Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden in Oostenrijk

Ga wandelen in de machtige Alpen en proef de vers bereide kaiserschmarrn in de berghutten. Bewonder de eeuwenoude religieuze boeken in de Abdij van Melk of woon een concert bij in het Weense Burgtheater. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Oostenrijk.

Wat te doen in Oostenrijk?

Centraal in Europa ligt Oostenrijk, een vakantiebestemming geliefd om zijn natuur. Met de majestueuze Alpen in het westen en uitgestrekte laagvlaktes in het oosten is er voor ieder wat wils. Bewonder de torenhoge ijsformaties in Eisriesenwelt – de grootste ijsgrotten ter wereld in het Tennengebergte – of bezoek met de hele familie de 380 meter hoge Krimmler Wasserfälle. Ga terug in de tijd in het Schloss Schönbrunn, de zomerresidentie van keizerin Elisabeth in Wenen, en dans net als in de 19de eeuw over het fluwelen tapijt. Beleef het beste van Oostenrijk met deze mooiste bezienswaardigheden.

1. Beleef de Sound of Music in Salzburg

“Doe, a deer, a female deer… Ray, a drop of golden sun…” Grote kans dat je dit nummer in je hoofd hebt in de omgeving van Salzburg. Je waant je in het filmdecor van The Sound of Music: vrijwel alle scènes van deze wereldberoemde musical zijn hier opgenomen. Stap in de voetsporen van Maria en bezoek het klooster van Nonnberg, dat sinds 713 n. Chr. nog steeds in werking is als nonnenklooster en daarmee het oudste vrouwenklooster ter wereld is.

Aan de oevers van het Leopoldskroner-meer staat Slot Leopoldskroon, waar de roeiboot van Maria en de kinderen omsloeg. In het dorp Werfen, ongeveer 50 kilometer van Salzburg, treed je zelfs letterlijk in de voetsporen van de hoofdrolspelers. Hier loopt namelijk de Sound of Music Trail, een pad van 1,5 kilometer dat via het dorpje Werfen naar de alpenwei loopt waar Maria en de familie Von Trapp picknickten en de klanken van Do-Re-Mi lieten galmen.

2. De kaasroute in de Bregenzerwald-regio

In de westelijke deelstaat Vorarlberg, tegen de grens met Duitsland, ligt de regio Bregenzerwald. Een gebied iets kleiner dan Terschelling met slechts 23 dorpen, 30 duizend inwoners en net zoveel koeien. Oude boerderijen liggen hier verspreid in weides zo strak als biljartlakens, met het Alpengebergte aan de horizon.

In dit onbekende deel van Oostenrijk ligt het dorpje Mellau, waar huizen met bakken vol hangende planten en kleurrijke openslaande luiken het straatbeeld bepalen. Tussen deze huizen liggen boerderijen die zijn aangesloten bij de Bregenzerwald Cheese Road, een route die je meeneemt door het maakproces van de lokale bergkaas. Leer meer over het maken van de brokkelige, harde kaas (met vaak een lichte nootsmaak) tijdens een bezoek aan een melkveeboer of kaasmakerij en sluit je dag af met een proeverij tussen de koeien.

3. Koninklijke geschiedenis in Schloss Schönbrunn

1441 kamers, symmetrische bloemperken rondom de Neptunusfontein en een van de oudste dierentuinen ter wereld (1752) is slechts een greep van wat je te wachten staat bij het Weense Schloss Schönbrunn. Dit voormalige jachthuis van de Habsburgse keizer Maximiliaan II was het zomerverblijf van keizerin Elisabeth Amalia Eugenie in Beieren. Gedurende de heerschappij van de Habsburg-dynastie, was zij de enige regerende vrouw.

Tijdens een rondleiding door de veertig opengestelde kamers van het complex passeer je de 40 meter lange Grote Galerij. De statige zaal waar na het Congres van Wenen (1815) uitvoerig werd gedanst over het rode tapijt dat er nog ligt. De spierwitte muren met goudblinkende kandelaars en het plafondfresco zijn betoverend. Centraal in de schildering staan Maria Theresa en haar man in een gouden koets afgebeeld terwijl zij worden omringd door de welvarende bevolking van het Habsburgse Rijk.

