De mooiste bezienswaardigheden van China
China, het land van de rijzende draak is enorm veelzijdig. Van moderne wereldsteden als Shanghai en Hongkong, tot traditionele dorpen als Pingyao. Een landschap versierd met eindeloze rijstvelden en grillige bergpieken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van China.
Als een van de grootste landen ter wereld heeft China een oppervlakte dat ruim 230 keer zo groot is als dat van Nederland en een bevolkingsaantal van ruim 1,4 miljard mensen – goed voor een vijfde van de wereldbevolking. Hierdoor kent het land enorm veel diversiteit. Ontdek de nalatenschap van de eerste Chinese keizer: de Chinese Muur en het Terracottaleger. Laat je verblinden door de glimmende wolkenkrabbers van Hong Kong of waag een gokje in de uitbundige casino’s van Macau. Naast de drukte van de steden zit China vol prachtige natuur. Van de meanderende Li-rivier tot de in mist gehulde toppen van Huangshan. Dit zijn de zeventien mooiste bezienswaardigheden van China.
1. De vergeten stad Pingyao
De ommuurde stad Pingyao heeft de tand des tijds moeiteloos doorstaan. Door een geluk bij ongeluk. Na de teloorgang van het Chinese keizerrijk raakte de stad in verval en vergetelheid. Hierdoor werd Pingyao de sloophamer bespaard tijdens de Culturele Revolutie (1966-1971), waarbij de communistische leider Mao Zedong oude culturele verworvenheden – volgens hem taboe – veelal liet vernietigen. Bewonder de 14e-eeuwse stadsmuur van ruim 6 kilometer. Onderbroken door zes toegangspoorten en elke 100 meter een wachttoren met een typerend krullend dak. Vanaf de ruim 10 meter hoge muur kijk je neer op het dagelijkse leven van de Chinezen in deze voormalige handels- en bankiersstad.
Alles in Pingyao is in perfecte Yin-Yangharmonie. Het ene moment loop je door smalle, stoffige steegjes langs grijze gebouwen om vervolgens over kleurrijke drukke markten te lopen, langs groene tuintjes en met de oriëntaalse geur. Overdag vooral grijs, maar als de avond valt geven de sfeervolle rode lantaarns de binnenstad een sprookjesachtig uiterlijk.
2. Wandel over de wonderlijke Chinese Muur
De Chinese Muur: ooit gebouwd om het Chinese Keizerrijk te beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolken en nu al jaren dé bezienswaardigheid van China. Als een slapende draak slingert de 6000 kilometer lange muur door het noorden van het land. Golvend door uitgestrekte vlakten, bossen en onmetelijke bergkammen. De eerste stenen en stukken aarde werden in de 3e eeuw v. Chr. geplaatst in opdracht van China’s eerste keizer Qin Shi Huangdi. Hij dwong honderdduizenden onderdanen te bouwen in zulke barbaarse omstandigheden dat er duizenden stierven. Volgens de overlevering is er voor elke meter van de muur een man gestorven.
Is de Chinese Muur het enige door mensen gebouwde object dat te zien is vanuit de ruimte? Deze vraag blijft discussies uitlokken. Eén ding is zeker: elke stap die je op de muur zet, brengt je dichterbij de nalatenschap van China's machtigste dynastieën. Neem in Mutianyu de kabelbaan naar boven en begin je tocht over een van de zeven wereldwonderen.
3. Eeuwige bescherming door het Terracottaleger
Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China, liet behalve de Chinese Muur ook een enorme wereld bouwen onder het aardoppervlak. Net buiten Xi’an staat zijn terracottaleger: meer dan achtduizend levensgrote beelden. Ze zijn handgemaakt zonder mal waardoor geen enkel figuur dezelfde gezichtsuitdrukking, kleding, wapen of zelfs haardracht heeft. Ze beschermen de keizer’s graftombe, die niet veel verderop staat. Een goed beschermd geheim, tot ongeveer een halve eeuw geleden. Pas in 1974 ontdekten een paar boeren per toeval de beelden. Dit bleek de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw.
De reden dat zijn mausoleum zo lang verborgen bleef is een luguber verhaal. Qin Shi Huangdi had zoveel vijanden dat hij bang was dat ze hem na zijn dood iets aan zouden doen en zo zijn eeuwige rust zouden verstoren. Hij liet daarom, naast zijn harem, alle arbeiders van het mausoleum levend inmetselen en begraven. Het complex waar de graftombe deel van uitmaakt, is zo groot dat het nog steeds niet helemaal is blootgelegd. Het is dus nog maar de vraag welke mysteries hier nog verborgen liggen.
4. Reuzenpanda’s bewonderen in Chengdu
De reuzenpanda is de nationale troetelbeer van China en misschien wel de hele wereld. In en rond de stad Chengdu leeft ongeveer 80 procent van alle panda’s ter wereld. Niet voor niets wordt de stad ook wel de pandahoofdstad van de wereld genoemd. Het woord panda is afkomstig van het Nepalese woord ‘poonya’ (bamboe-eter). En dat is – naast luieren en slapen – de favoriete bezigheid van de zwart-witte beren. Een volwassen exemplaar eet wel 15 kilo bamboe per dag.
Tegenwoordig leven er nog minder dan tweeduizend reuzenpanda’s in het wild. Een vrouwtje baart gemiddeld één jong in drie jaar, waardoor het aantal maar langzaam toeneemt. Om uitsterven te voorkomen, zijn de Chinezen druk bezig met fokprogramma’s. Een belangrijke plek voor het fokken is het Panda Breeding Centre in Chengdu. Hier is een groot leefgebied gecreëerd vol bamboestruiken, kunstmatige meren en golvende heuvels. Tip: bezoek het park in de ochtend, wanneer panda’s het meest actief zijn.
5. De skyline van Shanghai
De skyline van Shanghai is er ook een die thuishoort tussen de niet te missen bezienswaardigheden van China. De Bund – een 1,5 kilometer lange promenade tussen de Huangpu-rivier en Zhongshan Road – biedt zowel overdag als 's avonds met haar imposante gebouwen een indrukwekkende aanblik. Tussen de enorme hoogbouw die de stad zo kenmerkt, vind je hier koloniale gebouwen en Europese architectuur. Een goed voorbeeld hiervan is het voormalig HSBC-kantoor met zijn enorme koepel en prachtige neoklassieke lobby.
De immense wolkenkrabbers aan de overkant van de rivier zijn vanaf de jaren ‘80 in enkele tientallen jaren uit de grond gestampt. Neem het futuristische treintje door de sightseeing-tunnel om ondergronds naar de overkant van de rivier te komen. Vlieg met een snelheid van 20,5 meter per seconde met de lift naar de top van de 650 meter hoge Shanghai Tower. Of vergaap je aan de schreeuwende reclameborden in de drukste winkelstraat van Shanghai: Nanjinglu.
6. Hongkong: miljoenenstad vol contrast
De Britten hadden het een paar honderd jaar geleden al gezien, Hongkong had een ideale ligging ten zuiden van de Chinese kust. Gelegen op de handelsroute tussen Europa en het Verre Oosten en een beschutte baai, ideaal voor een haven. De Britten verhandelden opium in ruil voor zijde, porselein en thee. Een ludieke handel die het stadseiland – gepacht van de Chinezen – tot een van de belangrijkste handelscentra ter wereld maakte. In 1997 liep het pachtcontract af en kreeg China Hongkong terug, dat nu een Speciale Bestuurlijke Regio met verregaande autonomie is.
Hongkong kent twee werelden. Neem het hypermoderne Central District, volgebouwd met glanzende wolkenkrabbers. De chaotische straten vol marktjes en schreeuwende neonverlichting staan tegenover groene oases als die van Hong Kong Park en de heerlijke zeepromenade in Kowloon. Neem de langste roltrap ter wereld (800 meter) die je in 20 minuten van Central naar het 135 meter hoger gelegen Soho brengt. Of maak een ritje met een dubbeldekker-tram uit het begin van de 20e eeuw, smaller en hoger dan de Britse dubbeldekkers.