De mooiste bezienswaardigheden van Schotland
Schotland. Waar naast de melodieën van de natuur de klanken van de doedelzak te horen zijn. Met de mooiste autoroutes door uitgestrekte valleien, langs ruïnes en mystieke meren. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Schotland.
Wat te doen in Schotland?
Schotland, het land van ruige hoogvlakten, mysterieuze meren en historische kastelen. Waar ze niet vies zijn van legendes en mythes. Van de Fairy Pools op het eiland Skye tot het zeemonster Nessie in Loch Ness. Misschien komt het door het ‘levenswater’ (whisky) dat de Schotten zo graag drinken of wellicht is het landschap zo magisch dat je vanzelf wel gaat geloven in legendes. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Schotland.
1. Skye: eiland van elfen en feeën
Het grootste en misschien wel mooiste eiland van de Hebriden, een eilandengroep voor de westkust van Schotland, is Isle of Skye. Glinsterende meren, eindeloze heidevelden, rotsformaties en spookachtige ruïnes definiëren het eiland. Een landschap dat eindigt in een gerafelde kust zoals bij Kilt Rock, waar de basalten zuilen van de klif doen denken aan de plooien van een kilt. Met watervallen als Mealt Waterfall die vanaf de 60 meter hoge kliffen in de zee stort.
De meeste legendes van het eiland komen van de Fairy Pools, volgens de inwoners een wereld vol magische wezens als elfen en feeën. De Fairy Pools, ontstaan uit de rivier de Brittle, is een plek waar grote en kleine watervallen elkaar afwisselen en de ‘zwembaden’ creëren die in het zonlicht turquoise kleuren. De kleur van het water, de ligging in vallei Glen Bros en de zwarte bergen van de Black Cuilins in de achtergrond maken deze plek magisch voor de Schotten.
2. Proef ‘levenswater’ in de distilleerderij van Strathisla
De kunst van destilleren begon bij de Arabieren die reukwater van bloemen stookten. In de middeleeuwen namen rondreizende monniken deze techniek mee naar Ierland, waarna de Ieren het op hun beurt weer introduceerden in Schotland. De Ieren stookten van gerst een drank die volgens hen geneeskrachtig was en daarom de naam ‘aqua vitae’ (levenswater) kreeg. De Gaelische naam ‘uisge beatha’, kortweg ‘fuisce’ werd tijdens de Engelse overheersing in Ierland verbasterd naar whiskey.
Eigenlijk is whisky gedistilleerd bier zonder hop, waarbij de meeste smaak wordt toegevoegd door het rijpen in vaten. De Schotse (en Ierse) wetgeving bepaalt dat de drank minimaal drie jaar moet rijpen voor het whisky – of de Ierse variant: whiskey – mag heten. De extra ‘e’ voegden de Ieren toe om de – volgens hen – betere whiskey te onderscheiden van de Schotse variant. Verspreid over vijf regio’s vind je in Schotland meer dan honderd actieve distilleerderijen. Bezoek in Keith de oudste distilleerderij van Schotland. Onder de prachtige pagodedaken van de distilleerderij van Strathisla wordt al sinds 1786 heerlijke whisky geproduceerd. Ontdek de trots van het land tijdens een tour waarbij je natuurlijk ook proeft van de whisky met hints van bourbon en sherry.
3. Op zoek naar het monster van Loch Ness
In de bergen van de Schotse Hooglanden ligt het wereldberoemde meer van Loch Ness. Waar diep in de duisternis van het loch zich een zeemonster zou schuilhouden. Meer dan duizend mensen beweren hier de slangachtige kop van het zeemonster Nessie te hebben gezien.
Loch Ness is 36 kilometer lang en op zijn breedst 1,6 kilometer. Over de diepte wordt nog veel gediscussieerd. Het diepste punt dat wetenschappers hebben vastgesteld is 270 meter. Dat de precieze diepte niet bekend is, draagt bij aan het mysterie van zeemonsters. Leer over de legendes in het Loch Ness Centre & Exhibition, ga met een kano het water op om zelf op zoek naar Nessie te gaan of bewonder Loch Ness op ‘veilige’ afstand tijdens een wandeling rond het meer.
4. Jura: wilde herten, whisky en woeste natuur
Het eiland Jura, gelegen aan de westkust, is een van de wildste plaatsen van Schotland. Met een lokale populatie van maar 200 mensen tegenover meer dan 5000 wilde herten is het duidelijk wie hier de dienst uitmaken. Het Noorse woord Jura (meegebracht door de Vikingen) betekent dan ook zoveel als ‘het eiland van de herten’. De voorzieningen van het eiland zijn bescheiden. Er is een winkel, een hotel en – uiteraard – een whisky-distilleerderij: de levensader van de lokale economie.
Voor verkeerd rijden hoef je niet bang te zijn op Jura. Het eiland telt één verharde weg die de bijnaam ‘The Long Road’ draagt. Vanaf de veerboothaven slingert de 40 kilometer lange weg langs de zuid- en oostkust en door het woeste berglandschap. De leegte is overal, maar vooral het noordelijk deel van het eiland lijkt door alles en iedereen verlaten. Een kenmerk waarvan schrijver George Orwell gretig gebruik maakte. Van 1946 tot 1948 gebruikte hij de rust en stilte van het eiland om zijn beroemde werk ‘1984’ af te maken.