4. Hohe Tauern: natuurreservaat in de Oostenrijkse Alpen

In de uitlopers van het Oostenrijkse Tirol ligt het National Park Hohe Tauern, het grootste natuurreservaat in het Alpengebergte. In dit gebied van ruim 1800 vierkante kilometer vind je naast de hoogste berg van het land, de 3798 meter hoge Grossglockner, ook 342 gletsjers. Een daarvan is de Pasterze, met 8,4 kilometer de langste gletsjer van Oostenrijk en de meest populaire.

Een minder bekende bezienswaardigheid, maar niet minder imposant, is de Schlatenkees (kees betekent gletsjer) aan de oostkant van de 3666 meter hoge Grossvenediger. Loop vanuit het dal Innergschloss over route 921 en volg de met geverfde Oostenrijkse vlaggen rotsblokken. Net als je denkt dat je er bent doemt een veld vol reusachtige gladgeslepen rotsblokken op met de Schlatenkees op de achtergrond. Deze stenen zijn tijdens de laatste ijstijd door de gletsjer meegenomen en vormen door eeuwenlange erosie de gladde morenen. Tip: neem wandelstokken mee om de gladde rotsen te trotseren.

5. Het ondergelopen park van de Grüner See

Centraal in Oostenrijk ligt de bijzondere Grüner See, een kraakhelder meer dat zijn naam krijgt vanwege de groene grasbodem. Vanaf mei tot juli stroomt het meer vol met smeltwater van gletsjers in het omringende Karstgebergte. Waar het in de wintermaanden slechts 2 meter diep wordt, stijgt dit in juni tot wel 12 meter!

Houten bankjes staan onder water en bloemen in bloei worden geconserveerd door het koude water. De verleiding om te duiken of snorkelen is groot maar dit is niet toegestaan om de natuur te beschermen. Bewegingen in het water zorgen voor opstuivend zand wat een belemmerend effect heeft op de plantengroei. Vanaf de kant kijk je dwars door het heldere water en zie je de frisgroene bomen, met enkel het geluid van luidkeels fluitende vogels op de achtergrond. Of kom in het najaar, wanneer het water is gezakt en de witte kiezelpaden weer toegankelijk zijn.

6. Krimmler Wasserfälle: de hoogste waterval in Europa

Met 380 meter is de Krimmler Wasserfälle qua hoogte vergelijkbaar met het Empire State Building in New York. Daarmee is dit natuurlijke spektakel de hoogste waterval van Europa. In juli stort hier dagelijks tot wel 450.000 kubieke meter water van de Krimmler Ache-rivier met een bulderend geraas naar beneden. Doordat deze rivier gevoed wordt door smeltend water van nabijgelegen gletsjers is dit in februari slechts 600 kubieke meter per dag.

Het beste zicht op de waterval heb je vanaf de top op 1460 meter hoogte, waar je via de 4 kilometer lange Waterfall Trail naar toe loopt. De route is in drie delen verdeeld, elk met diverse uitkijkplatforms op de waterval. Vanaf de parkeerplaats leidt een verhard bospad je door bossen vol heldergroene dennenbomen langs de drie delen van de waterval. Trek stevige wandelschoenen aan voor het steile pad dat over de gehele route met 10 procent stijgt!

7. De gouden bibliotheek in de Abdij van Melk

Aan de oevers van de Donau ligt op een hoogte van 210 meter de Abdij van Melk (Stift Melk), dat over de gelijknamige stad uitkijkt. Deze immense benedictijnenabdij – met een lengte van 320 meter en 1365 ramen – voelt als een koninklijk paleis door de barokke architectuur. Mosterdgele muren steken af tegen de rode dakpannen en worden aan de oostelijke ingang vergezeld door twee standbeelden. Een van Leopold III van het huis van Babenberg, de regerende dynastie in de Middeleeuwen en een van Coloman, de beschermheilige van Melk.

