Naar artikel

De leukste steden van België

Kom eens buurten bij de buren: bovenop de citadel van Namen, in de grotten van Comblain nabij Luik, tussen de streetart van Leuven en op het terras van brouwerij De Halve Maan in Brugge. Dit zijn de leukste steden van België.

Strijk eens neer bij onze zuiderburen. Met steden die zich uitstekend lenen voor een stedentrip dichtbij huis. Ze staan bekend om charmante pleinen, lokaal gebrouwen bieren, verstilde hofjes en wijzen op een rijk verleden. Met kathedralen en belforten die bewaard zijn gebleven uit vervlogen tijden. Maar ook art nouveau en het begin van het industriële tijdperk hebben hun sporen achtergelaten in België. Ontdek de rijke geschiedenis van Brugge in het statige Gruuthusemuseum, bewonder het Lam Gods in Gent en bezoek het grootste fotomuseum van Europa in Charleroi. Dit zijn de leukste steden van België.

1. Leuven: een universiteitsstad vol contrasten

Oude Markt, Leuven © VisitFlanders

Tijdens een stedentrip in Leuven komt alles samen. Deze eeuwig jonge en dynamische universiteitsstad zit vol kennis, innovatie en creativiteit, maar herbergt ook eeuwenoud erfgoed. Bewonder het gotische oude stadhuis uit de 15e eeuw, struin door de 13e -eeuwse ‘ministad in stad’: Groot Begijnhof of ontdek juist kleurrijke streetart en nieuwe stedelijke buurten als Vaartkom. In deze wijk zijn oude fabriekspanden omgetoverd in eigentijdse woonlofts, winkels en kantoren. Meer contrast vind je in het moderne M-Museum waar je oude meesters en moderne kunst onder één dak bewondert. 

Leuven is ook de bierstad van België met de enorme Stella Artois brouwerij en populaire huisbrouwerij Domus. Proef de Belgische biertjes in een van de vele bruine kroegen met indrukwekkende bierkaart of tijdens een bierwandeling. Wandel door het centrum en proef onderweg verschillende soorten bieren met bijpassende hapjes, van chocolade tot kazen. Voor wie juist even wil ontsnappen aan het stadsleven is de Abdij van Park, net buiten de stad, een aanrader. Achter de poorten van deze norbertijnenabdij ligt een wereld vol landerijen, dreven, vijvers en weiden. Door het indrukwekkende uitzicht ga je hier vanzelf langzamer wandelen en zachter praten.

2. Reis door vijf eeuwen Brugse geschiedenis 

Bonifaciusbrug, Brugge © Jan D'Hondt

Brugge is een romantische erfgoedstad vol monumenten. Van het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde met witgeschilderde gevels en verstilde kloostertuinen tot het gerestaureerde Gruuthusemuseum. In het neogotische stadspaleis, reis je door ruim vijf eeuwen Brugse geschiedenis. Langs de middeleeuwen en Bourgondische bloeiperiode: de tijd van ambachtslui en kunstenaars. Bewonder grote stukken als glasramen uit het Stadhuis en enorme gewoven wandtapijten tot kleine voorwerpen als middeleeuws speelgoed en ivoren haarspelden. Aanschouw daarnaast hoe de ontdekking van de nieuwe wereld in de 17e en 18e eeuw zorgden voor nieuwe collecties porselein servies en zilveren kannen voor ‘exotische’ producten als koffie en chocolade. 

Bierliefhebber of niet, de authentieke huisbrouwerij De Halve Maan is het bezoeken waard. Sinds 1856 – zes generaties lang – wordt in dit familiebedrijf traditioneel bier gebrouwen. Leer meer over de historie en het brouwproces tijdens een rondleiding. Met als bonus een prachtig uitzicht over de stad vanaf het dak en natuurlijk het goudblonde huisbiertje de Brugse Zot op het terras van de brouwerij.

3. Mode en handel in havenstad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen, het belangrijkste havengebied van België en een van de favoriete stedentriplocaties van Nederlanders. Geniet van een fris ‘Bolleke’ bier op een terras en struin door hippe wijken als ’t Eilandje: een oud havengebied omringd door water. Waar monumentale pakhuizen pronken en de straten vol kinderkopjes worden verlicht door imponerende lantaarns. Hier komt historie samen met modernisering. Zo pralen de oude havenkranen langs de Scheldekaaien, die op hun beurt weer een contrast vormen met de moderne architectuur van het Havenhuis en Museum aan de Stroom (MAS). 

