Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

12 winterzon bestemmingen in Europa

Ben je op zoek naar een zonvakantie in de winter, dan hoef je echt niet acht uur in het vliegtuig te zitten. In Europa heb je mogelijkheden genoeg. Verwacht geen 30 graden, maar wél ideale temperaturen om te wandelen, bezienswaardigheden te bekijken en op zonnige dagen op het strand te liggen. Veel toeristen kom je niet tegen, dus je hebt de mooiste plekken (bijna) helemaal voor jezelf.

Warm op in de thermale bronnen van de Azoren, ga naar de Algarve waar de zon meer dan drieduizend uur per jaar schijnt of naar het nog ‘onbekende’ schiereiland Evia, dat dankzij de diversiteit ook wel Klein Griekenland wordt genoemd. Voor wandelaars is het een walhalla op bloemeneiland Madeira, waar de PR4 Levada do Barreiro de populairste route is langs de levadas. Of zet koers naar de Samariakloof in het zuiden van Kreta, de smalste ter wereld. Dit zijn twaalf winterzon bestemmingen op nog geen vijf uur vliegen.

1. Het wereldwonder Alhambra in Andalusië

Het middeleeuws fort Alhambra in Granada, Spanje

Andalusië is júíst een aanrader als winterzonvakantie, de temperatuur is dan ideaal om de vele bezienswaardigheden te bekijken. Zoals het wereldwonder Alhambra in Granada, een middeleeuws fort en paleis met daaromheen weelderige tuinen. Of rijd naar Córdoba voor de Mezquita, een 8ste eeuwse Moorse moskee die een paar eeuwen later is omgebouwd tot kathedraal. De honderden rood-witte bogen zorgen voor een uniek plaatje. Ook vind je in deze stad het Alcázar, het 14de eeuwse paleis van de christelijke vorsten. Het is opgetrokken in de Mudejar-stijl met islamitische en christelijke elementen. Ook de tuin is prachtig met citrusbomen, bloemenperken en vijvers.

Málaga is de grootste stad van Andalusië, waar de zon driehonderd dagen per jaar schijnt. Op de stranden is het hier dan ook goed toeven. Ook kunstliefhebbers zitten hier goed: Málaga is tevens de geboortestad van Picasso. Zijn werk bewonder je in Museo Picasso dat in het 16de eeuwse Palacio de Buenavista is gevestigd.

MalagaNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur19℃16℃17℃17℃
Min. temperatuur12℃9℃8℃9℃
Zonuren per dag5556
Dagen neerslag per maand11121211

 

2. Wandelen langs de levadas op bloemeneiland Madeira 

De schilderachtige plaats Camara de Lobos, Portugal

Madeira hoort bij Portugal en staat bekend als ‘het bloemeneiland’. Zelfs in de winter bloeit er nog van alles, van de lelie tot de venusschoen (orchidee) en kerstster. Voor wandelaars is het hier het hele jaar door dan ook een walhalla, je gaat volledig op in de natuur. Mede dankzij het unieke netwerk van ‘levadas’; smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland door de bergen zijn aangelegd. In totaal over meer dan 3000 kilometer. In de 16de eeuw hadden ze een praktische functie, om het water vanuit de bergen in het noorden naar het relatief droge zuiden te brengen.

Nergens ter wereld vind je zoveel levadas om langs te wandelen. Het wandelpad is op bepaalde plekken maar 20 centimeter breed. Volg je de bewegwijzering, dan weet je zeker dat je niet verdwaalt. In de omgeving van universiteitsstad Funchal is de PR4 Levada do Barreiro de populairste route.

MadeiraNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur18℃16℃15℃15℃
Min. temperatuur13℃11℃10℃10℃
Zonuren per dag5555
Dagen neerslag per maand11131211

 

3. Trulli kijken en olijfolie proeven in Puglia

De spierwitte huisjes in Trullo, Puglia

Misschien denk je niet meteen aan Puglia als je naar een winterzon bestemming zoekt. Toch schijnt hij er regelmatig. Het is er perfect weer voor een wandeling op de mooiste stranden van deze Italiaanse regio, zoals Torre dell’Orso. Of ga de trulli bekijken: de beroemde spierwitte huisjes met grijze kegelvormige daken uit de 16de eeuw. In de stad Alberobello zie je er wel duizend in de kronkelende straten. Het wordt ook wel de hoofdstad van de trulli genoemd; nergens vind je er zoveel als in deze Unesco-werelderfgoed stad.