Bewonder het complex onder leiding van een lokale gids en neem een kijkje in de met bladgoud versierde bibliotheek. Bijna tweeduizend met de hand geschreven boeken, die teruggaan tot de 9e eeuw, staan hier op de houten planken. Slechts enkele worden op boekensteunen tentoongesteld. Vergeet ook niet omhoog te kijken: het plafond is tot de nok versierd met engelen in barokstijl. Let op: foto’s maken is niet toegestaan in de abdij.

8. Eisriesenwelt: de grootste ijsgrotten ter wereld

Met een ondergronds labyrint van wel 40 kilometer lang zijn de Eisriesenwelt-grotten de grootste ijsgrotten ter wereld. Ondanks dat de grotten 100 miljoen jaar geleden ontstonden, werd het complex onder het Tennengebergte pas eind 19e eeuw ontdekt. Het ijs heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld door koude lucht, die via zogenaamde ‘schoorstenen’ de holle ruimtes van de berg binnenkwam. Zodra het buiten kouder is dan binnen, bevriest deze koude lucht het water dat zich in de grondlagen van de berg bevindt. Het resultaat? IJsformaties tot wel 40 meter hoog en 70 meter lang.

Voordat je bij de ingang van de ijsgrot op 1641 meter hoogte komt, wachten er zevenhonderd traptreden op je. Eenmaal boven krijg je een lantaarn van de gids aangezien het binnenin de grot donker is. Metalen trappen leiden je rond in het donkere doolhof met enkel het licht van je lantaarn dat op de metershoge ijsschotsen schijnt. Tip: let op waar je loopt, bij regenachtig weer worden de stenen glad en kunnen ze schuiven.

9. De architectonische hoogstandjes van Wenen

Van het beroemde Schloss Belvedere met het schilderij ‘de Kus’ van Gustav Klimt tot het koninklijke Hofburg Paleis en het bonte Hundertwasserhaus – Wenen staat vol met architectonische hoogtepunten. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door barokke monumenten uit de periode van het Habsburgse Rijk (1526 – 1804). Dat Wenen toen al de hoofdstad was zie je terug in de rijke versieringen van het Hofburg Paleis: talloze sculpturen sieren de gevels en aardetinten muren hangen vol Habsburgse wapenschilden.

Naast architectuur speelt muziek een grote rol in de hoofdstad: Mozart speelde het operastuk Cosi fan Tutti en Beethoven trad op in de imposante concertzalen van het Burgtheater. Wandel over de stenen trappen van dit theater naar de met rood fluweel beklede zaal en bewonder onderweg de tien plafondschilderingen van Gustav Klimt en zijn broer Ernst. Op elk schilderij worden toneelspelers afgebeeld met publiek – van het gevulde Shakespeare Globe Theatre tot het hof van Louis XIV.

10. De Hochalpenstrasse op de Grossglockner

Op de grens van Karinthië en Tirol ligt de Grossglockner, met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Fier kijkt hij uit over het dal en de kronkelige Hochalpenstrasse, de 48 kilometer lange weg met 36 haarspeldbochten. Vertrek vanuit Heiligenblut richting Bruck en geniet onderweg van het indrukwekkende vrije uitzicht op een van de indrukwekkendste wegen van Oostenrijk. Weilanden plakken als biljartlakens tegen de rotsen en de huizen lijken minuscuul in vergelijking met de besneeuwde bergtoppen. Let op: Hochalpenstrasse is een tolweg waarvoor je een ticket op de eigen website kunt aanschaffen.

Een van de zijtakken van de route brengt je naar het Kaiser-Franz-Josefs-Höhe-uitkijkpunt. Keizer Franz Jozef bezocht in 1856, samen met zijn vrouw Elisabeth, dit punt om de Pasterze-gletsjer te bewonderen. Met een lengte van 8 kilometer is dit de grootste gletsjer van Oostenrijk. Vanaf de parkeerplaats van het uitkijkpunt zie je de ijsmassa al liggen en de weg die het sinds de 19e eeuw heeft uitgesleten.

