22 bestemmingen voor een bijzondere wintervakantie
In de winter valt zoveel meer te doen dan alleen wintersporten. Ervaar de winter eens op een totaal andere manier dan de bergen af skiënd; de wereld zit vol leuke winterbelevingen. Van het noorderlicht in Scandinavië tot ijsvissen in Fins Lapland. Of zoek het nog verder weg en bekijk sneeuwapen in de Japanse Alpen, die een ontspannen bad nemen in de warmwaterbronnen. Dit zijn 22 tips voor een bijzondere wintervakantie.
1. Net als in Frozen: bergdorp Hallstatt (Oostenrijk)
Het Oostenrijkse bergdorp Hallstatt staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het ligt geïsoleerd aan een meer, met uitzicht op de glinsterende sneeuw op de Alpen. Het dorp is niet groot, maar er is veel te zien, van het schilderachtige landschap tot de traditionele houten alpenhuizen. Hallstatt was dan ook de inspiratie voor het koninkrijk Arendelle uit de film Frozen.
Vanaf de Hallstatt Skywalk heb je een panoramisch uitzicht. Het platform steekt 12 meter uit vanaf de berghelling en zweeft 360 meter boven de grond. Er is ook een kabelbaan. In het World Heritage Museum is een collectie te zien van de plaatselijke zoutmijn en de begraafplaatsen. Een andere aanrader is het Charnel House, dat beter bekendstaat als het Bone House. Dit ontstond toen begraafplaatsen vol raakten en er geen plek meer was om mensen te begraven. De autoriteiten besloten om de schedels na tien jaar op te graven, schoon te maken, te beschilderen en te exposeren.
Op twintig minuten rijden van Hallstatt ligt de zoutmijn Altaussee Salt Mine. Hier ontdek je met een gids de geschiedenis van deze mijn, die vanaf 1906 elk jaar 10.000 ton zout produceerde.
2. Op rendiersafari en ijsvissen in Lapland (Finland)
Rendiersafari in Fins Lapland © Visit Finland
Bijna nergens beleef je de winter zo puur als in Fins Lapland. Er is hier van alles te doen. Sneeuwschoenwandelen door Nationaal Park Urho Kekkonen, bijvoorbeeld. Of een husky sleetocht in de omgeving van Saariselkä; een unieke manier om het winterlandschap te ervaren, met één persoon in de slee, terwijl de ander stuurt. Ook zijn er rendiersafari’s, in de rendierslee, op een rendiervel en met échte kou met een deken over je heen. De gids vertelt je alles over de dieren en de Finse bossen. Maak je de tocht in de avond, dan spot je met een beetje geluk het noorderlicht.
Nog zo’n unieke belevenis is ijsvissen op een van de vele meren. Maak met een ice drill een gat in het ijs, zet je stoel neer en sla je hengel uit. En dan geduld hebben. Misschien wel heel veel geduld, want bij extreme kou zijn vissen nogal lui. Zie het dus vooral als een momentje voor jezelf. Opwarmen? Finnen zijn de uitvinders van de sauna, ze zijn overal te vinden. Afkoelen hoort er (helaas) bij, in het ijsbad naast de sauna.
3. De bevroren watervallen van Plitvice Park (Kroatië)
Bevroren watervallen en ijsformaties in Plitvice Nationaal Park.
Het Plitvice Nationaal Park in Kroatië staat bekend om haar 90 watervallen en 16 meren in een bosrijk landschap. Elke lente, zomer en herfst trekt dit natuurwonder veel bezoekers. Juist in de winter is het er verbluffend mooi. Meerdere weken per jaar verandert het park in een koninkrijk van ijs met bevroren watervallen, bijzondere ijsformaties en besneeuwde bossen. Zelfs de grote waterval Veliki Slap van 78 meter hoog komt dan tot stilstand. Op het moment dat de sneeuw begint te smelten, draaien de watervallen juist overuren.
