20 bijzondere cruisebestemmingen over de hele wereld
ANWB in samenwerking met Holland America Line
Een cruise maken is van a tot z een bijzondere ervaring. Aan boord word je flink in de watten gelegd en je vaart (vaak ’s nachts) naar de mooiste plekken op aarde. Eenmaal in de haven aangekomen ontdek je interessante bezienswaardigheden en de prachtige natuur van het land. Vandaag de dag gaan de vaarroutes langs verrassend mooie plekken over de hele wereld, zoals deze 20 bijzondere cruisebestemmingen. Van het ijskoude Antarctica tot de paradijselijke eilanden van Frans-Polynesië.
1. Bewonder de meest actieve vulkaan ter wereld op Hawaii
Het unieke landschap van de kust van Oahu, Hawaï en de Kualoa Ranch waar Jurassic Park werd gefilmd © Getty
Op naar het paradijs dat Hawaii heet. De archipel in de Stille Oceaan die bij de Verenigde Staten hoort en 4000 kilometer van elk continent verwijderd ligt. Met tal van witte stranden; de een totaal verlaten en het andere vol zonaanbidders die turen naar surfers op hoge golven. Ook zijn er veel moerasbossen en regenwoud met watervallen. Het ruige gebied is gevormd door de vele vulkanen. Sommige ‘doen het niet meer’, andere slapen of zijn juist springlevend.
Op het grootste eiland van Hawaii, Big Island, vind je Hawaii Volcanoes National Park op 1310 meter boven de zeespiegel. Daar moet je zijn om de Kilauea te bewonderen, de meest actieve vulkaan ter wereld. Hier stroomt het magma de zee in, waardoor de eilandengroep blijft groeien. In het bezoekerscentrum leer je meer over de natuurkrachten. Ook op Mauï vind je twee vulkanen, waaronder de Haleakala van 3055 meter hoog. Die wordt vaak beklommen om de prachtige zonsopgang te zien.
2. Drijvende dorpen en kalkstenen kliffen in Halong Bay, Vietnam
Uitzicht over de kalkstenen monolieten die oprijzen uit de oceaan in Halong Bay
Een van de mooiste en meest gefotografeerde plekken van Vietnam is Halong Bay, in het noordoosten van het land. Vịnh Hạ Long betekent in het Vietnamees ‘Baai van de dalende draak’. Volgens de legende is de beroemde baai ontstaan toen een grote draak in het water neerplofte en met zijn staart het landschap vormgaf. De baai - met zo’n 3500 eilanden - werd in 1994 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Elk eiland ziet er weer nét anders uit. Sommigen zijn bedekt met dichte vegetatie en hebben een wit zandstrand, andere eilanden zijn juist kaal en rotsachtig. Stap op een zeilboot om tussen de kalkstenen kliffen en de drijvende dorpen door te varen. De lokale bevolking komt namelijk bijna nooit aan vaste wal en blijven hun hele leven lang op zee.
Ti Top island is een van de meest pittoreske eilanden in de baai. Klim een paar honderd treden naar het observatiedek voor een prachtig uitzicht over Halong Bay. Verder zijn veel van de eilanden gezegend met prachtige grotten. Hang Đầu Gổ is de grootste. De Franse toeristen, die deze grot aan het eind van de 19de eeuw bezochten, noemden hem ‘Grot van de Wonderen’. De mooiste is Thien Cung, de ‘Grot van het Hemels paleis’, die pas in 1993 bij toeval werd ontdekt en is gehuld in lokale mythen over draken en geliefden. Je ziet hier indrukwekkende stalagmiet- en stalactietenformaties met kleurrijke verlichting.
3. Nieuw-Zeeland: van mooie zandstranden tot ijskoude gletsjers
De Cathedral Cove op het schiereiland Coromandel Peninsula biedt een van de mooiste uitzichten in Nieuw-Zeeland © Shutterstock
Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden - het Noordereiland en het Zuidereiland (de grootste) - en nog wat kleine eilanden. Ze staan bekend om hun mooie, afwisselende en bijzondere natuur. Waaronder het beroemde natuurwonder en Unesco Werelderfgoed Milford Sound in het Fiordland National Park. Rudyard Kipling (bekend van The Jungle Book) beschreef dit fjord zelfs als het 8ste wereldwonder. Milford Sound is de thuisbasis van een verscheidenheid aan zeezoogdieren, zoals zeehonden, dolfijnen en pinguïns. Zelfs walvissen, waaronder de bultrug, worden er steeds vaker gespot. Een bijzonder dier die je alleen in Nieuw-Zeeland ziet, is nationaal symbool de kiwi – een niet-vliegende vogel.
Maar Nieuw-Zeeland heeft ook interessante steden. Zoals Wellington op het zuidelijke puntje van het Noordereiland. Met een historische stadskern, omgeven door groene heuvels. In het nationale museum Te Papa leer je meer over de geschiedenis van de Maori en Kiwiana. Akaroa is de enige stad in Nieuw-Zeeland die oorspronkelijk werd gesticht door de Fransen. Het is de oudste Europese nederzetting op het Zuidereiland. Surfliefhebbers moeten in het laidback stadje Piha zijn, in de buurt van Auckland. Het is er een waar surfers paradise.
