Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Boedapest

Boedapest is een schitterende, historische stad die door de schilderachtige Donau wordt gescheiden in twee heel verschillende delen. Aan de westkant ligt het heuvelachtige Buda, met de Burchtheuvel en de Gellértheuvel. Aan de oostkant ligt het vlakke Pest, het zakelijke centrum. Cultuur en geschiedenis opsnuiven, uitgaan en ontspannen: Boedapest biedt een vermaak voor elke smaak.

Wat te doen in Boedapest?

Het Burchtpaleis

Het Burchpaleis (Budavári Palota) domineert de skyline van de Burchtheuvel in het stadsdeel Buda. Ooit resideerden hier de Hongaarse koningen, nu huisvest het de Hongaarse Nationale Galerie. Ernaast ligt het Historisch Museum van Boedapest, dat een beeld geeft van de rijke en soms tragische geschiedenis van de stad. Het paleis is symbool van de Hongaarse nationale eenheid. Zelfs de communisten hebben het in de Tweede Wereldoorlog beschadigde slot niet afgebroken, maar gerenoveerd. De oorsprong van het paleis voert terug naar de dertiende eeuw.

De historische Burchtwijk

Waar je rond de koninklijke Matthiaskerk en het Vissersbastion dikwijls voort schuifelt tussen drommen toeristen, heerst in de historische straatjes van de Burchtwijk meestal een weldadige rust. Omdat hij na de strijd tussen de Habsburgers en de Turken voor een groot deel werd vernietigd, werd de wijk in de 18e eeuw herbouwd in een glorieuze barokstijl die nog altijd de aanblik van de straatjes bepaalt.  Het is geen slecht idee om op je wandeling door de wijk een kop koffie te gaan drinken in het sfeervolle biedermeiercafé Ruszwurm Cukrászda, het oudste café van Hongarije.

Andrássy út: de mooiste boulevard

Deze prachtige bijna tweeënhalve kilometer lange boulevard verbindt de binnenstad van Pest met het Heldenplein en het Stadspark. Hier mocht de maatschappelijke elite in de negentiende eeuw graag laten zien hoe welvarend men was. Tot halverwege die negentiende eeuw liep hier een smalle straat. Daar kwamen een brede laan, geflankeerd door chique paleizen, theaters en koffiehuizen voor in de plaats. Aan of nabij de boulevard liggen diverse musea. 

De Gellértheuvel

Vanaf de Gellértheuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Dit hoge punt was uiteraard een ideale plek voor een burcht, en die hebben de Habsburgers hier dan ook gebouwd: de Citadella. Ook bevonden zich ooit wijngaarden op de hellingen van de heuvel. In de Middeleeuwen stond de Gellértheuvel bekend als trefpunt voor heksen en tot in de achttiende eeuw werden hier heksenprocessen gehouden. Een expositie in de Citadel geeft een goed beeld van de geschiedenis van de heuvel. 

Oude Joodse wijk

In de negentiende eeuw was er vlak buiten de stadsmuren van Pest sprake van levendige bedrijvigheid van met name Joodse ondernemers en in de periode tot de Eerste Wereldoorlog floreerde hier de Joodse gemeenschap. Er werden synagogen en Joodse scholen gebouwd. Na WOI nam de discriminatie van Joden sterk toe en toen in 1944 Duitse troepen Hongarije binnentrokken werden honderdduizenden Joden naar Auschwitz getransporteerd en vermoord. Sinds het verdwijnen van het IJzeren Gordijn is er sprake van een voorzichtige Joodse renaissance. Een aantal synagogen is hersteld, er is een Joods Museum (Szidó Múzeum), er zijn koosjere restaurants, Joodse winkels met Hebreeuwse uithangborden en links en rechts klinkt klezmermuziek.

Helemaal top in Boedapest: de ruïnepubs in de Joodse Wijk. Vervallen gebouwen en pleinen zijn omgetoverd tot ruige biercafés, retro-restaurants en swingende wijnbars. Szimpla Kertmon is de moeder van alle ruïnebars: jong en oud komen hier ’s avonds samen. En op zondag is het een boerenmarkt!

De badhuizen

De prachtige badhuizen van Boedapest behoren tot de topattracties van de stad. Al sinds 1924 is Boedapest een officieel kuuroord. Binnen de stad liggen maar liefst 123 warmwaterbronnen. In Boedapest hebben ze er ware paleizen omheen gebouwd. Of je nu gelooft in de geneeskrachtige werking die aan het bronwater wordt toegeschreven of gewoon geniet van heerlijk relaxen bij een temperatuur van 36 graden: badderen doe je hier in stijl. Jugendstil, om precies te zijn. Een potje schaken in het water is hier een geliefde bezigheid. Tot de beroemdste badhuizen behoren het Gellértbadhuis en het Rudasbadhuis. 

Winkelhart Váci utca

Het dynamische voetgangersgebied Váci utca vormt het winkelhart van Boedapest. Natuurlijk tref je hier alle grote, internationale modemerken, maar in de kleinere zijstraatjes vind je ook interessante speciaalzaken. In de Centrale Markthal (Központi Vásárcsarnok) vind je een reusachtig assortiment aan verse en goedkope levensmiddelen uit de regio. 

Leopoldstad

De wijk Leopoldstad (Lipótváros) ligt ten noorden van de binnenstad van Pest. Hier vind je enkele van de indrukwekkendste gebouwen van de stad, zoals het Parlementsgebouw, De Sint-Stefanusbasiliek en de bouwwerken aan het Vrijheidsplein (Szabadság tér). Ze zijn stuk voor stuk voorbeelden van de behoefte die de Hongaren eind negentiende eeuw hadden om hun gevoelens van nationale onafhankelijkheid uit te dragen. Het in neogotische stijl gebouwde Parlementsgebouw is het grootste ter wereld en toegankelijk voor bezoekers.

Meer weten over Boedapest?

Haal het maximale uit je stedentrip Boedapest met onze ANWB Extra Reisgids Boedapest. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.
Bestel ANWB Extra Reisgids Boedapest

Een stedentrip naar Boedapest boeken

Wil je Boedapest met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Boedapest 

Ben je op zoek naar alleen een hotel? Bekijk hotels in Boedapest op booking.com.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.