Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Alles voor je vakantie naar Finland

Het merengebied van Finland telt liefst 200.000 meren, veel meer dan u zich kunt voorstellen. Maar Finland is meer: in het westen liggen de Åland-eilanden langs de west- en zuidkust spreidt zich een idyllische scherenkust uit met tienduizenden eilandjes. In het hoge noorden ontmoet u in Fins Lapland de Samen met hun rendieren. Langs de oostgrens liggen onverstoorde bossen met daarin beren en wolven. De steden, met als grootste de hoofdstad Helsinki/Helsingfors, bieden u alle geneugten waar u in uw vakantie behoefte aan kunt hebben: winkels, concertzalen, theaters en musea.

Onze mooiste reizen in Finland

8-daagse wintervakantie Fins Lapland - Saariselkä va 1.649,-

8-daagse wintervakantie Fins Lapland - Saariselkä va 1.649,-

Bij een blauwe lidmaatschapspas krijg je:
  • verblijf in hotel of appartement in het centrum, inclusief ontbijt
  • inclusief winterse activiteiten huskysafari en sneeuwschoenwandelen
  • vlucht met Transavia, inclusief ruimbagage en gratis ski’s aan boord
5-daagse groepswintervakantie Fins Lapland va 1.599,-

5-daagse groepswintervakantie Fins Lapland va 1.599,-

Bij een blauwe lidmaatschapspas krijg je:
  • inbegrepen huskysafari en Nederlandse begeleiding ter plaatse
  • verblijf in hotel inclusief Scandinavisch ontbijtbuffet en 3-gangen diner
  • veel extra’s voor leden, waaronder een sneeuwscootertocht met ijsvissen
8-daagse groepswintervakantie Fins Lapland va 1.695,-

8-daagse groepswintervakantie Fins Lapland va 1.695,-

Bij een blauwe lidmaatschapspas krijg je:
  • deskundige reisbegeleiding ter plaatse
  • verblijf in appartement of bungalow inclusief ontbijt en diner
  • inclusief winterse excursies met o.a. huskysafari en sneeuwschoenwandeling

Welk type reis zoek je?

Speciaal voor jou geselecteerd

ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Attracties en evenementen

Fins verkeersbureau: visitfinland.com, Scandinavische verkeersbureaus: goscandinavia.com, Festivals: festivals.fi, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, goscandinavia.about.com, worldtravelguide.net.

Vermaak voor kinderen

Het Stoomlocomotievenpark van Haapamäki langs weg 23, met echte treinen en modeltreinen, is leuk voor kinderen én volwassenen. In Ähtäri is een leuke kinderboerderij met jonge dieren van soorten die in Nederland niet voorkomen. Het leukst voor kinderen is misschien wel het museum rondom de stripfiguur Moem (Muumi in het Fins) in Tampere. Daarnaast kunt u met uw kinderen natuurlijk fantastische wandel-, fiets- en kanotochten maken in het prachtige Finse landschap. Dit is bijzonder geschikt is voor kinderen door het ontbreken van steile hellingen, scherpe bochten en diepe ravijnen.

Wilde dieren en opera

Finland kent enkele tientallen grote en kleinere attractie- of themaparken. Daarnaast kunt u terecht in een aantal, soms zeer bijzondere, dierentuinen. Vooral de dierentuin van Ranua in Fins Lapland is de moeite waard vanwege de inheemse diersoorten die daar min of meer vrij rondlopen. Het kunstleven speelt in Finland een belangrijke rol. Dat kunt u onder meer kunt zien aan het grote aantal (inter)nationale muziek-, dans- en theaterfestivals. Zeer opmerkelijk is het operafestival dat jaarlijks wordt gehouden in Savonlinna, met het middeleeuwse kasteel Olavinlinna als middelpunt.

Bezienswaardigheden

Omdat Finland een lange geschiedenis kent, zijn er veel bezienswaardigheden uit vervlogen tijden te bekijken. U kunt inSavonlinna het mooiste middeleeuwse kasteel van heel Scandinavië bekijken, Olavinlinna, waarvan de bouw in 1475 begon. Nog een mooi kasteel is te vinden in Hämeenlinna, waarvan de oudste delen dateren uit de 13e eeuw. Oude houten dorpskernen vindt u in Ekenäs (Tammisaari) en Rauma. Moderne stedenbouw en architectuur is vooral te vinden in Helsinki en andere grote steden, onder andere met werk van de beroemde Finse architect Alvar Aalto. In Jyväskyllä is een museum aan hem gewijd.

