15 bijzonder leuke bestemmingen voor de wintersportvakantie
Bij een wintersportvakantie klinkt Tirol of Les Trois Vallées je vast bekend in de oren. Denk je buiten de gebaande paden, dan kom je op bijzondere plekken terecht. Zo kun je op de skipistes bij Idre Fjäll in Zweden een tussenstop maken om met de familie zelf te barbecueën. En in het duurzame Franse dorp Morzine vind je de eerste yogapiste van Europa.
We hebben 15 leuke en bijzondere bestemmingen voor een wintersportvakantie met het gezin verzameld. De skigebieden liggen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Zweden, Finland en Noorwegen. Stuk voor stuk hebben deze gebieden makkelijke tot pittige pistes, leuke activiteiten voor de hele familie (niet alleen in de sneeuw) en een prachtige omgeving.
1. Folgaria-Lavarone (Italië): skiën langs de forten van WO1
Onderweg tijdens de skitour dei Forti in Lavarone, Italië
In Folgaria -Lavarone (in het Italiaanse Trentino-Zuid-Tirol) duik je de geschiedenis in. Samen met Lusema is dit het skigebied van 'Skitour dei Forti', dat ‘ski-route langs de forten’ betekent. Je vindt hier 130 kilometer aan routes langs forten en vestingen uit de Eerste Wereldoorlog. Je kunt ze bekijken en bezoeken vanaf de pistes. Folgaria-Lavarone telt zelf ook nog 50 routes voor alle niveaus.
Wil je een dagje iets totaal anders? Spring op een fatbike; tussen Folgaria -Lavarone en Luserna heb je meer dan 30 kilometer aan single tracks. Je hoeft niet bang te zijn om uit te glijden, want er zitten dikke banden onder met veel profiel. Een andere leuke winterse sport die je hier kunt doen, is discgolf, in het Disc Golf Park. Het lijkt op traditionele golf, maar in plaats van een balletje gaat het in dit geval om een vliegende schijf die je in een basket (‘de hole’) moet zien te gooien.
2. Skiën en muziek: ijsinstrumenten in Geilo (Noorwegen)
Uitzicht over het skigebied van Geilo, Noorwegen © Vegard Breie
Geilo (spreek je uit als Jeelo) is een van de oudste en beroemdste skioorden van Noorwegen. Het ligt in een nationaal park met van november tot mei gegarandeerd een dik pak sneeuw. Dit vrij compacte skigebied bevindt zich op 1178 meter hoogte met 40 pistes en 550 kilometer aan langlaufloipes. Het spreekt vooral beginnende skiërs, snowboarders en families aan, omdat er veel blauwe pistes zijn en er een kinderland is bij Kikkut.
Het skigebied ligt op het hoogste bergplateau van Europa, waar je met wat geluk het noorderlicht ziet. Ook kun je er een huskysafari maken, een sneeuwscooter huren, ijsvissen, met een paardenslee over bevroren meren rijden of sneeuwschoenwandelen. Echte diehards gaan ijsbaden, waarbij het lichaam een shot endorfine aanmaakt om vervolgens nog gelukkiger weer uit het water komen.
Tip: eind januari is het Ice Music Festival, waarbij alle optredens in het teken staan van muziekinstrumenten gemaakt van ijs.
3. Idre Fjäll (Zweden): barbecueën en paardrijden
Paardrijden door de sneeuw in Idre Fjäll, Zweden
Het bergdorp Idre Fjäll ligt in het noorden van Dalarna. De bergen van Idre zijn de zuidelijkste van Zweden met een breed scala aan pistes in vier windrichtingen. Het skigebied telt 41 afdalingen en 24 liften. Iedereen komt hier aan zijn trekken, óók gevorderde skiërs: er zijn pistes met buckels en twee slalom parcoursen. Stop worstjes in je rugtas, want in dit skigebied vind je BBQ-plaatsen waar de kolen al voor je klaarliggen. Ook zijn er snowparks met jumps en slides op vier verschillende niveaus. Liever langlaufen? In Idre Fjäll is een langlauf-stadion gemaakt, van waaruit meerdere routes starten.
Klim tijdens de schemering op de rug van een paard voor een buitenrit door de knisperende sneeuw. Ervaring is niet nodig, de gids neemt je mee door de natuur rond Idre Fjäll. Met een koplamp op is dit een bijzondere winterse beleving. Of maak een huskytocht langs de berg en door het bos. Tieners en volwassenen mogen zelf een slee besturen, terwijl de passagiers comfortabel tussen de rendierhuiden en kussens zitten.
