Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

De leukste bezienswaardigheden van Kroatië

Van middeleeuwse dorpen met een vleugje Venetiaanse architectuur als het kunstenaarsdorp Groznjan en het ondergrondse tunnelnetwerk van Zagreb tot de wonderlijke wereld van het Nationaal Park Plitvicemeren: Kroatië is een veelzijdige bestemming. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Kroatië.

Op ongeveer 1,5 uur vliegen van Nederland ligt Kroatië, een mediterraans land aan de Adriatische zee. Met een kuststrook van ruim 1700 kilometer en meer dan 1200 eilanden is Kroatië een populaire vakantiebestemming. Ontdek het eiland Brač, met 2700 zonuren per jaar een van de zonnigste bestemmingen van het land of kijk uit over de lichtblauwe Adriatische Zee vanaf de wereldberoemde stadsmuren van Dubrovnik. Het land is rijk aan historie: van het nog bijna intacte Romeinse amfitheater in Pula tot de voetsporen van dinosauriërs in Kaap Kamenjak. Laat je inspireren voor je volgende vakantie met deze leukste bezienswaardigheden van Kroatië.

1. Het ondergrondse tunnelnetwerk van Gornji Grad

De hoofdstad Zagreb ligt aan de voet van de Medvednica-berg. Deze stad is opgebouwd uit twee delen: de benedenstad Donji Grad en de 36 meter hoger liggende bovenstad Gornji Grad. Nadat in de 16e eeuw de dorpen Gradec en Kaptol samen werden gevoegd, groeide dit stadsdeel uit tot het historische centrum van Zagreb.

Naast middeleeuwse kerken als de Sint-Marcuskerk met zijn rood-wit gekleurde dakpannen, vind je in Gornji Grad ook een opmerkelijke bezienswaardigheid onder de grond. De Grič Tunnel werd in 1943 gebouwd als schuilkelder voor burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog en is de enige tunnel van een groter netwerk die is opengesteld voor publiek. De 350 meter lange betonnen gang doet tegenwoordig dienst als voetgangerspad. De ingang herken je aan de afbeelding van Zagreb’s wapenschild: het witte kasteel zoals op het dak van de Sint-Marcuskerk.

Bekijk alle ANWB reizen naar Kroatië


2. Voetsporen van dinosauriërs in Kaap Kamenjak

In de meest zuidelijke punt van Istrië, het schiereiland Kamenjak, vind je twee fossiele voetsporen van dinosauriërs. Op een kilometer van de ingang van het beschermde natuurgebied Kamenjak ligt het Dino-pad, een 600 meter lange weg met informatieborden over de dinosauriërs die hier leefden. Houten borden met Graco de dinosauriër (groen geschilderd beestje) wijzen je de weg.

Onderweg kom je beelden van onder andere de Megalosaurus tegen, die op ware grootte zijn nagemaakt. Deze tweepotige soort (kleine versie van de Tyrannosaurus) kon tot 3 meter hoog worden en leefde hier 200 miljoen jaar geleden in het Juratijdperk. Toch zijn na al die tijd hun voetsporen nog te zien in het gesteente op kaap Grakalovac, aan het einde van het Dino-pad. Laat je niet afleiden door de zwarte cirkels die getekend zijn, maar let op de donkerbruine afdrukken die lijken op uit de kluiten gewassen kippenvoeten.

3. De Eufrasiusbasiliek: Istrië’s best bewaarde monument

Aan de rand van de stad Poreč staat de Eufrasiusbasiliek, een van de best overgebleven Byzantijnse bouwwerken uit de 6e eeuw. De gemarkeerde wandeling over het hele complex is als een reis terug in de tijd. Van de met mos bedekte doopkapel met het zeshoekige doopbad en het vervallen atrium, tot de mozaïekvloer in de tuin dat als een mandala tussen de ruïnes ligt.

Vervolg je weg vanuit de tuin naar de basiliek, een monument dat door de mozaïeken decoraties een typisch voorbeeld is van Byzantijnse architectuur. Het plafond boven de triomfboog is bedekt met gedetailleerde afbeeldingen van Jezus en de twaalf apostelen aan zijn zijde. In zijn handen ligt een opengeslagen boek met de tekst ‘Ego sum Lux vera’ (ik ben het ware licht), een symbolisering van de Bijbel met Jezus als alwetende.

