Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantiefondsen reizen

Er bestaan diverse garantiefondsen die bescherming bieden tegen een faillissement van de reisaanbieders. In Nederland is het bekendste fonds de Stichting Garantiefonds Reisgelden, de SGR.

Wat is een garantiefonds

Een reisaanbieder van een pakketreis of gekoppeld reisarrangement is verplicht zich te verzekeren tegen financieel onvermogen. Dit kan door middel van aansluiting bij een garantiefonds of een losse verzekering. Een garantiefonds of verzekering staat garant voor het vooruit betaalde reisgeld. Als een aangesloten reisaanbieder in financiële problemen raakt voor vertrek, dan krijg je je vooruit betaalde reisgeld terug. Ben je al op reis, dan kan het garantiefonds of verzekering er voor zorgen dat je je reis kunt afmaken. Verblijf en terugreis worden dan alsnog uit het fonds/verzekering betaald.

De overheid controleert niet of een reisaanbieder zijn verplichting nakomt. Het is het mogelijk dat je boekt bij een reisaanbieder die geen deugdelijke maatregel heeft. Je krijgt dan geen geld terug bij faillissement van de reisaanbieder. Check daarom - voordat je een reis boekt - of en bij welk garantiefonds/verzekering de reisaanbieder is aangesloten en onder welke voorwaarden. 

Welke garantiefondsen zijn er

In Nederland kennen we diverse garantiefondsen. De bekendste is de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Deze en de GGTO (Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators) zijn erkend door de ANVR.

 

Garantiefondsen in de EU

Steeds meer reizen worden via internet geboekt. Je kunt net zo makkelijk je reis boeken via een Belgische website als een Nederlandse. De verplichting tot het hebben van een garantiefonds geldt in alle landen binnen de EU. Dus ook voor bijvoorbeeld die Belgische reisaanbieder. Wil je zeker weten dat de reisaanbieder bij wie je boekt, aangesloten is bij een garantiefonds en bij welk fonds dat is dan kun je de reisaanbieder invoeren bij EGFATT (De Europese vereniging van garantiefondsen). Let wel op of de dekking van het fonds ook geldt voor grensoverschrijdende boekingen.

Op de website van EGFATT staat een database met bijna 10.000 reisorganisaties die zijn aangesloten bij een garantiefonds. Deze bedrijven zijn gedekt door de diverse garantiefondsen, die lid zijn van EGFATT. De fondsen zijn gevestigd in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Zwitserland.

Duitsland doet niet mee, omdat daar geen vergelijkbaar garantiefonds bestaat en touroperators een vergelijkbare garantie hebben afgesloten via een verzekeringsmaatschappij.

Meer informatie:

Website Stichting Garantiefonds Reisgelden SGR

ANVR

Calamiteiten

Klacht over de reis