4. Oostenrijks Wilder Kaiser-Brixental: skiën en après-ski
Après-ski op de Wilder Kaiser © Mathaeus Gartner
Op naar het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk: SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. Bijna de helft van de 288 kilometer aan pistes is blauw, daar suizen beginnelingen ontspannen vanaf. Er zijn 22 skischolen met elk een eigen kinderterrein. Het skigebied heeft vier funparks, voor beginners tot gevorderden. Waar de kleintjes onder heksenbogen door spurten, jumpen de grotere durfals over uitdagende obstakels.
Er zijn twee dalen. Aan de ene kant liggen de dorpen Itter, Hopfgarten, Kelchsau, Westendorf en Brixen im Thale. Aan de andere kant vind je Söll, Scheffau, Ellmau en Going. In Ellmau en Söll liggen besneeuwde en verlichte rodelbanen – een wintersport in Oostenrijk is natuurlijk niet compleet zonder rodelen. Voor degenen die graag in het donker skiën of dat eens willen proberen: het grootste nachtskigebied van Oostenrijk ligt in Söll.
Westendorf staat bekend als een van de beroemdste après-ski plaatsen onder Nederlandse wintersporters. Ze zijn vooral te vinden bij de Moskito Bar en Gerry's Inn.
5. Met sledehonden door het bos van La Rosière (Frankrijk)
Sledehondentocht © La Rosière - Espace San Bernardo
In Espace San Bernardo, een skigebied op de grens van Frankrijk en Italië, ski je tussen de middag ‘even’ naar de zuiderburen voor een lunch met verse pasta of pizza – en een echte Italiaanse espresso toe. Van de 150 kilometer piste is ongeveer de helft blauw en de helft rood gemarkeerd. De makkelijkste afdalingen liggen in het Franse deel van Espace San Bernardo.
Zin in iets anders? Maak een bijzondere tocht met sledehonden door het bos van La Rosière. Een (ont)spannende rit met een pittig tempo tussen de bomen door.
En dan de Snake Gliss: op een slee van een heuvel af, krijgt ineens een heel andere betekenis. Iedereen zit op een eigen slee en die sleeën zitten als een treintje aan elkaar vast. Voorop zit een gids; hij of zij heeft de leiding. De slang kronkelt en glijdt met verschillende snelheden over het circuit vanaf de top van de Roches Noires naar beneden. Hoe langer de slang, hoe spannender. Vooral als je zelf achteraan zit.
6. Op de latten of het treinspoor bij Davos (Zwitserland)
De beroemde Bernina Express in het kanton Graubunden, Zwitserland © StefanSchuetz.com
Davos en Klosters hebben allebei een prachtige bergnatuur, maar verder zijn ze totaal verschillend. Davos is de hoogstgelegen stad van Europa. Beroemd om het kuuroord én de HC Davos, de Spengler Cup8 en het World Economic Forum (WEF). Klosters is juist heel idyllisch, luxe en trekt ook koninklijke gasten aan. Davos Klosters is een groot skigebied op 1124 tot 2844 meter hoogte met 236 kilometer aan pistes voor jong en oud.
In Kinderland Rinerhorn volgen de jonge skiërs een route door het heksenbos en maken ze jumps. Of ze slalommen op sleeën tussen de bomen door. Onder de meer ervaren wintersporters is de 12 kilometer lange afdaling van Weissfluhgipfel tot aan Küblis met ruim 2 kilometer hoogteverschil erg geliefd. De Jakobshorn met de Nidecker-monsterpipe is een walhalla voor snowboarders.
Tip: maak vanuit Davos een treinrit door het verbluffend mooie Zwitserse berglandschap. Zwitserland is een treinland bij uitstek en kent een aantal van de mooiste treinroutes ter wereld.
7. Skiën in Winterberg of Willingen (Duitsland)
Moeppis Huette, Poppenberg © Ferienwelt Winterberg
Winterberg is ook leuk voor een weekend, want het is maar drieënhalf uur rijden vanaf Utrecht. Te weinig sneeuw gevallen? De 260 sneeuwkanonnen houden de pistes wit. Winterberg heeft 10 kilometer gemakkelijke, 9 kilometer gemiddelde en 1,2 kilometer zware pistes. Skiërs gaan hier geregeld een weekend naartoe om alvast op te warmen voor de ‘echte’ wintersportvakantie. Verder heeft Winterberg elf besneeuwde rodelbanen, waarvan er drie zijn verlicht.