In Antwerpen shop je niet alleen kleding in de mix van winkelstraten en sfeervolle marktjes, maar word je ook ondergedompeld in de wereld van modetrends. Bijvoorbeeld in het vernieuwde MoMu (ModeMuseum Antwerpen). Je vindt hier de grootste verzameling hedendaagse mode ter wereld. Daarbij zie je niet alleen modestukken, maar word je door meeslepende scenografie volledig meegenomen in de gedachten van de ontwerper.

4. Bewonder Het Lam Gods in Gent

Graslei, Gent © Milo Profi

Geschiedenis en heden gaan hand in hand in de Vlaamse stad Gent. In het autovrije centrum vind je een mix van eeuwenoude kerken, moderne architectuur, sfeervolle pleinen als de Korenmarkt en rustgevende stadsparken als het Citadelpark. De stad is net een ansichtkaart met de historische gevelpanden die spiegelen in het kanaal. Vanaf de Sint-Michielsbrug heb je een prachtig zicht op het ‘Middeleeuwse Manhattan’ met de drie torens van de Korenmarkt: de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk. Stap wanneer de zon verdwijnt en de lichten tevoorschijn komen door het magische avondlandschap van Gent met de 5 kilometer lange lichtplanwandeling.

Wie Gent zegt, zegt Het Lam Gods. Hier schilderde Jan van Eyck zijn wereldberoemde, eikenhouten altaarstuk. In het in 2021 geopende bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal bewonder je het grotendeels gerestaureerde veelluik ‘De Aanbidding van Het Lam Gods’ in volle glorie en optimale omstandigheden. Met behulp van augmented reality reis je diep in het verleden en beleef je de bewogen geschiedenis van het meesterwerk en de Gentse kathedraal alsof je er zelf bij was. 

5. Leef als een Bourgondiër in Mechelen

Grootbrug, Mechelen © Visit Mechelen-Aikon

Tussen de grote steden Antwerpen en Brussel ligt het kleinere en knussere Mechelen. Een rijke Bourgondische kunststad die wordt gesierd door monumentale panden en een rijke geschiedenis. Strijk neer op een van de terrassen op de Grote Markt, het bruisende middelpunt van Mechelen, waar je geniet als een echte Bourgondiër van Maneblussertjes (maanvormige, knapperige koekjes met glazuur of chocolade) en het gelijknamige stadsbier de Maneblusser. Op dit plein beheerst de statige Sint-Romboutstoren het zicht. Beklim het 97 meter hoge belfort en geniet van een 360 graden uitzicht over de stad. Ook kinderen vervelen zich niet in Mechelen. Bezoek het doe-centrum Technopolis, het Speelgoedmuseum of maak een stadswandeling vol opdrachten en leuke weetjes over Mechelen.

Beleef de Bourgondische geschiedenis in het Hof van Busleyden: het grootste en mooiste renaissance stadspaleis van Mechelen, dat tegenwoordig dient als museum. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More en ervaar de sensatie van de renaissance: een nieuwe tijd waarin de mens centraal staat. Ontdek hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen en wat meesterschap en vakmanschap voor hen betekende. Ga op zoek naar de echte Margareta, sta oog in oog met de intrigerende Besloten Hofjes of ontdek het museum op een speelse manier op het familieparcours.

6. Waan je terug in de tijd in de Waalse hoofdstad Namen

Namen, of Namur in het Frans is de hoofdstad van Wallonië. De stad is klein, maar heeft een prachtig historisch centrum. Slenter door de charmante steegjes en waan je terug in de tijd in de volledig autovrije straten. De citadel torent 100 meter boven de stad uit en is gebouwd op de plaats waar de Maas en de Samber samenkomen. De vesting, waarvan de eerste stenen al in de vroege middeleeuwen werden gelegd, nodigt uit om van dichtbij te bekijken. Neem daarvoor de trappen langs de oude stadsmuren of rijd met je auto de heuvel op.  

Ontdek het imposante ondergrondse netwerk onder de citadel. Start in het bezoekerscentrum in de voormalige Terra Nova-kazerne, waar een tocht met een treintje door het 7 kilometer lange netwerk wacht. Reis voor een panoramisch uitzicht af naar ‘Les 7 Meuses’, zo’n 16 kilometer vanaf Namen. Hier geniet je op 262 meter hoogte van de Waalse gastronomie en een 180 graden uitzicht op de Maasvallei.

