Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste natuur in Zweden

Zweden is het land van de rode huizen, blauwe meren en de majestueuze elanden. Het is het land van magische winterlandschappen en zomerse nachten dat het niet donker wordt. Dit is het mooiste van de natuur in Zweden.

Ga je voor het magische noorderlicht in Zweeds Lapland of voor eilandhoppen door de Bohuslän archipel? Het Scandinavische land Zweden staat bekend om haar rijke natuur en gevarieerde landschappen. Loop Kungsleden, de langste wandelroute van Zweden in het hoge noorden of kom tot rust op de autovrije eilanden van de Göteborg-archipel. Dit is het mooiste van de natuur dat Zweden te bieden heeft.

1. Kungsleden: de koning der wandelroutes

Van het zuidelijke Hemavan tot het noordelijke Abisko loopt het bekendste en meest indrukwekkende wandelpad van Zweden: het Koningspad (Kungsleden). De 425 kilometer lange route leidt je door vijf van de 29 nationale parken van het land. Het grootse Abisko National Park is daar één van en dit doorkruis je tijdens het stuk van Nikkaluokta naar Abisko. Kom in augustus of september, wanneer de overlast van muggen minder is en de mogelijkheid er is tot het spotten van het noorderlicht.

Trotseer de 2100 meter hoge berg Kebnekaise en bewonder de velden van zeldzame orchideeën beneden in het dal. Fan van kamperen? Neem dan zeker je eigen tent mee om ’s avonds te genieten van je eigen kampvuur onder een heldere sterrenhemel. Wees er wel bewust van hoe je met de natuur omgaat. Zolang je de dieren met rust laat, geen beschermde planten beschadigt en geen afval achterlaat, is plezier gegarandeerd!

2. Sarek National Park: mooiste natuurgebied van Zweden

Zweden zeggen dat Sarek National Park in het noorden, het mooiste natuurpark van het land is. Dit afgelegen stuk wildernis en grootste nationale park van Zweden – ter grootte van Limburg – is een waar wandelparadijs, mede dankzij het Koningspad dat door dit park kronkelt. Je vindt hier meer dan honderd gletsjers en tien van de hoogste bergen van Zweden, waarvan er maar liefst acht boven de 2000 meter uitkomen.

Sarek is ook vanouds de thuishaven van het Sami-volk: de originele bewoners van Lapland. Dit van oorsprong nomadische volk leeft met name van rendieren vanwege het vlees en de vacht. Bezoek een Sami-stam, maak kennis met hun levensstijl en proef de specialiteit van gedroogd rendiervlees. Nog steeds leven Sami als rendierhouders in Zweden, maar zij maken geen grote trektochten meer met hun kuddes. Grote kans dat je deze wollige rendieren dus zomaar voorbij ziet lopen!

3. Glijd met de huskyslede door Zweeds Lapland

Bijzondere husky-sledetochten door de oneindige sneeuwlandschappen en onder het magische noorderlicht. Dat is de natuur in Zweeds Lapland op zijn best. In de wintermaanden verandert de ongerepte wildernis van het noorden in Zweden in een waar winterparadijs. Februari en maart zijn de beste maanden voor wintersportactiviteiten. De sneeuw is dan het dikst en de dagen zijn niet compleet gehuld in duisternis.

Populair is een husky-sledetocht door de winterse natuur van Zweden! Ga in de middag wanneer de zon aan de horizon staat en het laatste beetje licht je tegemoet schijnt als je over de sneeuw glijdt. Geniet van de blije honden die voor je uit rennen, de knerpende sneeuw en de kleurrijke zonsondergang. Het betoverende schouwspel van het noorderlicht maakt je dag in de Zweedse natuur compleet.

4. Het snel stijgende landschap van de Höga-Kusten

De Höga-Kusten, het noordelijkste stuk oostkust van Zweden, is het snelst terugverende stuk land ter wereld en daarmee uniek. Sinds het einde van de ijstijd stijgt deze streek met 8 millimeter per jaar, doordat het land terugveert. Steile granieten kliffen en uit de zee rijzende stenen eilanden kenmerken dit landschap. Door dit bijzondere fenomeen en de opmerkelijke rode kleur van de granieten rotsen is dit landschap Unesco-werelderfgoed.

Wandel over een van de vele paden die je naar het hoogste punt op Skuleberget (284 meter) brengen en zie door de kleurverschillen in steen, hoe het landschap in de loop der eeuwen is veranderd. Probeer in de nabijgelegen dorpjes ook zeker de lokale specialiteit Surströmming. Deze vis is er wel een voor waaghalzen: de zuur smakende vis stinkt enorm!

5. Eilandhoppen langs de westelijke Bohuslän-kust

Duizenden eilanden en bruisende vissersdorpjes vormen de westkust van Zweden, ofwel de Bohuslän archipel. Deze scherenkust strekt zich uit van Göteborg aan de zuidelijke kant, tot de Noorse grens aan de noordkant en is beroemd om de kwalitatief goede zeevruchten. Er zijn dan ook genoeg eilanden waar je deze schaal- en schelpdieren zelf kunt vangen.

Onder andere op het eiland Smögen, dat beroemd is om de gekleurde pakhuizen op de loopsteiger waar vissers hun verse vangst bereiden. Het idyllische Fjällbacka, het scenario voor vele mystery-boeken van Camila Läckberg, is bekend om het levendige haventje. Koop hier je vis rechtstreeks van de boot en neem plaats op een van de warme rotsen van het aangrenzende Vetteberget, de 70 meter hoge berg op het eiland.

6. Orsa berenpark: het grootste berenpark van Europa

Diep in de bossen van Dalarna leeft, volgens onderzoekers, de grootste populatie bruine beren van Zweden. De kans op een ontmoeting met dit ontzagwekkende dier in het wild is echter klein, doordat deze zich diep in de bossen verschuilen. Om toch onderzoek naar beren te kunnen doen is het Orsa berenpark van ruim 325.000 vierkante meter opgezet, zodat de beren veel ruimte hebben en in hun natuurlijke omgeving kunnen leven.

Loop via loopbruggen en kronkelende wegen naar het hoogste punt van het park op 400 meter, voor een uitzicht op het Siljan-meer bij helder weer. Dit park laat je ook kennis maken met andere dieren die in Scandinavië leven maar lastig in het wild te zien zijn, als de schuwe lynx en de onbekende veelvraat.

7. Op zoek naar de koning van het bos in Värmland Moose Park

Ooit gedacht aan een wildlife-safari met elanden? Er is een kans dat je de koning van het woud, de eland, tegenkomt wanneer je de natuur van Zweden ingaat. Diep in de groene wouden lopen meer dan 300 duizend elanden in het wild die tot 2 meter hoog kunnen worden. Het blijven overigens wilde dieren, dus is een ontmoeting niet gegarandeerd.

Wanneer je deze imponerende dieren toch graag wilt zien, breng dan een bezoek aan het Värmland Moose Park, een park voor elanden die hier in hun natuurlijke omgeving rondlopen. Onder leiding van een van de dierverzorgers ga je op zoek naar de koning van het bos en leer je hoe je dit dier kunt spotten in het wild. Kom oog in oog te staan met dit majestueuze dier en voel de warmte van het bloed door het gewei stromen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.