5. Het lugubere verleden van ‘Auld Reekie’: Edinburgh
Edinburgh, de bruisende hoofdstad van Schotland, stond vroeger bekend als ‘Auld Reekie’ – een Schots dialect voor ‘Old Smokey’. De stad kent een duister en wat onsmakelijk verleden. Tot aan het einde van de 18 eeuw waren de levensomstandigheden hier slecht. Mensen en dieren woonden dicht op elkaar, rook uit fabrieken vervuilde de lucht en het naastgelegen meer werd gebruikt als dumpplaats voor overledenen. De stad stond gelijk aan vieze geuren, ziektes en moorden. Hoewel Edinburgh nu allesbehalve ‘Auld Reekie’ is, geloven vele inwoners dat de geschiedenis er voor heeft gezorgd dat het spookt in de stad.
Maak een begeleide spooktour door de stad om kennis te maken met het lugubere verleden. Langs de begraafplaats Greyfriars Kirkyard, dat door velen wordt omschreven als een van de meest bezeten plekken ter wereld. En door de nauwe, duistere straten van Mary King’s Close die in de 18 eeuw werden begraven onder nieuwe huizen en straten van de Royal Mile.
6. Glenfinnan: met de ‘Zweinsteinexpres’ door het verleden
Misschien ken je hem wel uit de Harry Potter-films als de ‘Zweinsteinexpres’: de zwartrode stoomtrein die in het landschap over het 30 meter hoge viaduct dendert. Net als in de boeken en films kan dit ook in werkelijkheid. Want de Jacobite Train, de echte naam van de stoom spuwende schooltrein, rijdt dagelijks zijn prachtige route door de Schotse Hooglanden en passeert daarbij het iconische Glenfinnan-viaduct.
Bij het bezoekerscentrum van Glenfinnan kun je toverstokken en ‘Smekkies in Alle Smaken’ kopen. Als je iets verder kijkt dan het beroemde verhaal van Harry Potter, kom je achter de werkelijke geschiedenis van het gebied. The Jacobite dankt zijn naam aan ‘the Jacobite Rising’. Een opstand en laatste poging van de Engelse jakobieten – een groep die de macht van het rooms-katholieke koningshuis Stuart wilde vergroten – om de macht over Schotland te verkrijgen. Na jaren strijd tussen de Engelsen en Schotten verloor Bonnie Prince Charlie – de zoon van Jacobus Stuart – de macht over Schotland.
7. Rijd door het hart van de vulkaan in Glencoe
Een van de mooiste gebieden van Schotland vind je in de Schotse Hooglanden: Glencoe. Deze diepe vallei werd eeuwen geleden uitgesleten door gletsjers en vulkanische ontploffingen. De vallei loopt geleidelijk omhoog vanaf het dorpje Glencoe, dat gelegen is tussen de oevers van Loch Leven en de voet van de bergen. Rijd je van Glasgow naar Inverness? Kies dan de A82 en rijd dwars door het hart van een oude vulkaan en de vallei. Bewonder de grillige toppen van de steile bergen, uitgestrekte heide- en veenvlakten en de diepe lochs (meren).
De vallei van Glencoe kent behalve veel schoonheid ook een bloederig verleden. In 1692 vond hier een historische slag tussen het Schotse en Engelse leger plaats. Vele Schotten werden koelbloedig afgeslacht door de Engelsen. De Schotten beschouwen de slag als een voorbeeld van de Engelse barbaarsheid en wordt beschreven als ‘het Bloedbad van Glencoe’.
8. North Coast 500: de kustroute van Schotland
Ervaar de vrijheid en schoonheid van de North Coast 500, Schotland’s antwoord op Route 66. Eindeloze landwegen, verborgen routes door het ruige kustlandschap en middeleeuwse steden zijn een greep uit de 830 kilometer lange autoroute langs de Schotse kust. Vanuit het noordelijke Inverness zigzag je via de westkust naar Applecross, langs beboste kloven en historische kasteeltuinen. Via de steden Torridon en Ullapool vervolg je de weg richting het noorden. Om tenslotte langs de noordelijke kust, met uitzicht op de Orkney Islands (een archipel van meer dan 70 eilanden), in zuidelijke richting via Dingwall terug te rijden naar Inverness.
Waai onderweg uit op het afgelegen strand van Balnakeil in Sutherland. Met gras bedekte duinen lopen over in witte ongerepte stranden die worden overspoeld door golven, maar niet door toeristen. Een enkele surfer bedwingt hier de golven en een handvol mensen maakt zich klaar voor een spectaculaire zonsondergang. Met een beetje geluk aanschouw je hier in de herfst en winter zelfs het noorderlicht.
9. Wetenschap en natuur in Glasgow
Ontdek Glasgow, de grootste stad en cultuurhoofdstad van Schotland. Vol victoriaanse architectuur, groene parken en een groot aantal musea van wereldklasse. De botanische tuinen zijn ideaal voor een ontspannende pauze tijdens het ontdekken van de stad. Struin door het Kibble Palace, een markante kas ontworpen door John Kibble. Bewonder de marmeren standbeelden, omgeven door bananenbomen, Australische boomvarens en bloemen zoals orchideeën en rozen in alle kleuren.
Iets heel anders is het Glasgow Science Center. Een ultramodern museum waar wetenschap en technologie via honderden interactieve exposities tot leven worden gebracht. Leer over het heelal in het planetarium, ontdek hoe illusies je hersenen voor de gek houden in de expositie ‘A Question of Perception’ en laad je op voor een reis naar de toekomst van energie in ‘Powering the Future’.