Naar artikel

Verkeersboete uit Duitsland

Een "Verwarnung" of "Bußgeldbescheid" ontvangen. Dit zijn verschillende, veel voorkomende bekeuringen uit Duitsland.

Verwarnung

Een Verwarnung wordt ter plaatse uitgereikt of per post toegestuurd. Het boetebedrag ligt tussen de € 5,- en € 55,-. Door het boetebedrag binnen één week te betalen voorkom je verdere strafvervolging. De zaak is dan afgedaan en bezwaar is niet meer mogelijk. Wanneer de betaling uitblijft, bijvoorbeeld omdat je betwist de overtreding te hebben begaan, dan wordt de Verwarnung omgezet naar een Bußgeldbescheid, met als gevolg een hoger boetebedrag.

Bußgeldbescheid

Als de boete hoger is dan € 35,-, ontvang je uiteindelijk een Bußgeldbescheid.  De eerste brief is een Anhörung, daarin wordt onderzocht wie de bestuurder was ten tijde van de overtreding. Dit formulier moet je invullen en terug sturen. Hierna ontvang je de boete. Het boetebedrag ligt tussen de € 40,- en € 750,-. Kijk hiervoor in de Bussgeldkatalog.

Rijverbod

Naast een geldboete kan een rijverbod opgelegd worden, variërend van één tot drie maanden. Dit rijverbod geldt niet in Nederland, maar alleen in Duitsland. Je hebt vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op je rijbewijs. Soms gaat het rijverbod in op de dag dat je het verbod laat aantekenen. In andere gevallen gaat het verbod in op de dag erna. Je kunt dit navragen bij de instantie waar je het verbod laat aantekenen. Laat je het verbod helemaal niet aantekenen op je rijbewijs, dan kun je een hogere boete krijgen en als je toch rijdt in Duitsland kan het rijbewijs in beslag worden genomen.

Voor informatie over hoe je het rijverbod kunt laten aantekenen, neem contact op met de betreffende instantie. Contactgegevens staan op de brief.

Meer informatie: