Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gekoppeld reisarrangement

Om te weten welke rechten je als reiziger hebt, is het belangrijk te weten wat voor soort reis je nu precies hebt geboekt en bij wie.

Een gekoppeld reisarrangement is een combinatie van minimaal twee reisdiensten. Bijvoorbeeld vervoer en verblijf.
Je sluit hierbij minimaal twee aparte overeenkomsten met twee reisdienstverleners, via één handelaar, bijvoorbeeld een boekingssite. Je selecteert zelf de reisdiensten, en ontvangt voor elke reisdienst een eigen factuur.

Om (achteraf) aan te kunnen tonen welk soort reis je geboekt hebt, is het verstandig printscreens van je boeking(en) te maken.

Informatieverplichting

Bij een gekoppeld reisarrangement is er een beperktere informatieverplichting. De reisdienstverlener moet vermelden:
•    dat je geen aanspraak hebt op de rechten die gelden voor een pakketreis. 
•    dat iedere reisdienstverlener verantwoordelijk is voor de uitvoering van zijn eigen reisdienst.
•    welke financiële garantiemaatregelen gelden bij faillissement. 

Voldoet de reisdienstverlener niet aan zijn informatieverplichting, dan gelden de regels voor de pakketreis.

Aansprakelijkheid bij klachten

Klachten over het gekoppeld reisarrangement moet je bij de betreffende reisdienstverlener zelf indienen. De reisdienstverlener is alleen aansprakelijk voor de uitvoering van zijn eigen reisdienst. Je hebt wel recht op schadevergoeding, maar niet op gederfd reisgenot. Je hebt geen centraal aanspreekpunt.

Heb je een klacht dan moet je de gelegenheid geven om het probleem op te lossen. Meld dit dan ook eerst bij de reisaanbieder.

Financiële garantie bij insolventie/faillissement

Heb je een gekoppeld reisarrangement geboekt, dan heb je bij faillissement alleen recht op terugbetaling van de vooruitbetaalde bedragen aan de eerste reisdienstverlener  , bijvoorbeeld de luchtvervoerder. Gaat de tweede reisdienstverlener -bijvoorbeeld het hotel-  failliet, dan heb je deze bescherming van de wet niet. Verder heb je recht op repatriëring als je bij de eerste reisdienstverlener personenvervoer hebt geboekt en deze failliet gaat.  

Garantiefondsen
 

Wijziging en beëindiging van de reis 

Of bij een gekoppeld reisarrangement en losse reisdienst een mogelijkheid is om de prijs te wijzigen of de overeenkomst te annuleren staat meestal in de algemene voorwaarden van de handelaar/reisdienstverlener. Alleen als de handelaar niet aan zijn informatieverplichtingen heeft voldaan, gelden voor (prijs)wijziging en annulering dezelfde regels als bij de pakketreis.

Wil je zelf annuleren? 

Je kunt altijd annuleren, maar je krijgt niet altijd je geld terug. In de algemene voorwaarden staat welk bedrag je kwijt bent als je annuleert. Wel kan de reden van annulering onder jouw annuleringsverzekering vallen. Ga dit na in de verzekeringsvoorwaarden. 
 

Hulp en bijstand

Bij een gekoppeld reisarrangement heeft de handelaar geen verplichting tot hulp en bijstand. Tenzij hij niet aan zijn informatieverplichtingen heeft voldaan. Dan gelden de regels voor de pakketreis.
 

Meer informatie:

Klacht over de reis