Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Chili

Door de extreme lengte biedt Chili een ongelofelijke variatie aan bezienswaardigheden. Ervaar ‘het einde van de wereld’ in Torres del Paine National Park, proef heerlijke wijnen in de valleien rondom Santiago en voel je nietig bij de gigantische gletsjers van Patagonië in het zuiden. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Chili.

Chili ligt ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de hoge bergen van de Andes. Een reis door dit land, dat ruim 4500 kilometer lang is, voelt alsof je de halve wereld bent overgetrokken. Beleef de Atacama-woestijn in het noorden en maak kennis met het koloniale Santiago. Vergaap je aan het schitterende landschap van het Merengebied en ontmoet de Moai-beelden op Paaseiland. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Chili.

1. De vijfduizend geogliefen van de Atacama-woestijn

De Atacama-woestijn in het noorden is, op de McMurdo-vallei op de Zuidpool na, het droogste gebied ter wereld. Het kustgebergte en de Andes houden de neerslag tegen en veroorzaken de droge woestijn ertussenin. Uniek is de Atacama-reus, een afbeelding van de Inca-regengod die in de 11e eeuw in het landschap is aangebracht. Met een lengte van 115 meter is dit de grootste van duizenden tekeningen (geogliefen) van mythische figuren in deze woestijn. Vanaf afstand heb je het beste overzicht, maar van dichtbij is de omvang het meest imposant.

De uitvalsbasis is het oasestadje San Pedro de Atacama. Het is omgeven door zandduinen en ligt op bijna 3000 meter hoogte. Neem de tijd om te wennen aan de ijle lucht. Ga mee in het rustige tempo van de inwoners en houd een siësta. De huizen zijn opgetrokken uit het goed isolerende adobe, een mengsel van zand, water en stro en de straten zijn onverhard.

2. Santiago de Chile: hoofdstad met wijnboerderijen

Santiago de Chile ligt aan de voet van het Andesgebergte en heeft een mediterraan klimaat. Op een uurtje rijden van de hoofdstad vind je een van de bekendste bezienswaardigheden van Chili: de vermaarde wijnregio Maipo Valley. De Spaanse kolonisten begonnen hier met wijnbouw in de 16e eeuw. Het bleek een schot in de roos: de zonovergoten heuvels en de vruchtbare grond leveren de ideale omstandigheden voor de druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot. Neem een kijkje bij de 19e-eeuwse Undurraga Winery, ruik de houten vaten in de kelders en proef een selectie van de wijnen.

Bezoek in de stad het in 1880 geopende Museo de Bellas Artes, het oudste kunstmuseum van Latijns- Amerika. Je ziet hier zowel Spaans-koloniale als moderne Chileense kunst. Mis niet het stenen reliëf boven de ingang van beeldhouwer Guillermo Córdova. En bewonder in de centrale hal het glazen dak dat ontworpen werd in België en in 1907 naar Santiago is verscheept.

3. De wedijverende panorama’s van het Merengebied

Het Merengebied ligt iets ten zuiden van Centraal Chili, rondom de havenstad Puerto Montt. Dit natuurgebied wordt gedeeld met Argentinië. Het is spectaculair om per boot en bus de overtocht tussen beide landen te maken, over de meren en door het Andesgebergte. De panorama’s wedijveren onderling wie zich de fraaiste mag noemen. Behalve de talloze meren, zoals de naam al doet vermoeden, vind je hier vulkanen, fjorden en warmwaterbronnen.

Tap een Duits biertje in Puerto Varas, een plaats met veel historische houten huizen en gebouwen, gelegen aan het Llanquihue-meer. In de tweede helft van de 19e eeuw was er een toestroom van Duitse boeren, ontevreden over de economische situatie in Duitsland, die hier een stuk land kochten. Ze werden aangemoedigd door de Chileense regering die dit moeilijk toegankelijke gebied wilde bevolken. De mix van de Chileense en Duitse cultuur is terug te vinden in de bouwstijl en het eten. Proef de heerlijke ‘kuchen’ die hier op het menu staan.

4. Torres del Paine National Park: ‘het einde van de wereld’

Het ruige Torres del Paine National Park – zo groot als Drenthe – ligt in het meest geïsoleerde deel van Patagonië. Het park staat sinds 2013 op de Unesco-werelderfgoedlijst. De machtige ‘torres’, de 2000 meter hoge granieten bergpieken, vullen de horizon. Het gebied is in de zomer vooral geliefd bij wandelaars op een van de uitgezette routes. Let op: Chili ligt op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn precies tegenovergesteld als bij ons. De zomer is van december tot en met februari, wat vooral in het zuiden van belang is, want in de winter ligt de temperatuur hier gemiddeld rond het vriespunt.

Je voelt je aan het einde van de wereld. Wees niet verbaasd als je onderweg een condor ziet vliegen of oog in oog komt te staan met wilde lama’s. Je verdwijnt in het niet bij het 30 meter hoge ijsfront van de Grey-gletsjer. Spiegel je in het heldere, door gletsjers gevoede Pehué-meer en voel de spetters van de Salto Grande-waterval. Let op: ‘neem alleen foto’s en laat alleen voetstappen achter’.

5. Vanuit Punta Arenas naar het uiterste zuiden

Punta Arenas is de meest zuidelijke stad in Chili, gelegen aan de Straat van Magelhaen. Tijdens een bezoek aan de Mercado Municipal maak je kennis met de lokale specialiteiten waarbij vooral vis en schaaldieren een grote rol spelen. Proef in ieder geval de heerlijke verse koningskrab! Maak (tussen oktober en april) kennis met de duizenden magelhaenpinguïns op nabijgelegen Magdalena Island. Soms komen deze koddige vogels heel dichtbij, maar weersta de verleiding om ze aan te raken, zowel voor hun als jouw veiligheid.

Bezoek het uiterste zuiden van Chili en maak vanuit Punta Arenas een meerdaagse tocht langs de honderden eilanden, fjorden en gletsjers in het zuiden van het continent die je alleen per boot kunt bereiken. Ga op zoek naar walvissen onderweg naar Kaap Froward, het zuidelijkste puntje van het Amerikaanse continent. Op weg naar Ushuaia in Argentinië ontmoet je zeeolifanten op het strand van Ainsworth Bay, wandel je over de Pia gletsjer en zet je voet op Kaap Hoorn!

6. Paaseiland: mysterieuze beelden in de Stille Oceaan

Rondom de beelden op Paaseiland hangt een mystieke sfeer. Het eiland, eigenlijk Rapa Nui genoemd (Polynesisch voor ‘grote rots’), ligt zo’n vierduizend kilometer ten westen van het vasteland van Chili in de Stille Oceaan. De naam Paaseiland werd er door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jan Roggeveen opgeplakt die hier begin 18e eeuw op paaszondag landde.

Het is maar een klein eiland, met een oppervlakte net iets kleiner dan Texel. Het landschap is groen en glooiend, er is een strandje en maar één plaatsje: Hanga Roa. En dan zijn daar ineens honderden grote, starende, stenen mensenfiguren van gemiddeld 10 meter hoogte met buitenproportioneel grote hoofden. Soms steken alleen maar de hoofden boven de grond uit. Heel indringend. Er zijn allerlei theorieën over de betekenis van deze Moai-beelden. Tientallen gevonden houten tabletten met onontcijferde inscripties brachten geen uitsluitsel. Onderzoek uit 2019 wijst inmiddels uit dat de Moai waarschijnlijk in de 11e eeuw zijn gemaakt om over de gewassen te waken.

7. Carretera Austral: een van de mooiste autoroutes ter wereld

Maak de ultieme ‘roadtrip’ over de Carretera Austral, een van de mooiste autoroutes ter wereld. Hij loopt in noord-zuidelijke richting over een lengte van 1240 kilometer van Puerto Montt naar Villa O’Higgins, langs achttien beschermde natuurgebieden. Door de aanleg van de Carretera Austral in 1988 is de ongerepte wildernis van dit deel van Chili toegankelijk gemaakt. De weg is nog deels onverhard, dus een 4WD is noodzakelijk.

De route slingert langs fjorden en over bergpassen. Voel de koude lucht die van hangende gletsjers als Ventisquero de Colgante afkomt, neem een dip in de dampende Puyuhuapi-warmwaterbron en steek je teen in een ijskoud bergmeer. Kijk niet gek op van een buitje in het regenwoud, waar je grote varens, bamboe en de kaarsrechte Alerce-bomen ziet. Een bezoek aan het vissersplaatsje Tortel mag op deze tocht niet ontbreken. Alle huizen zijn hier gebouwd op palen, bij gebrek aan vlak land. Wandel over het houten pad langs de baai voor het beste uitzicht.

8. Valparaiso: ‘Parel van de Pacific’

De havenstad Valparaiso ligt aan de gelijknamige baai aan de Stille Oceaan. Vanuit Santiago rijd je er in anderhalf uur naar toe. De stad is gebouwd tegen de hellingen van de steile rotskust wat doet denken aan de fotogenieke Amalfikust in Italië. Door de hoogteverschillen tot wel 100 meter is er een benedenstad en een bovenstad ontstaan. Een netwerk van tientallen tandradbanen verbindt beide stadsdelen. In de vlakke strook van de drukke benedenstad staan Spaans-koloniale gebouwen gebroederlijk naast moderne hoogbouw.

Verken de oudste woonwijken, de ‘cerro’s’, in de bovenstad. Het is een wirwar van kronkelende straatjes en trappen en er staan houten huizen in alle kleuren van de regenboog. Maak een ritje met de steilste tandradbaan ‘Funicular Reina Victoria’, daterend uit 1903, die zichzelf onder een ietwat verontrustende hoek van 57 graden de Cerro Concepción op trekt. Vergeet ook niet een rustig dagje op het strand van Playa Reňaca in te plannen in het naast Valparaiso gelegen Viña del Mar.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.