7. Avontuur boven én onder de grond in Luik

In de Belgische Ardennen ligt een van de grootste steden van België: Luik. Deze stad aan de Maas is met de jaren sterk veranderd. Van industriestad naar een stad met prachtige, gerestaureerde panden en kathedralen en hypermoderne winkelcentra. Maak een klim naar de top van de Buerenberg - 374 treden leiden je tot de heuvel waar vroeger een citadel stond. Een fijn plekje in het groen om van het uitzicht over Luik te genieten. Verlaat de stad niet zonder een Luikse wafel (Gaufre de Liège) te hebben gegeten. Wist je dat deze ovaal zijn  en niet vierkant zoals de wafels in Brussel.

Breng ook een bezoek aan de nabijgelegen grot van Comblain, op ongeveer 30 kilometer vanaf Luik. Een natuurlijk juweeltje genesteld in het hart van de Ourthevallei. Luister naar de waterdruppels, bewonder de gevormde kalksteen formaties en spot vleermuizen die zich verschuilen in de ondergrondse wereld: een leuke activiteit voor het hele gezin!

8. Doornik: stad van geschiedenis en kunst

Een van de oudste steden van België werd gesticht door de Romeinen. Doornik, of zoals de Walen zeggen: Tournai. Het stadscentrum is overzichtelijk, bezaaid met kasseien en gezellige terrassen op de Grote Markt. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn per voet te bereiken. Zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het oudste belfort van België, beide opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het belfort is een karakteristiek bouwwerk uit de twaalfde eeuw, het vormt het symbool van de stad en heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan. Een smalle wenteltrap met 257 treden brengen je naar een prachtig uitzicht over Doornik. Wandel door naar een van de musea in Doornik, zoals het Museum voor Schone Kunsten. Hier tref je kunstwerken van onder andere Monet, Seurat en Van Gogh.

9. Dinant: vestingstadje aan de oevers van de Maas

Het schilderachtige stadje Dinant is een plaatje. Ingesloten tussen heuvels en de Maas en met de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant die bijna vergroeid is met de rotsen. De stad kent een roemruchte geschiedenis, waarbij de citadel het tijdens de twee wereldoorlogen zwaar te verduren heeft gehad. Toch werd het meerdere keren opnieuw opgebouwd en is het bouwwerk nog steeds te bewonderen. Pak de kabelbaan vanaf de voet van de kerk van Dinant naar de citadel op 100 meter hoog, het letterlijke hoogtepunt van de stad.

Er zit muziek in Dinant: in de klinkende glazen op de terrassen en de Maas die tegen de waterkant kabbelt. Maar ook op de Charles de Gaulle-brug, versierd met reuzensaxofoons van 3 meter lang. Dinant is de geboorteplaats van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. Bezoek zijn geboortehuis La Maison de Monsieur Sax en maak op een interactieve manier kennis met de saxofoon. Geniet in Dinant ook zeker van een Leffe-biertje of de plaatselijke lekkernij Couques de Dinant, een (harde) honingkoek.

10. Van steenkool naar streetart in Charleroi

Gare de Charleroi-Sud © Maurizio Messa

Charleroi werd ooit de lelijkste stad ter wereld genoemd en geeft de stad daardoor nog steeds een vertekend imago. De stad van steenkool en staal, ooit het industriële centrum van Wallonië, verandert langzaamaan in een stad vol streetart en art nouveau. Breng een bezoek aan het grootste fotomuseum van Europa (Musee de la Photographie), gevestigd in een voormalige kerk. Gevuld met antieke fototoestellen en een collectie van tachtigduizend foto’s, waaronder meer dan achthonderd foto’s die permanent worden tentoongesteld.

Ook het industriemuseum Bois du Cazier, is een bezoek meer dan waard. Deze voormalig kolenmijn is tegenwoordig ingericht als mijnmuseum ter nagedachtenis aan de grootste mijnramp in de Belgische geschiedenis in 1956, waar 262 mijnwerkers om het leven kwamen. Een bezienswaardigheid die indruk zal maken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Goesting in de zomer? Vraag op tijd je ANWB Creditcard aan en regel al je vakantie uitspattingen vanuit je luie stoel!