4. Groznjan: het kunstenaarsdorp

In het binnenland van Istrië ligt bovenop een 260 meter hoge heuvel Groznjan, een 14e-eeuwse plaats die bekend staat als het ‘dorp van de kunstenaars’. Door oorlogen in het begin van de 20e eeuw was er armoede en verhuisden veel bewoners uit Groznjan, waardoor het dorp in vergetelheid dreigde te raken. Tot de Venetiaanse zandstenen huisjes met felgekleurde deurposten en het uitzicht op omringende wijngaarden menig kunstenaar aantrokken. Leegstaande huizen werden al snel omgebouwd tot kunstgalerieën vol schilderijen van het weidse uitzicht.

Bezoek het dorp in de zomer (juli-september) wanneer niet alleen schilders hun kunsten laten zien, maar ook muziekstudenten de straten vullen met muziek. Rond 1965 werd er door het International Cultural Centre van Kroatië een programma voor muzikanten opgezet in Groznjan, om het dorp te promoten. Doorgewinterde muzikanten als Roger Bobo kwamen les geven aan beginnelingen en spoedig waren onder andere jazzklanken vanuit alle hoeken van het dorp te horen.

5. Wandel over de sprookjesachtige Plitvicemeren

Het oudste nationale park van Kroatië is het National Park Plitvicemeren dat al sinds 1949 bestaat. In dit park, dat drie keer zo groot is als de Biesbosch, vind je zestien smaragdgroene meren omringd door loofbossen en met mos bedekte rotsen. De meren zijn verdeeld in de boven- en benedenmeren die vanuit de 140 kilometer lange Korana-rivier zijn ontstaan. Door de stroming slijt het zachte kalksteen en vormt zo de gaten en kloven waarover de rivier via ruim negentig watervallen naar beneden klettert.

Acht wandelroutes die variëren van 3 tot 18 kilometer, leiden je via steigerhouten planken over de meren en langs rotswanden die tot 40 meter hoog reiken. Kom in de lente (maart – mei) wanneer de frisgroene kleur niet aan je ogen ontspringt en de roodborstjes voluit zingen. Om de drukte te controleren en zo de natuur te beschermen worden tickets sinds 2019 alleen op de website van het park zelf verkocht.

Bekijk de tips voor Zagreb


6. Geurende watertanken op de Arena van Pula

Het schiereiland Istrië kent slechts drie officiële steden, waarvan Pula met ruim 50 duizend inwoners de grootste is. Hier vind je de 2000 jaar oude Romeinse Arena van Pula. De 32 meter hoge buitenmuur is nog volledig intact, net als de vier kalkstenen torens. Uniek aan deze torens waren de watertanken met geparfumeerd water om de 20 duizend toeschouwers bij gladiatorengevechten van de nodige verkoeling te voorzien. Leuk weetje: doordat het theater op een helling staat, zijn er aan de ene kant twee verdiepingen in tegenstelling tot drie aan de andere kant.

Vanuit het amfitheater loopt een 10 kilometer lang netwerk aan ondergrondse tunnels door Pula. Waar oorspronkelijk leeuwen en tijgers door deze gangen de arena ingeloodst werden tijdens gevechten, vind je hier nu ruimtes die gladiatorkleding en wapens tentoonstellen. Bezoek het monument tijdens het jaarlijkse Pula Film Festival (juli of augustus) en kijk naar de films die middenin de arena worden afgespeeld.

7. Vidova Gora-berg: het wandelparadijs van Brač

Op 45 minuten varen van de stad Split ligt het eiland Brač, met 2700 zonuren per jaar een van de zonnigste gebieden in Kroatië. Het eiland is een van de minder bekende van de drie Adriatische Eilanden (Hvar en Mljet) ondanks het populaire strand Zlatni Rat. Een traanvormig strand, dat door de wind en stromingen van het kraakheldere water regelmatig in een andere richting ligt.

Centraal op het eiland ligt de 780 meter hoge Vidova Gora-berg. Een wandelparadijs dankzij de 10 kilometer lange Vidoca Gora Trail over het hoogland dat rijk is aan wit kalksteen. Onderweg zie je afgravingen van dit Bračsteen, dat hier al sinds de Romeinse tijd wordt gewonnen. Het 4e-eeuwse Paleis van Diocletianus (Romeinse keizer) in het hart van Split is van dit witte gesteente gemaakt. Zelfs het Witte Huis in Washington D.C. is gedeeltelijk met deze stenen gebouwd.

8. De middeleeuwse verdedigingsmuren van Dubrovnik

In het zuiden van Kroatië ligt Dubrovnik: een havenstad die omringd is door 12e-eeuwse stadsmuren. De 24 meter hoge verdedigingsmuur torent boven de oranje dakpannen van de stad uit en leiden je tijdens een wandeling in ongeveer 2 uur rondom de stad. Onderweg kijk je door talloze schietgaten waarvandaan in de Middeleeuwen en Renaissance vijanden – van Saracenen tot Ottomanen – op afstand werden gehouden.

