Milieustickers en milieuzones in Europa

In sommige landen zijn milieuzones ingesteld. Hiervoor geldt dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en dat je bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig hebt. Hieronder hebben we een handig lijstje gemaakt van de landen waarop dit van toepassing is.

Snel naar

Milieusticker aanvragen voor Duitsland | Vignet bestellen voor Oostenrijk of Zwitserland

Brussel, Antwerpen en Gent hebben een milieuzone.
Een milieuzone wordt in België lage-emissiezone (LEZ, low emission zone) of zone de basses émissions (ZBE) genoemd.

Check of je auto Antwerpen in mag.

De registratieplicht, die sinds oktober 2018 voor toegang tot Brussel en buurgemeenten voor alle auto's gold, is per direct komen te vervallen

Meer info milieuzones België

Dieselvoertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen, moeten in de Deense milieuzones voorzien zijn van een milieuvignet (miljømærkeecolabel).

Meer over Milieuzones

Een groot aantal Duitse stadscentra is alleen met een milieusticker (Umweltplakette) toegankelijk. De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven.

Meer info over de Duitse milieusticker

Milieusticker direct online bestellen

Hoe zit het met milieuzones in Frankrijk, waar heb je een milieusticker nodig? We leggen het je haarfijn uit.

Bekijk hier hoe en waar je de milieusticker kan kopen

In Londen geldt van maandag t/m vrijdag een congestion charge. De tax geldt voor alle voertuigen, ook buitenlandse. Daarnaast kent Londen een milieubelasting voor zwaardere voertuigen in het uitgestrektere gebied Groot-Londen, de zogenoemde Low Emission Zone (LEZ). De stad Durham kent een congestion charge voor het zogenoemde schiereiland.

Bekijk uitgebreide uitleg

Bij een smogalarm geldt in Boedapest en andere grote Hongaarse steden, dat bepaalde typen voertuigen uit de stad geweerd kunnen worden. Dit geldt doorgaans voor voertuigen met emissienorm Euro 0, Euro 1 en Euro 3, evenals Euro 2 indien gefabriceerd voor 1995. 

Meer informatie over smogalarm

Om luchtvervuiling tegen te gaan hebben veel Italiaanse steden en sommige regio's een milieuzone ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). 

Meer informatie over milieuzones Italië

Steeds meer steden stellen een milieuzone in. In de milieuzone ben je alleen welkom met je auto, brommer of scooter als deze weinig luchtvervuiling oplevert. Rij je toch met een te vervuilend voertuig de stad in, dan heb je kans op een stevige boete. Zorg er dus voor dat je weet met welk voertuig je in welke stad welkom bent. Je kunt het zien op deze kaart.

In Oslo en Bergen kunnen maatregelen genomen worden om luchtverontreiniging te beperken.

Alles over milieuzones in Noorwegen

Voor vrachtvervoer is in enkele regio's, zoals rond Wenen en een deel van de A1 in Boven-Oostenrijk, een milieuzone ingesteld. Vrachtwagens, waaronder ook kleinere tot 3.500 kg, moeten hier beschikken over een milieusticker, de zogenoemde Abgasplakette.

Meer informatie over milieuzones Oostenrijk

In Portugal heeft vooralsnog alleen Lissabon een milieuzone (Zona de Emissões Reduzidas, ZER).

Bekijk de milieuregels in Portugal

In sommige Spaanse steden, zoals in Madrid, zijn milieuzones ingericht, onder meer om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift Area de prioridad residencial (alleen toegankelijk voor vergunninghouders).

Bekijk meer informatie over milieuzones Spanje

De binnenstad van Praag is een lage-emissiezone. Het gebied wordt aangegeven met borden.

Alles over de milieusticker Praag

Om het autoverkeer in de binnenstad van Stockholm en Göteborg te beperken is in deze steden een 'congestion tax' ingevoerd.

Alles over milieuzones in Zweden

Het kanton Genève heeft met ingang van 15 januari 2020 in een aantal gemeenten een milieuzone (périmètre de circulation différenciée) ingevoerd.

Alles over milieuzones in Zwitserland

Waar en waarom milieuzones: de ANWB Expert legt uit

 

Heb je een vraag over milieuzones? Stel deze aan ANWB Experts

Toch nog vragen over milieuzones in Europa of een andere vraag over je vakantie? Stel je vraag dan op ons Expert Platform en onze ANWB Experts geven antwoord.

Stel je vraag

Misschien vind je dit ook interessant:

Vignet: waar heb je 'm nodig?
Boete uit het buitenland, wat nu?
Verplicht mee in de auto
Verkeersinformatie buitenland
Welke steden hebben milieuzones?