Het Kozjak-meer is het grootste van de 16 meren die het nationale park telt. Hier kun je een boottocht maken om Plitvice weer op een heel andere manier te beleven. Helaas ligt er niet het hele jaar door sneeuw, dus check van tevoren op de website van het park de laatste informatie (onder andere over het weer). Tip: goede wandelschoenen zijn een must op de smalle besneeuwde paden. Trek voor een mooie winterwandeling door dit park ongeveer 2 uur uit.
4. Kom in de kerstsfeer op dé kerstmarkt in Neurenberg
De wereldberoemde Christkindlesmarkt van Neurenberg met de Frauenkirche op de achtergrond.
De Christkindlesmarkt van Neurenberg is een van de oudste (en beroemdste) kerstmarkten ter wereld met jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers. Het ‘stadje van hout en stof’ staat vol kramen met handgemaakte kerstversieringen en lokale lekkernijen als peperkoek, speculaas, fruitbrood en braadworst. Iets noordelijker, op de Hans-Sachs-Platz, staat een kerststad speciaal voor kinderen. Hier kunnen ze koekjes bakken, glazen beschilderen, een kerstverlanglijstje schrijven of op de nostalgische kermis een ritje maken in de draaimolen en het reuzenrad.
Nog een andere kerstmarkt is de Christmas Market of Nuremberg's Sister Cities. Sinds de middeleeuwen vestigden ambachtslieden en kunstenaars van over de hele wereld zich namelijk in Neurenberg en verkochten kooplieden hun producten in heel Europa. Op deze kerstmarkt vind je inheemse kunsten en ambachten uit zustersteden als Antalya (Turkije), Glasgow (Schotland), Kavala (Griekenland) en San Carlos (Nicaragua).
Tijdens de tweede week van de Christkindlesmarkt vindt de lantaarnprocessie van de kinderen van Neurenberg plaats; een jaarlijkse traditie sinds 1948. Duizenden bezoekers staan langs de straten wanneer de kinderen de kasteelheuvel oplopen met hun zelfgemaakte lantaarns. Een kleurrijke zee van licht.
5. Dalarna: hondensleetocht en schaatsen op Zweedse meren
De meest zuidelijk avontuurlijke winterbestemmingen van Zweden liggen in de provincie Dalarna. De kenmerkende rode stuga’s (huisjes) steken prachtig af tegen het witte besneeuwde landschap. Ga in die mooie winterwereld op hondensleetocht. Je voelt de kracht van de honden die met een behoorlijke snelheid de slee door de witte wildernis trekken.
Schaatsen op de meren kan hier ook. Op het Runn-meer bij Falun bijvoorbeeld, het Zweedse schaatsmekka. In Dalarna vind je veel geveegde banen voor zowel beginners als geoefende schaatsers. Verschillende schaatsbestemmingen werken samen om langeafstandstochten op natuurijs mogelijk te maken; je schaatst en kluunt dan van meer naar meer.
6. Winterse wandelingen door Tallinn (Estland)
Deze ommuurde oude stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Maak een wandeling over de geplaveide straten en beklim de stadswallen; Kiek in de Kök bijvoorbeeld, een zes verdiepingen tellende kanonnentoren. Bekijk de Alexander Nevski-kathedraal uit 1900 en wandel door naar het historische stadsplein waar het gotische stadhuis uit de 13de eeuw staat. Voor middeleeuwse charme en leuke handwerkateliers is een wandeling door Catherine’s Alley - ook wel het ‘Monniken Steegje’ genoemd – ook een aanrader. De steeg slingert langs het Dominicaanse klooster en de Sint-Catharinakerk, en je vindt er ateliers van kunstenaars en handwerklieden van onder andere keramiek, hoeden en glas.
Struinend door de stad zie je geregeld karren in middeleeuwse stijl, waar je appelgemberthee of warme geroosterde kastanjes kunt kopen. In de winter (van eind november tot begin januari) is op het centrale plein de kerstmarkt, met lokale lekkernijen, warme dranken zoals glögg (een soort glühwein) en kerstversieringen.
