Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

De beste plekken om het noorderlicht te zien

Wat dacht je van Nederland?

Een ware ‘ontmoeting met de Goden’, die wetenschapper Pierre Gassendi aanspoorde het lichtspektakel aan de noordpool de Latijnse godennaam Aurora Borealis te geven. Dit betoverend en ongekend populair natuurverschijnselen is het best te zien aan een heldere hemel tijdens de lange, donkere winters in het noorden. Op deze plekken maak je de grootste kans het beroemde fenomeen te zien. Waar zou jij het noorderlicht het liefst bekijken?

1. Noord-Noorwegen: Alta, Tromsø en Lofoten

Beste periode: oktober tot en met februari.

Hoe noordelijker hoe beter. Althans, als je een goede kans wilt maken het kleurrijke poollicht te zien in Noorwegen. Maar waar precies? In de uiterst noordelijke steden Alta, Hammerfest en Tromsø bijvoorbeeld. Maar ook op de westelijker gelegen, ongerepte Lofoten-eilanden, waar je ook nog eens walvissen kunt spotten. Deze plaatsen liggen precies onder de cirkel van het noorderlichtovaal: prima plek dus om een nachtelijk handdoekje te leggen onder de live lichtshow. Door haar gunstige en adembenemende ligging tussen de hoge fjorden wordt Tromsø gezien als dé noorderlichthoofdstad van Europa. Trek wel even de verlichte stad uit voor een zo donker mogelijk plekje onder de hemel en vergeet vooral je camera niet! Eind januari pak je er gelijk het populaire Noorderlichtfestival mee.

Bekijk de winterreizen naar Noorwegen


2. IJsland: Reykjavik, Akureyri en Myvatn

Beste periode: van september tot en met april.

Iets minder noordelijk, maar desondanks een van de populairste bestemmingen onder ‘noorderlichtjagers’: IJsland. En dat is niet zo gek. De IJslandse luchten zijn erg schoon en je hebt er haast geen lichtvervuiling. Ideaal voor een onvergetelijke nacht met het noorderlicht. Je kunt het poollicht eigenlijk vanaf het hele eiland bewonderen. Maar als je dan toch gaat: rondom de stad Akureyri met het vulkanische meer van Myvatn en de watervallen van Godafoss om de hoek, vind je er handige uitkijkplatformen voor. Ook in de zuidwestelijk gelegen hoofdstad Reykjavik is het donker genoeg voor de unieke lichtshow. Net buiten de stad is het werkelijk aardedonker. Heb je door noorderlicht heen geslapen? Vraag bij je hotel of ze een ‘Aurora alarm’ bieden: een speciale wekkerservice die je laat weten dat je op moet staan.

Dit zijn alle hoogtepunten in IJsland


3. Fins Lapland: Rovaniemi, Ivalo en Ylläs

Beste periode: augustus tot en met mei.

Lapland mag natuurlijk niet op de lijst ontbreken, al is het maar omdat de kerstman en zijn rendieren er vandaan komen. Lapland is overigens geen land, maar de culturele regio van het bijzondere nomadenvolk de Sami. Zij leven in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Fins Lapland is de grootste lap land. In de zomer gaat de zon er niet onder en in de winter komt de zon er niet op. Hét moment om het noorderlicht op te zoeken. Vanaf de bergtop van de Ounasvaara in Laplands pittoreske hoofdstad Rovaniemi bijvoorbeeld. En in het noordelijke skidorpje Ivalo, waar je vanuit een comfortabele glazen iglo kunt staren naar de vurige lappendeken. Of ga op Aurorajacht vanuit Ylläs, waar je de magische ijssculpturen en sneeuwkunst van SnowVillage zeker niet mag overslaan. Vervelen ga je je sowieso niet in Laplands sprookjesachtige sneeuwlandschap. Maak een huskytocht, een rendiersafari of vertrek per sneeuwscooter naar het onvergetelijke lichtgordijn.

Bekijk de winterreizen naar Fins Lapland


4. Zweeds Lapland: Abisko, Kiruna en Luleå

Beste periode: september tot en met maart.

