Naar artikel

Tolvignet en milieuvignet: waar zijn ze verplicht?

De kosten voor het aanleggen en onderhoud van (snel)wegen worden in elk land anders geregeld. In Nederland betaalt iedere automobilist hier wegenbelasting voor. In andere landen betaal je tol bij tolpoortjes of schaf je een tolvignet aan om gebruik te mogen maken van de buitenlandse (snel)wegen. In sommige Europese landen geldt een milieuzone waar je een milieusticker/milieuvignet voor nodig hebt. Dit is iets anders dan een (tol)vignet.

Wat is een tolvignet?

Een tolvignet is sticker die je aan de binnenkant van je voorruit plakt om te laten zien dat er tol betaald is voor de (snel)wegen. 

In welke landen verplicht?

Een tolvignet is verplicht in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië voor motorvoertuigen tot 3500 kg. Een Zwitsers Autobahnvignet is standaard 1 jaar geldig. Voor Oostenrijk heb je de keuze om een vignet te kopen met een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Je kunt voor Oostenrijk een digitaal vignet kopen die gekoppeld is aan je nummerbord. Houd er rekening mee dat een digitaal vignet voor Oostenrijk pas na 18 dagen geldig is. Een tolvignet die je achter de voorruit plakt is direct geldig.

De vignetten zijn ook in de ANWB-winkels verkrijgbaar of bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk en Zwitserland. 

Ook in Slovenië heb je een tolvignet nodig. Deze kun je niet via de ANWB bestellen.


Wat is een milieuvignet/milieusticker?

In een aantal Europese landen is een mileuvignet/milieusticker verplicht als je in een milieuzone rijdt. Je toont met dit vignet aan dat je auto voldoet aan bepaalde voorwaarden voldoet om in deze zone te rijden. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Bekijk het overzicht in welke landen dit geldt.

In welke landen verplicht?

Frankrijk

Alle departementen en grote steden kunnen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk. Parijs heeft een permanente zone. Bekijk het overzicht van alle milieuzones in Frankrijk.

Duitsland

Deze milieustickers (Umweltplaketten) kun je online aanvragen, maar ook persoonlijk in de ANWB-winkel bestellen. Je hebt geen milieusticker nodig als je op de snelweg blijft. Bekijk het overzicht van steden met een milieuzone in Duitsland.

Overige landen

Bekijk voor alle landen welke milieuregels er gelden.


Wat is een tolbadge/tolkastje?

Wanneer je door een land rijdt waar je tol betaalt bij tolpoortjes en dus geen (tol)vignet hoeft aan te schaffen kun je ervoor kiezen om een tolbadge kopen. Met een tolbadge betaal je automatisch tol wanneer je door de poortjes rijdt en hoef je dus niet in rijen te staan bij de tolpoortjes. Dit is niet verplicht, maar wel handig.

Bekijk alle praktische informatie voor onderweg en de kosten voor vervoersdocumenten bij de ANWB Landeninformatie.

Tip: Check voordat je met de auto naar het buitenland gaat altijd of je Wegenwacht Europa hebt voor pech onderweg.

Meer informatie voor je autovakantie

Milieustickers en -zones in Europa 
Ga je met de auto Europa in, controleer dan van tevoren of er milieuzones zijn en of je een milieusticker of vignet nodig hebt.
Tolbadge: nooit meer in de rij bij de tolpoort 
Elektronisch tol betalen op de snelwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en parkeergarages. Vind hier alle nodige informatie over de tolbadge.
Verplicht mee in de auto 
Check van tevoren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes over de grens.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden