Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Alles voor je vakantie naar Estland

Zolang Estland nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie beschouwden we het als een Oost-Europees land. Het heeft echter niets Slavisch, niets Russisch. Estland is Noord-Europees. De taal is verwant aan het Fins. Duitse ridders hebben steden en burchten gesticht. Lange tijd is het Zweeds gebied geweest. Esten zijn veel trotser op hun land en hun tradities dan menig ander volk in het voormalige communistische oosten.

De mooiste bezienswaardigheden van Estland

De mooiste bezienswaardigheden van Estland

Ploeter met ‘bog-shoes’ door het veenmoeras van Soomaas National Park, bekijk de houten molens van het eiland Saaremaa en bewonder de 30 meter hoge Valaste-waterval.

Welk type reis zoek je?

Speciaal voor jou geselecteerd

ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Attracties en evenementen

Zingen zit de Esten in het bloed. Het land telt verscheidene koorfestivals, die het gehele jaar door plaatsvinden. De deelnemende koren bestaan uit soms enkele tientallen, soms een paar duizend zangers. Hoogtepunt is het openluchtfestival in Tallinn, dat elke 4-5 jaar plaatsvindt en waaraan door 30.000 koorzangers wordt deelgenomen.

Ests verkeersbureau: visitestonia.com, Ministerie van Buitenlandse Zaken: vm.ee, worldtravelguide.net. Niet echt leuk voor kinderen

Hoewel kinderen soms een verrassende interesse tonen voor dingen die door volwassenen niet direct als attractief voor kinderen worden beschouwd, kunnen we in het algemeen stellen dat Estland zeer weinig te bieden heeft voor de jongste bezoekers. De weinige attracties in de hoofdstad Tallinn rechtvaardigen de lange reis naar Estland niet en het klimaat maakt het land ook al niet aantrekkelijk voor een strandvakantie.

Niets te beleven?
Estland heeft geen attracties in de betekenis die wij eraan geven. Geen pret- of themaparken, geen zwemparadijs. Tallinn kan wel prat gaan op zijn dierentuin met daarin de grootste kudde wilde geiten ter wereld en een Tivoli dat de naam amusementspark nauwelijks waard is. Verder heeft de hoofdstad een botanische tuin en u kunt de lift nemen naar het uitzichtplatform in de tv-toren. Leuk en leerzaam zijn de bootsafari's door de twee grootste nationale parken (informeer ter plaatse).

Bezienswaardigheden

Estland telt een kleine, bijna uitgestorven bevolkingsgroep. Zij bewoont de landstreek Setumaa, een gebied dat tot in Rusland doorloopt. In Estland wonen nog maar 4000 Setu's. Hun taal wijkt af van het Ests en hun godsdienst is Russisch-orthodox als gevolg van een langdurige Russische overheersing. Dat Setumaa een bezoek waard is, komt door de zeer rijke folklore en volksmuziek. De wijze waarop de dorpen zijn gebouwd, is uniek: alle huizen staan dicht bij elkaar in kleine groepjes, beschermd door een soort palissade.

Kastelen en vestingen
In een gebied dat zo lang een twistappel is geweest, spelen kastelen en vestingen een grote rol. Veel zijn er overigens niet overgebleven. Waar gehakt wordt vallen spaanders, waar gevochten wordt sneuvelen gebouwen. Behalve de oude binnenstad van Tallinn en Tartu zijn er weinig plaatsen met een historische kern bewaard gebleven. Ook de kastelen op het platteland, langs de grote handelsroutes, hebben het krijgsgeweld meestal niet doorstaan. Een uitzondering is het kasteel Vastseliina.

Saaremaa
Het grootste eiland, Saaremaa, heeft zelden te maken gehad met aanvallen van buitenaf. Zweden en Denen zijn er de baas geweest, maar lieten het eiland met rust en ook de Russen hadden er weinig te zoeken. Daardoor kon Saaremaa zijn eigen karakter en folklore bewaren. Van de 800 windmolens van weleer zijn er veel verdwenen, maar het landschap is er ongerept, deels beschermd. Voor de Esten was dit altijd een populair vakantieoord, tot de onafhankelijkheid door de Russen afgeschermd tegen buitenlanders.

Dorpen en steden

De naam ('Deense stad') verraadt al dat Tallinn door Denen is gesticht. Zij hebben de stad echter overgelaten aan Duitse ridderorden en de duizenden meegereisde immigranten. Het oude centrum is een van de mooiste van Noord-Europa. Rondom de Raekojaplats staan de fraaiste monumenten. Blikvangers zijn de gotische kerken en de toren met de naam 'Kiek-in-de Kök' (Nederduits voor 'Kijk in de keuken'). Vanaf de heuvel Toompea hebt u een prachtig uitzicht. Beklim de 14e-eeuwse toren 'Lange Hermann' en uw blik reikt nog verder.

