Chili

Het langgerekte land is het thuis van het wereldberoemde Paaseiland. Dit Polynesische eilandje met zijn ernstig kijkende voorouderstandbeelden staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar daarnaast heeft Chili nog meer te bieden. Doordat het land zo lang is en het tussen de Grote Oceaan en de Andes ingeklemd ligt, komt u er alle klimaatzones tegen. Dat betekent dat u de ene dag op de gletsjer kunt staan en naar de pinguïns kunt kijken, terwijl u de volgende dagde Atacama-woestijn gaat ontdekken. Volop variatie dus!

Kunst en cultuur

Chili, in 1544 door de Spanjaarden veroverd, werd in 1818 na lange strijd onafhankelijk. De volgende decennia werden gekenmerkt door conflicten tussen grootgrondbezitters en de werkende bevolking. Na de val van de socialistische president Allende in 1973 nam een militaire junta de macht over; de politieke erfenis daarvan wordt sinds het begin van het democratiseringsproces in 1990 moeizaam verwerkt.

Natuur

Met een lengte van ruim 4200 km en een breedte van gemiddeld nog geen 200 km strekt het land zich uit langs de westkust van Zuid-Amerika, tussen de Stille Oceaan en de Andes. De noordelijke Atacamawoestijn behoort tot de droogste gebieden ter aarde. De eraan grenzende halfwoestijn kan alleen door irrigatie voor landbouw bruikbaar worden gemaakt. In Midden-Chili liggen de belangrijkste steden. Ten zuiden daarvan ligt een merenplateau. Verder zuidelijk zijn uitgestrekte bossen en heerst een koud klimaat met veel neerslag. Toeristen komen vooral af op de fraaie landschappen.

Winkelen

Chili staat bekend om de vele handwerkproducten: dit zijn typische folkloristische uitingen van de Chileense cultuur. Chili is naast Afghanistan het enige land waar de steensoort lapis lazuli voorkomt. Santiago heeft grote winkelcentra. Op straat wordt veel handel bedreven. In Santiago is Pio Nono in Bellavista de straat voor toeristen waar handwerk, schilderijen, muziek, boeken en nog veel meer wordt verkocht. Typische souvenirs zijn kleren van alpacawol, producten van koper, sieraden, beelden van lapis lazuli, en beelden van Rapa Nui. Afdingen is mogelijk. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Chili? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeersregels tot aan lokale valuta.

Bekijk praktische informatie Chili