Bekijk ook: de mooiste plekken in de Alpen

Alle tips op een rij 

11. Wiebel op grote hoogte op de Highline 179

Reis je via Oostenrijk richting Italië over de B179 dan ontkom je er niet aan om onder de Highline 179 door te rijden. 5 kilometer buiten het dorp Reutte verbindt deze loopbrug – 406 meter lang – kasteel Ehrenberg met fort Claudia. Hoogtevrees wordt hier opnieuw uitgevonden. Op 110 meter hoogte schommelt de metalen hangbrug zachtjes in de wind. Onder je voeten kijk je dwars door het metalen rooster naar beneden, terwijl speelgoedautootjes lijkende voertuigen over de weg voortkruipen. Let op: door de gaten in het rooster zijn kinderwagens niet toegestaan op de brug.

Opmerkelijk is het gebruik van een drone tijdens de bouw van de brug. Toen de steunpilaren eenmaal stonden moesten de kabels gespannen worden. Een drone vloog met een draad, die aan de 60 millimeter dikke staalkabels vastzat, van de ene kant van het dal naar de andere kant. Eenmaal aangekomen werd dit als een roterende waslijn binnengehaald en gemonteerd.

12. De monsterroute Alpe Adia Trail van Karinthië

De zuidelijke deelstaat Karinthië, die tegen de grens van Italië en Slovenië ligt, is een van de warmste regio’s van Oostenrijk. In juni en juli loopt het hier op tot 30 graden en waan je je in Zuid-Europa. Toch is het met bergtoppen boven de 3000 meter (Grossglockner) en middenpistes (1500-3000 meter hoog) als Nassfeld ook een populaire wintersportbestemming. Zelfs in de winter schijnt de zon hier volop en kent het skigebied Nassfeld gemiddeld 100 zonuren meer dan noordelijkere skigebieden als Saalbach-Hinterglemm.

Wanneer de sneeuw verdwijnt is Karinthië bij uitstek geschikt om te wandelen en te fietsen door het uitgebreide netwerk van wandel- en fietspaden. Een daarvan is de 750 kilometer lange Alpe Adia Trail, een route die is opgesplitst in 43 etappes van elk gemiddeld 17 kilometer lang. Met deze route doorkruis je niet alleen Oostenrijk maar wandel of fiets je via Slovenië naar Muggia in Italië. Je start aan de voet van de Pasterze-gletsjer en vervolgt je weg door weilanden vol boterbloemen, langs kerkjes en bergdorpen als Mörtschach.

13. Sigmund Thun-kloof: wandeling voor de hele familie

De stad Kaprun werd gedurende de late IJstijd ongeveer 14.000 jaar geleden, volledig bedekt door een gletsjer. Eenmaal aan het smelten baanden het water zich een weg door de rotsen en vormde zo in de loop der eeuwen de 32 meter hoge Sigmund Thun-kloof. Een houten balustrade die tegen de uitgesleten rotswanden is getimmerd, leidt je over de Kapruner Ache-rivier door de kloof. Deze kreeg in 1893, toen het werd opengesteld voor reizigers, de naam van de toenmalige gouverneur van Salzburgerland Sigmund Thun.

Kijk onderweg goed naar de rotswand voor inscripties tussen het mos en de varens. In de Middeleeuwen woonden mensen rondom de kloof vanwege de vruchtbare landbouwgrond. Hout werd over de rivier vervoerd en sporen hiervan zijn zichtbaar in de wanden. Van gaten voor bevestigingen van touw tot door de houthakkers gemarkeerde poppetjes. Bezoek de kloof in juni of juli op een vrijdagavond: lampen in alle kleuren van de regenboog verlichten dan de grauwe wanden en geven de kloof een sprankje magie.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Oostenrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!