Tip: maak een dagtocht naar Jägala om de hoogste natuurlijke waterval in Estland te zien, de Jägala-waterval van 8 meter hoog. Extra mooi in de winter, door de ijspegels die glinsteren in de zon.
7. Sneeuwschoenwandelen door de Dolomieten in Italië
Sneeuwschoenwandelen met uitzicht op de beroemde Three Peaks van Lavaredo in de Dolomieten.
Veel Italianen zijn gek op een ciaspolata: een sneeuwschoenwandeling in de bergen, ver weg van de geprepareerde pistes. Je komt dan ook op plekken waar je met de ski’s niet komt. Nog een voordeel: het is een stuk goedkoper dan skiën. Sneeuwschoenen – die je onder je bergschoenen bindt - zijn namelijk voor een prikkie te huur. Onderweg wandel je door besneeuwde bossen en over glinsterend witte weides, met hier en daar een pootafdruk van een dier. Het enige wat je hoort, zijn je eigen knisperende voetstappen. Tip: neem skistokken mee voor je balans.
Waar te wandelen? In het natuurpark ‘Drei Zinnen’ is het prachtig wandelen in de schaduw van de gelijknamige iconische bergtoppen, die meer dan 300 miljoen jaar oud zijn. Het zijn de parels van de Dolomieten en ze staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De valleien van Sesto en Braies hebben een indrukwekkende wilde natuur. Wandel door de Val Fiscalina-vallei of Campo di Dentro-vallei naar de boskapel of alpenweiden, aan de zonnige kant van de Monte Elmo. De vele paden rondom Sesto worden dagelijks sneeuwvrij gemaakt.
8. Badende apen kijken in de sneeuw in Japan
In het Jigokudani Monkey Park, in het Joshinetsu Kogen National Park, valt elk jaar tussen december en maart een flink pak sneeuw. Ondanks de kou zijn er genoeg warmwaterbronnen om op te warmen. En daar maken de slimme Japanse makaken in de winter maar wat graag gebruik van. Ze weten de vallei in het hart van de Japanse Alpen goed te vinden en nemen met z'n allen een duik. Leuk om te zien hoe de badderende sneeuwapen ontspannen en uitrusten, vaak met hun ogen dicht. Hoe kouder het is, hoe meer apen in het water.
Zelf kun je ook een plons nemen. Op tien minuten rijden ligt het dorp Yudanaka, met negen openbare badhuizen met warm vulkanisch water. De kleine stad Takayama (drie uur rijden) staat bekend om zijn hoogkwalitatieve rundvlees; Hida-gyu staat op de menukaart van elk restaurant. Takayama, met houten koopmanshuizen uit de Edo Periode (1600-1868), theehuizen en sakebrouwerijen, is ook nog eens het startpunt van prachtige wandelroutes.
9. Een noorderlichtcruise langs de fjorden van Noorwegen
Het Noorderlicht boven het dorpje Reine in de Lofoten in Noorwegen © Thon Hotel Lofoten
In het noorden van Noorwegen ervaar je de winter weer heel anders. Denk aan prachtige landschappen (besneeuwde kliffen), het arctische water in alle tinten donkerblauw (bijna zwart) en het noorderlicht. Tijdens een wintercruise vaar je langs honderden fjorden, glinsterende gletsjers en tal van vissersdorpen. Met een beetje geluk spot je een walvis; van eind januari tot half februari zwemmen er zelfs orka’s. Wat je op de Lofoten ook ziet, zijn houten, rode vissershuisjes (‘rorbu’ genoemd) - vaak gebouwd op palen.
Houd in de avond je ogen open voor het magische noorderlicht; van september tot begin april is het daar donker genoeg voor. De kans om dit lichtspektakel te zien is op weinig plekken ter wereld zo groot als tussen de Lofoten en de Noordkaap. Duimen voor een heldere nacht, zodat het zich niet achter de wolken kan verschuilen. Het is altijd weer een verrassing hoe lang je van de Aurora Borealis kunt genieten. Soms duurt dit feest van de dansende lichten namelijk maar een paar minuten, soms wel uren.