Naar artikel

Vignet: in welke landen verplicht?

Ga je met de auto de grens over, dan kan het zijn dat je een vignet nodig hebt om te rijden op buitenlandse (snel)wegen. We zetten de belangrijkste landen waar een vignet verplicht is op een rij.

Verplicht vignet Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië

Het is voor toeristisch en zakelijk verkeer op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Deze vignetten zijn bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk en Zwitserland verkrijgbaar, in onze winkels en heel eenvoudig online te bestellen bij de ANWB! Voor Oostenrijk heb je de keuze uit een vignet met een geldigheid van 10 dagen (€ 12,35), 2 maanden (€ 30,35) of 1 jaar (€ 94,05). Een Zwitsers Autobahnvignet is standaard 1 jaar geldig (€ 40,95). Koop het vignet bij een officieel verkooppunt en bewaar voor de zekerheid het aankoopbewijs gedurende de geldigheid van het vignet, bijvoorbeeld voor een claim op de verzekering bij ruitbreuk.

Autobahnvignet online bestellen*

*Ook in Slovenië heb je een vignet nodig. Hier vind je er alle informatie over.

Milieusticker voor Duitsland

Rijd je naar of door Duitsland, check dan of je een milieusticker nodig hebt. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo'n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker heeft. Deze milieustickers (Umweltplaketten) kun je online aanvragen, maar ook persoonlijk in de ANWB-winkel bestellen. Je betaalt € 13,95. Je hebt geen milieusticker nodig als je op de snelweg blijft. Ga je de snelweg af? Lees dan het uitgebreide artikel over de milieusticker Duitsland.

Milieusticker Duitsland online bestellen

Milieusticker / Eco vignet Frankrijk

Op grond van nieuwe wetgeving (Crit'Air) kunnen Franse departementen een milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR) instellen. In een stad, bijvoorbeeld Parijs, mag je alleen de milieuzone in met een geldige milieusticker (vignet Crit’Air). Er zijn ook steden waar je alleen een milieusticker nodig hebt in geval van langdurige luchtvervuiling. Is er geen sprake van extreme luchtvervuiling, dan kun je zonder milieusticker de stad in. Dit is bijvoorbeeld het geval in Lyon. De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

Bekijk hier of je een eco vignet nodig hebt

Overige landen - check de ANWB Landeninformatie

Voor bovenstaande landen kun je je vignet aanschaffen via de ANWB. Echter, er zijn nog een aantal landen waar een vignet nodig is, maar die je alleen ter plaatse of via een buitenlandse website kunt aanschaffen. Helaas zijn deze websites vaak niet in het Engels. Het is dan dan gemakkelijker om het ter plaatse te regelen.

Wil je weten of je een speciaal vervoersdocument nodig hebt op jouw vakantiebestemming? Ga naar de ANWB Landeninformatie, kies het het land waar je naar toe gaat en je krijgt alle praktische informatie voor onderweg én de kosten voor een eventueel vignet.

Check je bestemming met de ANWB Landeninformatie

 

Misschien vind je dit ook interessant

Paspoort kwijt op vakantie: wat nu?

Paspoort kwijt op vakantie: wat nu?

Je paspoort of ID-kaart kwijtraken, vlak voor vertrek of tijdens je reis is op z'n zachts gezegd onhandig. Daarom: 5 tips hoe te handelen als het kwaad al is geschied.
ANWB Kampeerkaart CKE als legitimatiebewijs

ANWB Kampeerkaart CKE als legitimatiebewijs

ANWB Kampeerkaart CKE is je vervangend legitimatiebewijs op alle accepterende campings die deel uitmaken van het Camping Key Europe netwerk.

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee in de auto

Check van tevoren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes over de grens.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!