Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De beste plekken om het noorderlicht te zien

Gekleurd licht aan de hemel. Meestal groen, maar soms ook rood, paars of roze. Fel en in talloze vormen: flarden, sluiers, bogen, cirkels, spiralen enzovoort. Heftig noorderlicht is een ronduit overrompelende ervaring. Een betoverend en spectaculair natuurverschijnsel dat het best is te zien aan een heldere hemel tijdens de lange, donkere winterse nachten in het noorden, op de hier genoemde plekken.

1. Noord-Noorwegen: Alta, Tromsø en Lofoten

Beste periode: oktober tot en met februari.

Hoe noordelijker hoe beter. Althans, als je een goede kans wilt maken het kleurrijke poollicht te zien in Noorwegen. Maar waar nu precies? In (of net buiten) de uiterst noordelijke steden Alta, Hammerfest en Tromsø bijvoorbeeld. Maar ook op de westelijker gelegen Lofoten-eilanden, een schitterende archipel, waar je ook nog eens walvissen kunt spotten. Al deze plaatsen zijn normaliter geknipt voor een live lichtshow. Door haar gunstige (én adembenemende) ligging tussen de hoge fjorden wordt Tromsø gezien als dé noorderlichthoofdstad van Europa. Trek wel even de lampenrijke stad uit voor een zo donker mogelijk plekje onder de hemel en vergeet je camera niet! Eind januari pak je er gelijk het populaire Noorderlichtfestival mee.

2. IJsland: Reykjavik, Akureyri en Myvatn

Beste periode: van september tot en met april.

Een van de populairste bestemmingen onder ‘noorderlichtjagers’ is IJsland. En dat is niet zo gek: de IJslandse lucht is erg schoon, ook heb je er haast geen 'lichtvervuiling' en de winterse nachten duren lang. Ideaal dus voor een ontmoeting met het noorderlicht alias poollicht, dat eigenlijk vanaf het hele eiland is te bewonderen. Maar als je dan toch naar IJsland gaat: rondom de stad Akureyri, met het vulkanische meer van Myvatn en de watervallen van Godafoss om de hoek, vind je er zelfs uitkijkplatformen voor. Verblijf je aan de andere kant van Ijsland dan is naar het Noordelicht speuren bij de Kirkjufell en Kirkjufellsfoss echt een aanrader. Maar ook in hoofdstad Reykjavik is het donker genoeg voor de hemelse lichtshow en net buiten deze stad is het zelfs aardedonker en dus ideaal. Bang om door het noorderlicht heen te slapen? Vraag bij je hotel of ze een ‘Aurora alarm’ bieden: een speciale wekkerservice die je laat weten dat je op moet staan. 

3. Fins Lapland: Luosto, Posio, Rovaniemi en Salla

Beste periode: augustus tot en met maart.

Lapland mag natuurliijk niet op dit lijstje ontbreken, al is het maar omdat de kerstman en zijn rendieren er vandaan komen. Lapland is overigens geen land, maar de culturele regio van het nomadenvolk de Sami, die in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland leven. En Fins Lapland is daarvan de grootste 'lap land'. Hartje zomer gaat de zon hier niet onder en in de winter komt de zon hier niet op. Hét moment om het noorderlicht te zien. Vanaf de bergtop van de Ounasvaara nabij Laplands pittoreske hoofdstad Rovaniemi bijvoorbeeld. Hier kun je ook gemakkelijk een bezoek brengen aan de Kerstman in Santa Claus Village. Of stap op de latten in National Park Pyhä-Luosto, waar je de omgeving kunt verkennen via de eindeloze langlaufloipes. Vervelen is sowieso lastig in Laplands sprookjesachtige sneeuwlandschap. Combineer een huskytocht, rendiersafari of trip per sneeuwscooter met de jacht op het zien van het noorderlicht. 

4. Zweeds Lapland: Abisko, Kiruna en Luleå

Beste periode: september tot en met maart.

Is het noorderlicht in Noorwegen en Finland te zien? Dan is dat vrijwel zeker ook in Zweden het geval. De kans is zelfs zo groot dat ze bij het Aurora Sky Station in Abisko garanderen dat je het om de drie dagen minstens één keer ziet tijdens het noorderlichtseizoen. Waarom? De lucht is daar bijna altijd wolkenloos: vrij spel voor het winterse lichtgordijn. Een stoeltjeslift brengt je naar het uitkijkplatform. In de meest noordelijke stad Kiruna, waar het lichtspel al vanaf september tot leven komt, doen ze er nog een schepje bovenop. Hier kun je je per vliegtuig naar het noorderlicht laten brengen. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar dichterbij ga je niet komen. Blijf je liever met je voeten aan de grond? Reis dan naar de pure natuur bij havenstad Luleå. In de winter is het er zó koud, dat de wateren in de haven dichtvriezen. Sledehonden brengen je dolgraag over sneeuw en water naar het groene licht. IJsvissen moet je ook zeker een keer geprobeerd hebben. Of trek de stoute schaatsen aan en sprint onder het noorderlicht door tijdens de schaatsweek van Luleå.

