10x bezienswaardigheden Noorwegen

Wat natuurschoon betreft staat Noorwegen zeker in de top tien van meest begeerlijke vakantielanden. Fjorden, besneeuwde bergtoppen, spiegelende meren: elke vierkante meter is een traktatie. Dit zijn onze tien tips van bezienswaardigheden in Noorwegen die je niet mag missen.  

Tip 1: Lofoten

Je moet van goeden huize komen wil je schitteren in de eilanden top vijf van National Geographic. De Lofoten is dan ook niet zomaar een eilandengroep. Deze prachtige archipel boven de poolcirkel biedt karakteristieke vissersdorpjes, afgelegen zandstranden, diepe fjorden en imposante bergen. Lonely Planet beschreef het treffend: ‘De schoonheid van deze eilanden is simpelweg niet te bevatten’. 

Tip 2: Flåmsbana

Wie regelmatig naar treinenprogramma’s kijkt, heeft ‘m vast voorbij zien komen: de Flåmbana, het beroemdste treintraject van Noorwegen. Slechts twintig kilometer lang, maar met een stijgingspercentage waar zelfs de grootste treinfanaat van onder de indruk is. Tussen Myrdal en Flåm klimt de trein langs watervallen, hoge bergtoppen en indrukwekkende kliffen. Onderweg kom je talrijke tunnels tegen.  

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Tip 3: Preikestolen

Hint vooraf: je moet geen last hebben van hoogtevrees als je het populairste uitkijkpunt van Noorwegen bezoekt. Preikestolen is een supersteile rots die 604 meter boven het Lysefjord uittorent. In feite krijg je twee voor de prijs van één, want de vier kilometer lange wandeling naar het uitkijkpunt is net zo fenomenaal.  Preikestolen is zelfs de populairste Noorse wandelbestemming.

Tip 4: Fjorden

Ze worden beschouwd als een van ’s werelds mooiste natuurwonderen: de imposante Noorse fjorden. Miljoenen jaren geleden werden ze uitgesleten door enorme ijsmassa’s. Het is een onvergetelijke ervaring om op een cruiseschip tussen de steile rotswanden te varen, maar je kunt de fjorden ook prima vanaf diverse uitkijkpunten bewonderen. Spectaculair zijn onder meer Geirangerfjord, Trollfjord, Sognefjord en Hardangerfjord. Zéker een van de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen. 

Bekijk onze reportage over cruisen door Noorwegen

Tip 5: Bryggen

Gezelligheid kent geen tijd in het aangename Bergen. Trekpleister is de kleurrijke kade Bryggen, waar de romantische houten handelshuizen zij aan zij staan. Bergen was een beroemde hanzestad, en dat zie je onder meer terug in de keuken. De gerechten zijn er kruidiger dan in de rest van Noorwegen. Aziatische toeristen zijn dól op de vismarkt, waar de bordjes zelfs in het Japans zijn opgesteld.

Tip 6: Oslo

Wat een kekke stad is Oslo geworden! De hoofdstad van Noorwegen telt niet alleen talrijke bezienswaardigheden (Koninklijk Paleis, Kathedraal, Akershus-vesting), ook is het uitgaansleven lekker hip en levendig. Neem zeker een kijkje bij het waterfront, met z’n trendy terrasjes en galeries. Ook het magnifieke beeldenpark ‘Vigelandsparken’ en de chique boulevard Karl Johans gate zijn een bezoek waard. 
Bekijk onze tips waarom Oslo zo leuk is

Tip 7: Fløyen

We blijven even in Bergen, want de ruim 420 meter hoge Fløyen-berg in de directe omgeving van de stad biedt een uitzicht om je vingers bij af te likken. Het is heel makkelijk om op de top te komen: de kabelbaan ‘Fløyfjellet’ zorgt voor een comfortabel en spectaculair bergritje. Op de top kun je heel ver uitkijken over de stad, het bergachtige landschap en de Byfjorden waaraan Bergen ligt. 

Tip 8: Het Noorderlicht 

Ooit de lucht zien dansen? Het Noorderlicht is een natuurspektakel dat je gezien móet hebben. De zogenaamde groene ‘dansende’ gordijnen van licht worden veroorzaakt door zonnewind, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal worden ingeslingerd. Waar moet je zijn om dit natuurfenomeen te bewonderen? Tromsø schijnt de allerbeste plek te zijn. De beste periode is tussen september en april. 

Tip 9: Trollstigen

De Trollstigen, ook wel Trollenroute genoemd, heeft wat je noemt de wow-factor. Op het traject van 20 kilometer ervaar je maar liefst 11 haarspeldbochten; de gemiddelde stijging is 8 procent met een maximum van 10 procent. Een pilletje tegen wagenziekte kan dus geen kwaad…Onderweg is het een feest van watervallen, steile bergwanden en fjorden. Bonus: het prachtige uitzicht op de Geirangerfjord.

Tip 10: Noordkaap

Voor veel toeristen is een bezoek aan de Noordkaap een magisch moment. Het (bijna) noordelijkste puntje van het Europese continent trekt jaarlijks honderdduizenden cruisegasten, automobilisten en motorrijders. Maar die moeten wel een beetje geluk hebben: vaak is het er zo mistig dat je niet verder kunt zien dan een paar meter. De populairste locatie voor een selfie is de wereldbol, hét bewijs dat je echt op de Noordkaap bent geweest. 

Meer tips over het schitterende Noorwegen? In de ANWB Ontdek Reisgids vind je nog veel meer bezienswaardigheden en persoonlijke tips die de moeite waard zijn. 

Zin gekregen in Noorwegen met zijn machtige fjorden?

Bij ANWB Ledenreizen vind je nu een fantastische cruise langs de Noorse Fjorden! Inclusief vele gratis extra's en hoe langer je lid bent, hoe meer gratis extra's je krijgt.

Bekijk aanbieding Noorwegen bij ANWB Ledenreizen

Is deze cruise niets voor jou, maar wil je wel op vakantie naar Noorwegen? Bekijk dan eens het aanbod autovakantie naar Noorwegen van onze reisdochter Pharos reizen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd