Bezienswaardigheden in Beieren

De hoofdstad van Beieren, München, barst van de musea en andere bijzondere culturele plekken. Maar ook in de rest van Beieren kun je op een ontdekkingstocht langs imposante paleizen, sierlijke kastelen en goed bewaard gebleven kloosters en abdijen.  

1. München

München is de gezellige, levendige hoofdstad van Beieren. Königlicher Hirschgarten is de grootste biertuin van München én Beieren en kan maar liefst achtduizend drinkers herbergen. De miljoenenstad biedt ook zoveel prachtige bouwwerken dat een weekend eigenlijk te kort is. Marienplatz is het gezellige stadshart, verse groente koop je op de Viktualienmarkt en ook de indrukwekkende Frauenkirche is een bezoek meer dan waard. Op een klein gebied in Maxvorstadt tonen vier musea van wereldniveau meesterwerken van de schilder- en beeldhouwkunst uit de laatste zeven eeuwen.

2. Slot Neuschwanstein

Net als in veel andere Duitse deelstaten zijn ook in Beieren veel kloosters en kastelen te bewonderen. Het bekendste kasteel van Beieren is ongetwijfeld Slot Neuschwanstein in Schwangau. Het balanceert op een steile rots en heeft iets sprookjesachtigs. Koning Lodewijk II van Beieren gaf opdracht voor de bouw, maar veel ruimtes heeft hij nooit in gebruik genomen. Een paar weken na de dood van de ‘sprookjeskoning’ in 1886 werd het kasteel geopend voor het publiek. Oorspronkelijk gebouwd als persoonlijk toevluchtsoord van de koning, maar inmiddels een van de drukstbezochte kastelen van Europa. 

3. Bavaria

Het hele jaar waakt ze over de Theresienwiese in München en menigeen heeft ooit op de trappen zijn of haar roes uitgeslapen. Wat voor New Yorkers het Vrijheidsbeeld is, is voor Münchenaren Bavaria, de beschermvrouwe van Beieren. Het kolossale bronzen beeld werd hier geplaatst door koning Lodewijk I. Een klim naar het uitzichtplatform in haar hoofd is vooral de moeite waard tijdens de weken dat de tenten en de achtbanen van het Oktoberfest worden opgebouwd.

4. Versailles in München

Eigenlijk had keurvorst Max Emanuel (1679-1726) niet zo veel met Beieren. Toen hij dacht kans te maken op de keizerskroon, kreeg hij behoefte aan een statussymbool. De basis was er al: een zomerslot dat zijn vader voor zijn moeder had laten bouwen in München, Slot Nymphenburg. Max Emanuel bouwde dat uit tot een groot paleizencomplex met zijvleugels, een waterpartij en een park, dat de vergelijking met Versailles glansrijk zou moeten kunnen doorstaan. Inmiddels wonen er geen vorsten meer en kun je het slot zelf bezoeken.

5. Adelaarsnest

Op de Obersalzberg bij het dorp Berchtesgaden staat het Adelaarsnest van Hitler. Wil je het bezoeken, koop dan bij de Obersalzberg een ticket voor het Kehlsteinhaus. Een speciaal busje brengt je 7 kilometer omhoog naar een lift, die je naar het topje van de berg brengt. Daar is ook het Dokumentationszentrum Obersalzberg met informatie over de plek.

6. Regensburg

Deze prachtige Middeleeuwse stad staat met recht op de Wereldergoedlijst van UNESCO. De brug over de Donau, de dom en de Krauterermarkt met de stiftskerk St. Johann, het Domschatzmuseum, het patriciërshuis 'Heuport' en de historische Adler-apotheek behoren tot de belangrijkste historische gebouwen in Regensburg. Maar eigenlijk is de gehele binnenstad een grote bezienswaardigheid. Ook leuk: De stad heeft de grootste kroegendichtheid van Duitsland.

7. Wieskirche

De bedevaartkerk 'In der Wies' is niet alleen een van de mooiste rococokerken van Duitsland, maar zelfs een van de mooiste in Europa. Het bouwwerk werd gebouwd tussen 1746 en 1757 door de broertjes Zimmerman. Dominicus was de architect, Johann Baptist zorgde voor het interieur. Laat je niet bedriegen door de buitenkant. Zodra je over de drempel stapt wordt je overrompeld door bladgoud en fantastische schilderingen.

8. Berchtesgaden en het Kehlsteinhaus

Tussen de meest imposante bergen van Duitsland ligt het kuuroord. Deze plaats heeft haar rijkdom te danken aan de zoutmijnen, die vroeger voornamelijk in het bezig waren van de katholieke kerk. Mede door de prachtige ligging is Berchtesgaden tegenwoordig een populaire stad onder toeristen. Slechts één van de vroegere zoutmijnen is geopend voor publiek: de Salzbergwerk. Het is dan ook direct de topattractie in de regio.

9. Garmisch-Partenkirchen en de Zugspitze 

Garmisch-Partenkirchen is een heel bekend wintersportoord in Beieren. Dit komt voornamelijk omdat hier tweemaal de Olympische Winterspelen (1936 en 1978) hebben plaatsgevonden. Het plaatsje is verworden tot een toeristische trekpleister met veel hotels, een casino en ook een kuuroord. De stad is een goede uitvalsbasis voor winterse activiteiten en zomerse wandelingen.

10. Beierse architectuur

Spannende en innovatieve constructies van staal, steen, glas en hout die opgaan in de omgeving. Bezoek het Germanisches Nationalmuseum in Nürnberg. Een architectonische hoogstandje, het grootste cultuurhistorische museum van Duitsland en bovendien het nationale museum van de Bondsrepubliek. Het Neues Museum, dat door zijn honderd meter lange gebogen glasgevel een verrassende blik in het interieur van het museum biedt. En het sobere kunsthuis Museum Lothar Fischer in Neumarkt.

Jouw eigen vakantie naar Beieren boeken?

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om het Duitse Beieren met eigen ogen te zien? Boek je vakantie bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden. Wij wensen je een hele leuke vakantie!

Zoek en boek je vakantie Beieren

Of bekijk de vakanties in Beieren van Pharos Reizen

Autovakantie Beieren