Roadtrip maken? Stap de auto in en volg de 140 kilometer lange gastronomische Strada Del’Olio route. Maak onderweg een tussenstop bij een van de olijfboerderijen. Je proeft meteen waarom deze regio de grootste olijfolieproducent van Italië is. Met meer dan vijftigmiljoen olijfbomen is Puglia de grootste olijfolieproducent van het land. Op het landgoed van Brancati staan olijfbomen van meer dan 2500 jaar oud. Je leert hier het complete proces, van olijven tot olijfolie. Inclusief een proeverij.

PugliaNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur17℃13℃12℃13℃
Min. temperatuur6℃4℃4℃5℃
Zonuren per dag5445
Dagen neerslag per maand13131312

 

4. Cyprus en zijn unieke hoofdstad Nicosia 

Kliffen aan de kust van Ayla Napa, Cyprus

Cyprus is een eiland vol geschiedenis. Het is sinds 1960 onafhankelijk van Groot-Brittannië en sinds 1974 verdeeld: het zuiden valt bestuurlijk onder de Europese Unie, het noordelijke deel is bezet door Turkije. Nicosia is een van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld, je ziet hier de 'Groene Lijn' tussen het vrije en bezette deel van Cyprus. Ook een aanrader is het archeologische park Kato Paphos, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Er liggen historische ruïnes die dateren van de 4de eeuw voor Christus tot de middeleeuwen. Zoals het huis van Dionysos, een oude Romeinse villa met een rood dak. Het is gewijd aan de god Dionysos, oftewel de god van de wijn.

Voor een mooie wandeling of fietstocht moet je bij Kaap Greco zijn, een landtong in het zuidoosten van het eiland Cyprus. Het is een prachtig Cypriotisch nationaal staatsbospark met natuurlijke boogbruggen, zeegrotten, bijzondere rotsformaties en een kristalheldere zee. Onderweg kom je regelmatig bankjes tegen om van het uitzicht te genieten. Of het Agia Napa zeemonster te spotten; volgens een lokale legende leeft dit ‘vriendelijke monster’ in het natuurgebied.

CyprusNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur21℃16℃14℃15℃
Min. temperatuur11℃8℃6℃6℃
Zonuren per dag7556
Dagen neerslag per maand7121211

 

5. De Azoren: groen, groener, groenst

Zonsondergang in São Miguel, Portugal

Net als Madeira hoort ook eilandengroep de Azoren bij Portugal. De archipel heeft het hele jaar door een mild klimaat. Misschien dat dolfijnen, tuimelaars en potvissen mede daarom het hele jaar hier blijven. Het weer verandert er zo snel, dat je zomaar vier seizoenen in een dag kunt meemaken. Vandaar ook dat de eilanden ontzettend groen zijn. De negen bewoonde eilanden hebben elk hun eigen unieke schoonheid. Je vliegt op São Miguel, het grootste en populairste eiland met gekleurde kratermeren, botanische tuinen en thermale bronnen.

Dankzij de vulkanische oorsprong worden de Azoren ook wel een paradijs vol thermale bronnen genoemd. Het dorp Furnas op São Miguel staat bekend als dé thermale badplaats van de Azoren. Je vindt er hete modderpoelen waar het aardig borrelt en spettert. Er zijn hier zelfs gaten in de grond gemaakt waarin restaurants hun eten stomen. Benieuwd naar het resultaat? Proef hun bekende Cozido das Furnas, een stoofpot met zeven soorten vlees en allerlei groenten.

AzorenNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur18℃17℃16℃16℃
Min. temperatuur13℃12℃11℃10℃
Zonuren per dag4334
Dagen neerslag per maand17171917

 

6. De voelbare geschiedenis van Malta 

Bootjes in de zee in het vissersdorp Marsaxlokk, Malta

Malta heeft een ontzettend rijke cultuur. Hoofdstad Valetta staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bewonder er de 16de eeuwse Sint-Janscokathedraal en de Barrakka-tuinen. Deze tuinen werden in 1661 aangelegd als recreatieplek voor ridders uit Italië. Een andere bezienswaardigheid van het eiland is de Blue Grotto: door de lichte kleur van de rotsen weerkaatst het zonlicht in verschillende richtingen op het water, waardoor een weerspiegeling ontstaat in allerlei tinten blauw. Je kunt het vrijwel iedere ochtend zien, van zonsopgang tot het middaguur. Met een typische Maltese Luzzu vaar je er vanaf de haven van Wied iz-Zurrieq naartoe. De Blue Grotto is namelijk alleen per boot bereikbaar.

