Vakantie Polen

Er is wat afgesold met Polen. In de middeleeuwen was het een machtig koninkrijk. Daarna hebben Duitsland, Rusland en Oostenrijk hevig strijd gevoerd om het bezit van het land. Het werd verdeeld onder de kandidaten, onder de voet gelopen en verwoest. Geen wonder dat Polen een land is van steden die steeds weer moesten worden opgebouwd en van kastelen en kasteelruïnes. Liefhebbers van geschiedenis komen hier aan hun trekken, liefhebbers van wandelen in een prachtige natuur niet minder.

Attracties en evenementen

Pools verkeersbureau: polen.travel/nl, Verkeersbureau Gdansk: gdansk4u.pl, Verkeersbureau Warschau: warsaw-life.com, Folklorefestivals ( Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels van de UNESCO): cioff.org, worldtravelguide.net.

Bezienswaardigheden

Een van de opmerkelijkste figuren in de Poolse architectuur was de Nederlandse bouwmeester Tilman van Gameren. Hij kwam eind 17e eeuw naar Polen en ontwierp prachtige, barokke paleizen. Het mooiste is het buitenhuis van een kardinaal in Nieborów, later bewoond en ingericht door de ambitieuze familie Radziwill. Het heeft een mooie Franse tuin.

Dorpen en steden

De verwoestingen van de Poolse steden tijdens de 2e Wereldoorlog zijn aan de oude stad Kraków (Krakau) goeddeels voorbijgegaan. Dit is zonder twijfel de mooiste stad van het land, een verzameling van tientallen schitterende historische gebouwen in een autovrij centrum. Hoogtepunt is de burcht op de heuvel Wawel. Wereldberoemd is de enorme collectie Brusselse wandtapijten in de koninklijke vertrekken. Het complex pronkjuwelen omvat ook enkele musea en de kathedraal waar kardinaal Karol Wojtyla de mis opdroeg voordat hij werd gekozen als de eerste niet-Italiaanse paus in 500 jaar.

Eten en drinken

Als overgangsgebied tussen Duitsland en Rusland (twee landen die hier ook lange tijd de baas zijn geweest) heeft de Poolse keuken veel invloeden van beide kanten ondergaan. Waar we als westerlingen aan moeten wennen, is dat de hoofdmaaltijd hier 's middags wordt geserveerd. Een Poolse maaltijd begint steevast met soep; dat kan een heldere groenten- of kippensoep zijn, maar ook een zure soep (zurek). Het hoofdgerecht bestaat uit een flinke portie geroosterd varkensvlees of rundvlees. Het wordt met een behoorlijke garnering geserveerd, maar groente moet je meestal apart bestellen.

Kunst en cultuur

Het in en kort na de Middeleeuwen tot de Europese grootmachten behorende Polen werd in 1795 opgedeeld tussen Pruisen, Oostenrijk en Rusland. Een zelfstandige Poolse staat ontstond pas weer in 1918. De huidige grenzen van Polen werden na de Tweede Wereldoorlog getrokken. In 1989 werd het communistische eenpartijstelsel afgeschaft, mede als gevolg van acties van de vakbond Solidariteit. Het tweekamerparlement kiest de premier; de president van het land wordt rechtstreeks gekozen. Sinds 1999 is Polen lid van de NAVO en sinds 2004 van de EU.

Natuur

Polen bestaat overwegend uit een door rivieren doorsneden laagvlakte, in het noorden grenzend aan de Oostzee. Naar het zuiden toe gaat de laagvlakte over in een middelgebergte, dat door het Silezische bekken wordt gescheiden van de Sudeten en de Karpaten. Bekende bestemmingen voor toeristen zijn Kraków, Warschau, Wroclaw, Gdansk en tal van natuurgebieden.

Uitgaan

Als je bij 'uitgaan' denkt aan een bruisend nachtleven met bars, dancings en disco's, kan Polen je misschien een beetje tegenvallen. Zeker buiten de grote steden is het aanbod nogal beperkt. Wel wordt de grote achterstand ten opzichte van andere landen in hoog tempo teruggebracht. Terrasjes die tot laat in de avond open zijn kunt je al bijna overal aantreffen. Echte uitgaanscentra vind je eigenlijk alleen in Warschau, Lódz en Kraków. Dat zijn ook de steden waar de beste prestaties worden geleverd op muziekgebied. De klassieke muziek staat in Polen op een hoog niveau en ook in de jazz heeft het land goede musici voortgebracht.

Winkelen

In de grote steden zijn moderne winkelcentra. In de historische centra vind je talloze galeries met sieraden van amber, handwerk en antieke voorwerpen. Elke plaats heeft zijn eigen markt in de omgeving van het centrum. Straatverkopers verkopen over het algemeen goedkope nepartikelen. Typische souvenirs zijn beschilderd glas, sieraden van amber en zilver, poppen in regionale klederdracht, houtsnijwerk, beelden van klei en metaal, emaillen voorwerpen, handgeweven tapijten, traditioneel keramiek van Boleslawiec, bergwandelstokken, kant en tafelkleden uit Koniakow en Bobowa. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Zon, water en strand

Sinds de annexatie van delen van het Duitse Rijk en Oost-Pruisen in 1945 beschikt Polen over een flink stuk Oostzeekust. Toch heeft het badtoerisme zich hier niet echt ontwikkeld. De populairste stranden liggen aan de baai van Gdansk bij de badplaats Sopot en het schiereiland Hel. Het gedeelte van de baai dicht bij de monding van de Wisla (Weichsel) heeft overigens flink te lijden onder watervervuiling. De faciliteiten op en bij de stranden zijn beperkt; uitgaansmogelijkheden zijn er in Sopot, Gdynia en Gdansk.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Polen? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Polen