Dorpen en steden

De meeste grote steden liggen langs de kust, met uitzondering van Tampere, Jyväskyllä en Rovaniemi. De leukste dorpjes en havenstadjes vindt u in de scherenkust en op de Åland-eilanden. De mooiste stad is zonder twijfel de hoofdstad Helsinki, die grotendeels 19e-eeuws is. De bouwmeesters werden geïnspireerd door het nabije St. Petersburg, daar Finland in die periode Russisch was. De oudste steden zijn gebouwd toen Finland deel uitmaakte van Zweden. Vooral Turku is daar een levend voorbeeld van.

Eten en drinken

De Finse keuken kent een groot aantal, van onze keuken, nogal afwijkende gerechten. Hoofdbestanddeel van de avondmaaltijd is vaak vis, zoals zalm, forel, snoekbaars, haring en rivierkreeft. In het oosten van Finland, Karelië, zijn stoofpotten en pasteitjes (als snack) zeer geliefd. In Lapland staan veel rendiergerechten op het menu. De bekendste Finse drank is zonder twijfel de vodka van Koskenkorva. Niet te versmaden is de Lakka-likeur, gemaakt van de subarctische steenbraam (Rubus chamaemorus). Op hete zomerdagen smaakt het bier Lapin Kulta (Laps goud) prima.

Kunst en cultuur

Het woongebied van de Finnen stond van de 12e-18e eeuw onder Zweeds beheer. Na talrijke oorlogen met de Russische buren stond Zweden in 1809 Finland aan Rusland af. In 1918 werd het een zelfstandige republiek, die na de oorlog nauwe relaties had met de USSR. De in de jaren '60 begonnen oriëntatie op het Westen leidde in 1995 tot het lidmaatschap van de EU.

Natuur

Het dunbevolkte Finland wordt aan de Botnische en de Finse Golf begrensd door een grillige kuststrook. In het zuidwesten ligt de autonome, Zweedstalige eilandengroep Åland. In het noorden maakt Finland deel uit van de Laplandse toendra. Het landschap is overwegend vlak, maar in het midden en oosten heuvelachtig. Grote delen van het land bestaan uit uitgestrekte ‘wetlands’ Hoofddoel voor toeristen is het merengebied dat10% van het land beslaat.

Uitgaan

Een groot deel van het culturele leven van Finland speelt zich in de zomermaanden af. Dan kun je vrijwel dagelijks ergens in het land een groot muziek-, dans- of theaterfestival bezoeken. Veel van deze festivals hebben een internationaal karakter en genieten terecht wereldfaam. Daarbij komt dat ze vaak worden georganiseerd in een prachtige omgeving, zoals het Operafestival van Savonlinna. In de grote steden, zoals Helsinki, Turku en Tampere, kunt u verder genieten van een rijk kroeg- en restaurantleven, zeker na de recente accijnsdalingen op alcohol.

Winkelen

Overal in Finland zijn winkels, ook in de meest noordelijke delen van Lapland. In alle grote plaatsen zijn grote warenhuizen. De meeste modeboetieks vindt u in Helsinki, met name in het Design District Helsinki. Typische souvenirs zijn dierenhuiden, dierenvellen, leer, bont, garen, glaswerk, keramiek, sieraden en houtsnijwerk van berkenhout.

Wintersport

Finland bied je nog de echte winters. Als het je alleen om het skiën gaat kun je beter naar de Alpen. Wat is wintervakantie in Finland echter een geweldig stoer alternatief. Natuurlijk kun je er skiën maar er kan nog zoveel meer. Ga eens op pad met een sneeuwscooter, voel je een poolreiziger op een hondenslee. Trek op sneeuwschoenen de bossen in en ervaar de rust en de verlatenheid. Finland is een oase van rust. Houd rekening met korte dagen in december en januari, je kunt Finland beter wat later in het seizoen bezoeken.

Zon, water en strand

Een land met zo veel water heeft natuurlijk ook veel stranden. Door het landklimaat en de noordelijke ligging ligt het aantal zonuren in Finland erg hoog en zijn de temperaturen 's zomers vaak bijzonder aangenaam. Op de stranden van Åland en de eilanden in de scherenkust vindt u altijd wel een plekje voor uzelf en datzelfde geldt voor de strandjes langs een van de honderdduizenden meren in het binnenland. Het water van de meren is altijd schoon, zoals ook het water van de Botnische Golf.