5. Canada: Whitehorse, Yellowknife en de Canadian Rockies

Beste periode: augustus tot en met maart.

The Great White North, zoals Canada ook wel genoemd wordt, mag dan een verre bestemming zijn, het is de trip meer dan waard. De kans dat je hier het licht niet ziet is bijna gelijk nul: vrijwel heel Canada ligt onder de cirkel van het noorderlicht. Populaire plekken onder noorderlicht-toeristen zijn Whitehorse in Yukon, Yellowknife in Northwest Territories en Mucho Lake Provincial Park in British Colombia. Die laatste locatie biedt iets unieks: je kunt er dubbel van de kleurrijke hemel genieten. Het noorderlicht reflecteert in de kalme wateren van het uitgestrekte Mucho Lake. Maar het licht zien boven de Rocky Mountains in West-Canada is ook een enorme belevenis.

De ‘Canadian Rockies’ herbergen vijf nationale parken waarvan er maar liefst vier werelderfgoed zijn. Mocht je hier, onverhoopt en overwacht, het noorderlicht niet zien, dan zorgt de overweldigende natuur in al haar diversiteit nog steeds voor een onvergetelijke ervaring. Het oudste park is dat van Banff, dat ook een populair skioord is. Wil je kamperen? Neem dan voor de zekerheid anti-berenspray mee. Ook al eten grizzly's liever besjes dan bezoekers: safety first! Wat overigens hier ook kan: skiën, raften of wildwater kanoën, poedelen in hotsprings of maak een twinkeltrip langs de vele meren en gletsjers.

Bekijk ook: 22 plekken voor een nieuwe winterbeleving

Alle tips op een rij 

6. Nederland: Terschelling en Schiermonnikoog

Beste periode: tussen september en april.

Het noorderlicht zien in Nederland? Klinkt als een sprookje, maar het is het al vaker gebeurd. Als de zon heel veel magnetische deeltjes in de ruimte slingert (wat in onze atmosfeer de bron van het noorderlicht is), is de kans het grootst. Dan verplaatst het poollicht meer dan gewoonlijk naar het zuiden, richting ons kikkerlandje. Natuurlijk moeten de weersomstandigheden dan ook nog meezitten, het moet onbewolkt zijn. En als de maan geen roet in het eten schijnt, kun je het noorderlicht ook hier zien, vooral daar waar het stadslicht het zicht niet vertroebelt. Dus in dunbevolkte provincies en op onze Waddeneilanden. In maart van 2015 en 2016 was dit nog het geval. Toen zagen vele geluksvogels in Groningen en Friesland, en op Terschelling en Schiermonnikoog, een prachtige paarsgroene gloed aan de hemel verschijnen. Wil je weten of er nog eens kans is op Nederlands noorderlicht? Hou dan de Aurora Service in de gaten.

Meer over het noorderlicht 

  • De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur ‘s avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur.
  • Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Omdat het donker moet zijn om het licht goed te zien, bieden de donkere seizoenen de ideale omstandigheid. Wel moet het een heldere avond zijn zonder regen en wolken en reis je beter even uit de verlichte stad.
  • De kleuren ontstaan doordat geladen elektronendeeltje van de zon botsten met stikstof en zuurstof rond onze aarde. Welke kleur dat oplevert ligt daarnaast aan hoe diep deze elektronen in onze atmosfeer doordringen. De botsing met zuurstof zorgt hoger boven onze aarde voor een rode kleur en dichterbij voor een groene kleur. Stikstof kleurt hoger in onze atmosfeer blauw en lager paars.
  • Het noorderlicht is niet alleen te zien, maar ook te horen. Mensen die het gehoord hebben, omschrijven het als doffe knallen. Er werd lang gedacht dat dit een van de vele legenden was die rond het noorderlicht bestaan, maar Fins onderzoek toont aan dat het noorderlicht echt te horen is.
  • Wist je dat het noorderlicht ook een zusje heeft in het zuiden? Aurora Australis is het minder bekende, maar net zo indrukwekkende poollicht aan de zuidpool. Het fenomeen treedt daar zelfs op exact hetzelfde moment op, in dezelfde vormen. Te zien in de zomer, omdat die daar het donkerst zijn. De beste plekken zijn Antarctica, Nieuw-Zeeland en Patagonië.

Meer inspiratie voor jouw wintervakantie

Kerstvakantie 2024/2025: data, tips en inspiratie 
Van kerstmarkten en stedentrips tot winterwandelingen en populaire wintersportgebieden.
22 bestemmingen om de winter te beleven 
De wereld zit vol verschillende winterbelevingen. Dit zijn 22 tips voor een bijzondere wintervakantie.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.