsverzekering. Sommige annuleringsverzekeringen hebben een slecht weer dekking. Kijk dit na in de polisvoorwaarden.

Meer informatie:

Annuleringsverzekering. Het hoe, wat en waarom

Klachten over de reis

Calamiteiten