Tartu
De tweede stad van Estland kreeg als eerste een (lutherse) universiteit. Dus is dit dé plaats om mee te deinen op het levendige studentenvermaak rond het centrale plein, het Raekoja plats. De stad moest na een brand in 1775 worden herbouwd, dus veel oude monumenten zijn er niet. Als academisch centrum heeft Tartu uiteraard veel (wetenschappelijke) musea. Tartu is een goed beginpunt voor een trip langs stille dorpjes, de heuvels bij Otepää en de oever van het enorme Peipsimeer.

Eten en drinken

Estland is beroemd (volgens sommigen berucht) om zijn stevige voedsel. Dat geldt met name voor de vette 'verivorst' (bloedworst in varkensdarmen), 'sült' (lijkt inderdaad op onze zure zult) en 'suitsuvorst' (een soort salami). Bij het lezen van een niet vertaalde menukaart zul je de termen 'kotlett' en 'schnitsel' wel thuis kunnen brengen. Onnodig te zeggen dat de Duitse invloed heel groot is geweest. Om het allemaal nog rijker aan calorieën te maken, wordt menig vleesgerecht voorzien van een scheut 'hapukoor' (zure room).

Niet alleen varkensvlees
Varkensvlees mag dan de hoofdmoot zijn van menige maaltijd in een Ests restaurant, er is meer dan alleen dat vetmakend voedsel. Een land met zoveel water, zoet of zout, brengt natuurlijk heel wat vis aan wal. Op vrijwel elke menukaart prijkt 'suitsukala' (gerookte vis) en 'forell' (inderdaad, forel). En anders kun je ook naar de Chinees, de Rus of de pizzabakker, want ook die hebben Estland ontdekt.

Stevige drinkers
Al in de Sovjettijd werd Estland overspoeld door Finse bezoekers. Zij kwamen niet voor cultuur of natuur, maar voor de spotgoedkope alcoholica. Terug op de pont naar Helsinki zwalkten zij dan even hard als de boot op de altijd woelige Finse Golf. Behalve wodka bieden de Estse drankwinkels een heel assortiment aan zwaar bier en mierzoete likeuren. Een vaste plek op de eettafel heeft een fles Vana Tallinn (45%) die het best kan worden benut voor het mixen of het uitgieten over het nagerecht of in de koffie.

Kunst en cultuur

Het kleine land aan de Oostzee werd in 1219 door de Denen onderworpen. Ook de verdere geschiedenis wordt gekenmerkt door vreemde overheersing. In 1561 werd Estland Zweeds, in 1721 Russisch. De onafhankelijkheid van de in 1918 uitgeroepen republiek duurde niet lang: in 1940 werd Estland door de USSR ingelijfd. Sinds 1991 is Estland weer een soevereine staat en sinds 2004 lid van de Europese Unie.

Natuur

Voor de kust van het in het zuiden heuvelachtige, in de ijstijd gevormde landschap van Estland, met zijn talloze meren, rivieren, venen en moerassen, liggen honderden eilanden. Toeristische doelen in het op dit gebied nog maar net in ontwikkeling gekomen land zijn de middeleeuwse hanzestad Tallinn en de steden Narva en Tartu.

Uitgaan

Estland heeft geen echt uitgaansleven. De gunstige uitzonderingen zijn de hoofdstad Tallinn en de studentenstad Tartu. In beide plaatsen zijn enkele wijnkelders en bars met muzikaal entertainment. Op de grote pleinen is het aangenaam toeven op de terrasjes; de zon gaat 's zomers pas heel laat onder. Tallinn is uiteraard het centrum van cultuur op hoog niveau, met name wat klassieke muziek en koorzang betreft. Buiten deze twee steden bent u voor amusement aangewezen op wat de plaatselijke folklore te bieden heeft.

Winkelen

In Talinn zijn grote winkelcentra en warenhuizen waar alle bekende producten te koop zijn. De souvenirs in het oude centrum van Talinn zijn relatief hoog geprijsd. Dezelfde producten zijn vaak tegen lagere prijzen te koop bij de galeries en kleine winkels. Typische souvenirs zijn keramiek, linnen, glaswerk, sieraden, grafische kunst, stenen kandelaars, chocolade en handgebreide truien, handschoenen en sokken. Populair zijn de replica's van gebouwen uit het oude centrum van Talinn in keramiekvorm. Afdingen op de markt wordt aangeraden op markten. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Zon, water en strand

Het vasteland en de twee grote eilanden Saaremaa en Hiiumaa hebben een lange, grillige kustlijn. De stranden langs de Finse Golf en de Golf van Riga, verre inhammen van de Oostzee, zijn van een redelijke kwaliteit, schoon en hier en daar voorzien van wat eenvoudige faciliteiten. Maar o wat is het water koud! De meeste Esten beperken zich tot zonnebaden en luieren of sporten op het strand.