4. Wonderlijke diersoorten op de Galapagos eilanden
Zeeleguanen op Puerto Villamil strand op Isabela eiland, Galapagos Archipel
De Galápagos-archipel is wereldberoemd om zijn unieke diersoorten en staat dan ook niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. Gelegen in de Stille Oceaan, zo'n 1000 kilometer van het Zuid-Amerikaanse continent, worden deze 19 eilanden en het omliggende zeereservaat een uniek 'levend museum en showcase van evolutie' genoemd. De archipel ligt op een punt waar drie oceaanstromingen samenkomen, waardoor de Galápagos een 'smeltkroes' zijn van mariene soorten. Het Galapagos-zeereservaat is een waar onderwaterspektakel met een overvloed aan leven, van koralen tot haaien en pinguïns tot zeezoogdieren. Een duiker of snorkelaar zal nergens ter wereld zoveel diversiteit aan mariene levensvormen vinden.
Daarnaast hebben de vulkanische activiteiten op en rondom de eilanden, samen met de extreme isolatie, geleid tot de ontwikkeling van wel heel bijzondere dieren en planten, zoals zeeleguanen, niet-vliegende aalscholvers, reuzenschildpadden, enorme cactussen, endemische bomen en verschillende ondersoorten van spotvogels en vinken. Deze diersoorten inspireerden Charles Darwin in 1835, na zijn bezoek aan de eilanden met zijn onderzoekschip de Beagle, tot zijn theorie over natuurlijke selectie.
5. De paradijselijke eilanden van Frans-Polynesië
Bora-Bora eiland met de uitgedoofde Mount Otemanu vulkaan ©Shutterstock
De bekendste eilanden van Frans-Polynesië zijn Moorea, Bora-Bora en Tahiti. Die laatste is het grootste en meest dichtbevolkte eiland van de eilandengroep. Waar je op de meeste eilanden spierwitte stranden vindt, zijn die op Tahiti voornamelijk zwart. Papeete is de hoofdstad van Frans-Polynesië, waar je op elke hoek zwarte parels kunt kopen. Vanaf de hoge bergtoppen stromen de rivieren naar beneden. De zon gaat onder achter het buureiland Moorea, wat een prachtig lichtspektakel op de bergen geeft.
Raiatea is het op een na grootste eiland van Frans-Polynesië. Het heeft een indrukwekkend en bergachtig landschap met als hoogste punt 1000 meter. Een plant die alleen op Raiatea groeit - op de berg Temehis – is de geelwitte, geurende bloem Tiare Apetahi. Bora Bora is volgens velen het mooiste eiland ter wereld met zijn goudgele stranden, tropische bossen en de 727 meter hoge Mount Otemanu; een uitgedoofde vulkaan.
6. Walvissen en pinguïns spotten op Antarctica
Een orka in het schilderachtige Lemair Channel, een zeestraat tussen Graham Land en Booth Island © Getty
Antarctica is het koudste én droogste continent op aarde; de gemiddelde neerslag is zo’n 170 millimeter per jaar. Eenmaal de Drake Passage met huizenhoge golven overgestoken, kom je in een wondere witte wereld omringd door sneeuw- en ijslandschappen. Het zal je verrassen hoe ontzettend rustig de omgeving daar is. Sterns, stormvogels en zeemeeuwen vliegen langs je heen. Bij het rotsachtige Cuverville Island heb je de kans om een aantal van de 6500 ezelspinguïnparen te zien, de grootste kolonie ter wereld. Kijk bij Paradise Harbor niet gek op als je daar ineens mensen ziet, want zowel Argentinië als Chili heeft er bemande onderzoekscentra.
Veel mensen hopen op Antarctica walvissen – de grootste zoogdieren ter wereld - te spotten. In de Antarctische zomer (oktober t/m maart) zwemmen er veel soorten rond, van de orka tot de blauwe vinvis en de potvis. Veel walvissen eten vooral krill, en daar zit het water bij Antarctica vol mee. Wordt het in de winter kouder, dan zwemmen ze naar het tropische noorden om hun jong te baren.
7. Van de blauwe koepels op Santorini tot de witte windmolens van Mykonos
Het pastelkleurige plaatsje Oia op Santorini © Getty
Santorini en Mykonos zijn onderdeel van de Cycladen, de eilandengroep die tussen Athene en Kreta ligt. Het romantische Santorini staat bekend om de spierwitte huizen en knalblauwe koepels. Struin door de smalle straten van Oia, de mooiste stad van Santorini, om vervolgens neer te strijken bij een van de gezellige tavernes. Bij het kasteel van Oia zie je de zonsondergang op haar mooist. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong, waardoor de meeste stranden op Santorini zwart of donker van kleur zijn.
Mykonos is een van de bekendste Griekse eilanden door haar prachtige stranden, rotsachtige heuvels en bruisende nachtleven. De beroemde windmolens uit de 16de eeuw zijn het icoon van het eiland. In de hoofdstad Mykonos-stad struin je door fotogenieke stegen. Bezoek ook het archeologisch museum, waar je tal van interessante stukken uit de Griekse oudheid ziet. In de wijk Little Venice zie je aan de karakteristieke balkons van de huizen aan het water meteen waar zijn naam vandaan komt.