Een van de forten in Dubrovnik is het Lovrjenac-fort, dat naast de westelijke stadsmuur uit een 37 meter hoge rots lijkt geslepen. In slechts drie maanden (in de 11e eeuw) bouwden de inwoners van Dubrovnik fort Lovrenjac om de Venetianen te weren. Twee ophaalbruggen bieden toegang tot de eerste verdieping, waar soldaten in de barakken sliepen en kanonnen werden opgeslagen. Op de poort na de ophaalbrug vind je de beroemde tekst van Lovrjenac: ‘non bene pro toto libertas venditur auro’ (vrijheid is voor geen goud te koop), dat het verzet van Dubrovnik tegen Venetië symboliseert.

9. Slenteren door steegjesdoolhof Split

Split is na de hoofdstad Zagreb de grootste stad van Kroatië. Het oude centrum voelt door het Paleis van Diocletianus aan als een groot openluchtmuseum. Het paleis werd begin van de 4e eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus en groeide uit tot het levendige stadshart van Split. Het paleis is op veel plekken volledig geïntegreerd met de huizen van de stad. Over grote kasseien en tussen massieve pilaren is het urenlang dwalen door een labyrint van straatjes, vol met winkels, barretjes en restaurants.

Beklim ook de kathedraal die tot het paleis behoort. Het is een van de best bewaarde Romeinse bouwwerken ter wereld, dat werd gebouwd als mausoleum voor de Romeinse keizer zelf. Een ticket voor de kathedraal is inclusief toegang naar de crypte, schatkamer en de Tempel van Jupiter. Voor een kleine toeslag mag je ook de klokkentoren op. Via het steile stenen trappenstelsel, met de felle zon tussen de zuilen door, klim je binnen enkele minuten naar een prachtig uitzicht over de daken van de oude stad. 

10. Avontuur tussen de grillige bergen van Omiš

Op circa 1 uur rijafstand van Split vind je Omiš. Deze kleine stad wordt omringd door hoge bergen en ligt aan de monding van de Cetina-rivier. Een grillig uiterlijk, dat wordt versterkt door de onstuimige geschiedenis die het plaatsje met zich mee brengt. Van de 13e tot de 14e eeuw was Omiš de thuisbasis van de piraten. De laading van schepen uit Dubrovnik en Venetië werd hier buitgemaakt en veiliggesteld via de vluchtroute langs de Cetina-rivier. 
Nog steeds vinden er jaarlijks in het zomerseizoen activiteiten plaats die met het piratenverleden te maken hebben. Winkels liggen vol bijpassende souvenirs en de gevreesde heersers lopen er zelfs rond om de beleving compleet te maken. 

Wie niet bang is voor een beetje avontuur komt in Omiš ook ruimschoots aan zijn trekken. Je kunt er bijvoorbeeld ziplinen, klimmen en zelfs paragliden boven de Cetina-kloof. Ook raften en canyoning is er populair. Liever iets minder avontuurlijk? Kies dan voor een rondvaart waarbij je de prachtige panorama’s met een gerust hart kunt fotograferen. 

11. Trogir: knusse havenstad vol historie

Dromerig gelegen op een schiereiland aan de baai van Kaštela: Trogir staat niet ten onrechte op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Griekse kolonisten vestigde zich er in de 3e eeuw v. Chr. Ook de eeuwen daarna zwaaiden verschillende heersers er de scepter. Samen zorgden ze voor een rijk aanbod aan historische gebouwen. Eenmaal binnen de stadsmuren, wil je er niet meer weg. In Trogir is het romantisch slenteren over de boulevard, genieten van verse vis in een restaurant aan de haven en dwalen langs steegjes vol souvenirwinkeltjes. 

De stad zelf telt eigenlijk maar een handjevol bezienswaardigheden die je in een dag gezien kunt hebben. Klim voor een mooi uitzicht omhoog in de 47 meter hoge Kathedraal van St. Laurentius of stap binnen in het 15e-eeuwse Kasteel van Kamerlengo. Loop ook zeker een rondje om het schiereiland en spot superjachten aan de ene zijde en luxe zeilboten aan de andere.

Stel je eigen reis naar Kroatië samen met ANWB Reisopmaat

Stel nu zelf je rondreis naar Kroatië samen met ANWB Reisopmaat. Bekijk onze voorbeeldroutes en pas deze aan naar jouw persoonlijke wensen. Bepaal zelf je route, accommodaties en vervoersmiddel. Jouw reis, precies zoals jij dat wilt.

Stel zelf je reis samen met ANWB Reisopmaat

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Kroatië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!