Het skigebied Willingen - rondom de Ettelsberg (838 meter) - ligt op een half uur rijden van Winterberg. Elk jaar komen hier de beste skispringers van de wereld bijeen om punten te vergaren voor de wereldbeker. Willingen behoort tot de zogenaamde Wintersport Arena Sauerland. Dit samenwerkingsverband van skigebieden vormt het grootste wintersportgebied ten noorden van de Alpen. Pak de gondel of stoeltjeslift naar de Ettelsberg en maak een twee kilometer lange afdaling – de langste van het Sauerland.
8. Yoga op de ski’s in Portes du Soleil (Frankrijk)
In de Franse Alpen ligt Portes du Soleil, met makkelijke, brede pistes. Maar ook een heel uitdagende: Le Mur Suisse (de Zwitserse muur) is een van de bekendste en moeilijkste pistes van Europa. Portes du Soleil bestaat uit een aantal dorpen, waarvan de meeste in Frankrijk liggen en een paar in Zwitserland. Met zo'n 650 kilometer aan pistes is dit een van de grootste skigebieden ter wereld. Het hoogste punt is de Les Haut Forts (2466 meter) bij Avoriaz.
Het Franse dorp Morzine staat bekend om zijn inzet voor duurzaamheid. Zo rijden er op de pistes elektrische scooters en planten ze er veel bomen om de CO2-uitstoot van de gasten te compenseren. Verder gebruiken ze het water uit het meer om sneeuw te maken voor de sneeuwkanonnen. Ook yogaliefhebbers moeten in Morzine zijn, voor de allereerste yogapiste van Europa. Langs de piste Nyon doe je, echt waar, tien verschillende yogaposes met je ski’s aan.
9. Op skisafari in de Kitzbüheler Alpen (Oostenrijk)
Kilometervreter safari, Pillerseetal © TVB PillerseeTal
De Kitzbüheler Alpen beslaan zes wereldberoemde skigebieden met in totaal meer dan 900 kilometer aan piste. Met het kindvriendelijke St. Johann in Tirol, het iconische Fieberbrunn, het gezellige Oberndorf en het mondaine Kitzbühel - Kirchberg. Een bijzondere manier om dit prachtige gebied te ontdekken, is met de verschillende skisafari’s; van familie- tot fijnproever- en kilometervretersafari’s. Dat wordt nog lastig kiezen.
De Kitzbühels skisafari is ’s werelds grootste in zijn soort. Deze trektocht duurt minstens een dag met 35 kilometer skipistes, 15 kilometer aan liften en 6000 glorieuze hoogtemeters. Skiërs gaan nooit twee keer met dezelfde lift als ze van het centrum van Kitzbühel via de beroemde Hahnenkamm naar Pass Thurn gaan. Zijn ze daar eenmaal – moe maar voldaan – aangekomen, dan brengt een bus ze gratis terug naar Kitzbühel.
10. ’s Werelds langste afdaling in Breuil-Cervinia (Italië)
Het skigebied Breuil-Cervinia aan de Italiaanse kant van de Matterhorn is verbonden met het Zwitserse Zermatt. Je vindt hier de hoogste skiliften van Europa, de pistes gaan zelfs tot 3800 meter hoog. De afdaling vanaf de top van de Piccolo Cervino tot in het dorp Valtournenche is 22 kilometer lang, en schijnt daarmee de langste afdaling ter wereld te zijn – wel met een onderbreking door een korte stoeltjeslift. De meeste rode pistes zijn eigenlijk eerder donkerblauw en de zwarte pistes meer donkerrood.
Beginners pakken vaak de blauwe (en rode) pistes die eindigen bij Plan Maison, waaronder piste 26. Meer ervaren skiërs steken de grens over naar het mondaine Zwitserse Zermatt voor een mooie tocht met uitzicht op de Matterhorn. Snowboarders hebben offpiste genoeg mogelijkheden. Het Indian Park bij afdaling 6 heeft meerdere lines met boxes, rails en walls, voor zowel beginnende als gevorderde freestylers.