Vignet: in welke landen verplicht?

Ga je met de auto de grens over, dan kan het zijn dat je een vignet nodig hebt om te rijden op buitenlandse (snel)wegen. We zetten de belangrijkste landen waar een vignet verplicht is op een rij.

Verplicht vignet Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië

Het is voor toeristisch en zakelijk verkeer op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Deze vignetten zijn bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk en Zwitserland verkrijgbaar, in onze winkels en heel eenvoudig online te bestellen bij de ANWB! Voor Oostenrijk heb je de keuze uit een vignet met een geldigheid van 10 dagen (€ 12,35), 2 maanden (€ 30,35) of 1 jaar (€ 94,05). Een Zwitsers Autobahnvignet is standaard 1 jaar geldig (€ 40,95). Er moet kunnen worden aangetoond met een aankoopbewijs dat het vignet gekocht is bij een officieel verkooppunt. Je dient dus altijd een aankoopbewijs te krijgen. Bewaar de bon gedurende de geldigheid van het vignet.

Autobahnvignet online bestellen*

*Ook in Slovenië heb je een vignet nodig. Hier vind je er alle informatie over.

Milieusticker voor Duitsland

Rijd je naar of door Duitsland, check dan of je een milieusticker nodig hebt. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo'n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker heeft. Deze milieustickers (Umweltplaketten) kun je online aanvragen, maar ook persoonlijk in de ANWB-winkel bestellen. Je betaalt € 13,95. Je hebt geen milieusticker nodig als je op de snelweg blijft. Ga je de snelweg af? Lees dan het uitgebreide artikel over de milieusticker Duitsland.

Milieusticker Duitsland online bestellen

Milieusticker / Eco vignet Frankrijk

Op grond van nieuwe wetgeving (Crit'Air) kunnen Franse steden een milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR) instellen. In een stad, bijvoorbeeld Parijs, mag je alleen de milieuzone in met een geldige milieusticker (vignet Crit’Air). Er zijn ook steden waar je alleen een milieusticker nodig hebt in geval van langdurige luchtvervuiling. Is er geen sprake van extreme luchtvervuiling, dan kun je zonder milieusticker de stad in. Dit is bijvoorbeeld het geval in Lyon. De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

Bekijk hier of je een eco vignet nodig hebt

Overige landen - check de ANWB Landeninformatie

Voor bovenstaande landen kun je je vignet aanschaffen via de ANWB. Echter, er zijn nog een aantal landen waar een vignet nodig is, maar die je alleen ter plaatse of via een buitenlandse website kunt aanschaffen. Helaas zijn deze websites vaak niet in het Engels. Het is dan dan gemakkelijker om het ter plaatse te regelen.

Wil je weten of je een speciaal vervoersdocument nodig hebt op jouw vakantiebestemming? Ga naar de ANWB Landeninformatie, kies het het land waar je naar toe gaat en je krijgt alle praktische informatie voor onderweg én de kosten voor een eventueel vignet.

Check je bestemming met de ANWB Landeninformatie

 

Weet jij welke vignetten er zijn in Europa? 

Marlous en Bart, stagiaires van ANWB Experts, doen een wedstrijdje wie het snelst de juiste antwoorden heeft over de vignetplicht in Europa. Bekijk het filmpje en je hebt een overzicht van de verschillende soorten die er zijn.