Wil je de beroemde gekleurde boten zien die op veel ansichtkaarten dobberend voor de kust worden afgebeeld? Op naar Marsaxlokk, het grootste vissersdorp van Malta met een promenade langs de kleurrijke boten. Bijzonder aan de Luzzu is de puntige vorm, waardoor je in beide kanten kan varen zonder om te draaien. Handig.

MaltaNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur20℃17℃15℃15℃
Min. temperatuur14℃11℃9℃9℃
Zonuren per dag6556
Dagen neerslag per maand8998

 

7. De Algarve met misschien wel ‘s werelds mooiste strand 

De oranje rotskusten in de Algarve, Portugal

Denk je aan de Algarve, dan zie je de Ponte da Piedade misschien al voor je; ooit uitgeroepen tot mooiste strand ter wereld. Deze streek staat bekend om haar oranje rotskusten met holen en grillig gevormde zuilen. En mooie zandstranden uiteraard. Met meer dan drieduizend uur zon per jaar zijn er genoeg dagen om hier op het strand te liggen. Wil je te voet het beste van de Algarve ontdekken, pak dan de Seven Hanging Valleys Trail. Dan wandel je tweeënhalf uur langs kliffen, stranden en dorpen.

Een ander wandelgebied is Ria Formosa, een van de zeven wonderen van Portugal. Het is een 60 kilometer lange lagune met daaromheen eilanden, witte stranden, moerassen en duinen. Het is magnifiek! Veel vogels uit Noord- Europa strijken hier in de winter neer. In totaal wel duizenden soorten, zoals de prachtige purperkoet met blauwe veren.

AlgarveNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur19℃16℃16℃16℃
Min. temperatuur12℃10℃9℃9℃
Zonuren per dag6556
Dagen neerslag per maand12141413

 

8. Een roadtrip langs cultureel erfgoed op Sicilië

De Teatro Greco met uitzicht op de vulkaan Etna, Sicilië

Op het eiland Sicilië valt veel te ontdekken. Maak bijvoorbeeld een roadtrip naar de historische provincie Val di Noto in het zuidoosten, een gebied dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Wandelaars gaan naar het Riserva Naturale Orientata Cavagrande del Cassibile. Hier leidt het 2 kilometer lange voetpad Cava Grande del Cassibile je de kloof van Cavagrande in met witte rotsen en poelen. Een stuk noordelijker ligt een andere trekpleister tegen een bergwand aan: Taormina, met het indrukwekkende Teatro Greco. Dit theater is gebouwd in de Griekse Oudheid, en door de Romeinen uitgebreid met pilaren en ronde bogen. Met als doel om het geschikt te maken voor gevechten. Loop rustig rond en beeld je in hoe hier vroeger gladiatorengevechten plaatsvonden. Ook heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de Ionische Zee.

De Etna ervaren op de lange latten? In de winter is de vulkaan bedekt met een laag sneeuw. Er zijn hier twee skigebieden: Etna noord en Etna zuid. Een hele bijzondere ervaring om hier door de sneeuw naar beneden te skiën, met mystieke rook boven de krater.

SiciliëNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur17℃14℃13℃13℃
Min. temperatuur9℃7℃5℃5℃
Zonuren per dag5445
Dagen neerslag per maand12141411

 

9. Zwemmen tussen de lavarotsen op Tenerife

De vulkaan El Teide, Tenerife

Op Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, speelt de 3718 meter hoge vulkanische berg Pico del Teide de hoofdrol. Een kabelbaan brengt je omhoog, naar een ruig maanlandschap met uitzicht op het eiland en de oceaan. Het is een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken. Ervaar het zelf, het park rondom Pico del Teide is ’s nachts open.

Tenerife heeft ook natuurlijke zwembaden: 'charcos' of 'piscinas naturales'. Met afgebakende kleine baaien tussen de lavarotsen is het hier uniek zwemmen. Ze zijn vaak gevormd door de erosie van lavarotsen, door de beukende golven van de oceaan. Het water trekt zich terug en zo blijft er een bad achter met rustig water om in te zwemmen. Een van de mooiste van Tenerife is natuurzwembad El Caletón, in het sfeervolle dorp Garachico. In 1700 ontstaan door de uitbarsting van vulkaan Trevejo, die vulkanische baden vormde toen de lava de zee bereikte. Liever gewoon een dagje op het strand? Dat kan ook: van het goudgele Playa del Duque tot het gitzwarte Playa del Castillo.

TenerifeNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur23℃20℃20℃20℃
Min. temperatuur17℃14℃14℃14℃
Zonuren per dag7668
Dagen neerslag per maand3454

 

10. De Venetiaanse haven van Chania op Kreta

Kleurrijk straatje in Chania, Kreta

Op Kreta heb je keuze genoeg als het om stranden gaat – er zijn er rond de vijfhonderd. Van kleine, verborgen baaien tot uitgestrekte zandstranden. Een van de mooiste is Elafonissi, een wit zandstrand in het westen. Ook wel het roze strand genoemd; dankzij de verpulverde stukjes roze schelp waaruit het zand deels bestaat, ontstaat een roze gloed.

De meest sfeervolle stad is Chania in het noorden van het eiland. Met een autovrij centrum waar je door een wirwar van straten dwaalt. In het oude stadsgedeelte ligt de Venetiaanse haven met dobberende vissersbootjes. Wandelaars (wel duizenden per jaar) zijn bij de Samariakloof in het zuiden van Kreta te vinden, de smalste kloof ter wereld. Je legt hier 16 kilometer af tussen de 500 meter steile rotswanden. De groeve is 14 miljoen jaar geleden ontstaan en werd door erosie steeds dieper uitgesleten. Het is een spectaculaire wandeling, met zo nu en dan doorgangen die maar enkele meters breed zijn.

KretaNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur20℃16℃14℃15℃
Min. temperatuur12℃10℃8℃8℃
Zonuren per dag5445
Dagen neerslag per maand7121110

 

Bekijk de mooiste en zwaarste hike op Madeira

Van Kampioen Kelsey 

11. De andere, winterse kant van Mallorca

Zonsondergang bij het kathedraal van Palma, Mallorca

In de zomer is Mallorca een populair feesteiland, maar in de winter ontdek je de meer laidback kant. Slenter door de middeleeuwse straten van Palma de Mallorca en bezoek La Seu uit de 13de eeuw, de Kathedraal van het Licht. De bouw heeft wel driehonderd jaar geduurd. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de vele kunstgaleries en musea, waaronder Es Baluard, het museum voor moderne kunst. Ook zijn er mooie pleinen, leuke winkelstraten en een grote jachthaven. Of pak de oude houten trein naar de historische bergstad Sóller met gebouwen uit de 16de eeuw, omringd door groene heuvels met citroen- en olijfbomen.

De sprookjesachtige kalkstenen Coves del Drach is ook een aanrader; het is een uniek grottenstelsel met het grootste ondergrondse meer van Europa, genaamd Lake Martel. De grotten zijn sinds de middeleeuwen bekend en sinds 1880 te bekijken. Bezoek ze met een begeleide tour: in ongeveer een uur leg je een route af van 1200 meter.

MallorcaNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur18℃15℃14℃14℃
Min. temperatuur10℃8℃6℃6℃
Zonuren per dag5556
Dagen neerslag per maand7877

 

12. Het vrijwel onontdekte eiland Evia

Het kristalheldere water van Evia, Griekenland

Evia, na Kreta het grootste eiland van Griekenland, is met twee bruggen aan het vasteland verbonden. Waar je in het zuiden veel bergen en ravijnen hebt, is het noorden juist groen met uitgestrekte bossen. Het is zelfs een van de groenste streken van Griekenland. Dankzij deze diversiteit wordt het eiland ook wel Klein Griekenland genoemd. Wandel er over de eeuwenoude paden vanuit het bergdorp Steni, door de kastanje- en sparrenbossen van het Xirovounu-gebergte.

Noord-Evia is vooral wereldberoemd door de warmwaterbronnen in Edipsos. Het is naar verluidt het grootste kuuroord van Griekenland met meer dan zeventig thermale bronnen. Het water dat over de rotsen naar de zee stroomt is behoorlijk warm en heeft een geneeskrachtige werking. Bekende Romeinse keizers kwamen hier vroeger al naartoe om te genezen. Honderdtwintig kilometer zuidelijker ligt de hoofdstad Chalkida met musea, het Venetiaanse Karababa-kasteel en straten vol winkels en restaurants.

EviaNov.Dec.Jan.Feb.
Max. temperatuur18℃14℃13℃13℃
Min. temperatuur10℃8℃4℃5℃
Zonuren per dag5445
Dagen neerslag per maand9131211

 

De informatie over de gemiddelde temperaturen, uren zon en dagen neerslag is afkomstig van www.klimaatinfo.nl.

Meer inspiratie voor jouw wintervakantie

Kerstvakantie 2024/2025: data, tips en inspiratie 
Van kerstmarkten en stedentrips tot winterwandelingen en populaire wintersportgebieden.
22 bestemmingen om de winter te beleven 
De wereld zit vol verschillende winterbelevingen. Dit zijn 22 tips voor een bijzondere wintervakantie.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.