Is het noorderlicht in Noorwegen en Finland te zien? Dan zeker ook in Zweden. De kans is zelfs zo groot dat ze bij het Aurora Sky Station in Abisko garanderen dat je er om de drie dagen minstens één ziet tijdens het noorderlichtseizoen. Waarom? De lucht is daar bijna altijd wolkenloos: vrij spel voor het winterse lichtgordijn. Een stoeltjeslift brengt je naar het uitkijkplatform. In de meest noordelijke stad Kiruna, waar het lichtspel al vanaf september tot leven komt, doen ze er nog een schepje bovenop. Hier kun je je per vliegtuig naar het noorderlicht laten brengen. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar dichterbij ga je niet komen. Blijf je liever met je voeten aan de grond? Reis dan naar de pure natuur bij havenstad Luleå. In de winter is het er zó koud, dat de wateren in de haven dichtvriezen. Sledehonden brengen je dolgraag over sneeuw en water naar het groene licht. IJsvissen moet je ook zeker een keer geprobeerd hebben. Of trek de stoute schaats aan en sprint onder het noorderlicht door tijdens de schaatsweek van Luleå.

De mooiste natuur in Zweden


5. Canada: Whitehorse, Yellowknife en de Canadian Rockies

Beste periode: augustus tot en met maart.

The Great White North, zoals Canada ook wel genoemd wordt, mag dan een verre bestemming zijn, maar dat is de trip meer dan waard. De kans dat je er het licht niet ziet is eigenlijk onmogelijk: bijna heel Canada ligt onder de cirkel van het noorderlicht. Populaire plekken onder noorderlichttoeristen zijn Whitehorse in Yukon, Yellowknife in Northwest Territories en Mucho Lake Provincial Park in British Colombia. De laatste locatie biedt iets unieks: je kunt er dubbel van de kleurrijke hemel genieten.Het noorderlicht reflecteert in de kalme wateren van het uitgestrekte Mucho Lake. Maar ook de overweldigende Rocky Mountains in West-Canada zijn een enorme belevenis.

De ‘Canadian Rockies’ herbergen maar liefst vijf nationale parken waarvan er vier op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Al zou je er geen Aurora-geluk vinden, dan biedt de overweldigende natuur en haar diversiteit nog steeds een onvergetelijk avontuur. Het oudste park is dat van Banff, dat ook een populair skioord is. Ga je er kamperen? Neem dan voor de zekerheid anti-berenspray mee. Al eten grizzlyberen liever besjes dan bezoekers: safety first! Ga er skiën, wild water raften en ontspannen in een hotspring, of maak een roadtrip langs de vele gletsjers en turquoise meren.

Bekijk onze mooiste reizen naar Canada

Bekijk ook: 12 plekken voor een nieuwe winterbeleving

Alle tips op een rij

6. Nederland: Terschelling en Schiermonnikoog

Beste periode: tussen september en april.

Noorderlicht in Nederland? Klinkt als een sprookje, toch is het al vaker gebeurd. Als de zon hele sterke zonnestormen produceert (de bron van het bijzondere licht in onze atmosfeer) is de kans het grootst. Dan verplaatst het poollicht meer dan gewoonlijk naar het zuiden, richting ons kikkerlandje. Natuurlijk moeten de weersomstandigheden ook meezitten. De lucht moet onbewolkt zijn en het maanlicht mag geen roet in het eten gooien. Dan kun je het noorderlicht ook hier zien, vooral daar waar het stadslicht het zicht niet vertroebelt. In dunbevolkte provincies en op onze Waddeneilanden bijvoorbeeld. In maart van 2015 en 2016 was dit nog het geval. Toen zagen vele geluksvogels in Groningen, Friesland, Terschelling en Schiermonnikoog een prachtige paarsgroene gloed aan de hemel verschijnen. Weten of er nog eens kans is op Nederlandse noorderlichten? Hou dan de Aurora Service in de gaten!

Bekijk alle tips voor de Waddeneilanden


Verhelderende tips

  • De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur ‘s avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur.
  • Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Omdat het donker moet zijn om het licht goed te zien, bieden de donkere seizoenen de ideale omstandigheid. Wel moet het een heldere avond zijn zonder regen en wolken en reis je beter even uit de verlichte stad.
  • De kleuren ontstaan doordat geladen elektronendeeltje van de zon botsten met stikstof en zuurstof rond onze aarde. Welke kleur dat oplevert ligt daarnaast aan hoe diep deze elektronen in onze atmosfeer doordringen. De botsing met zuurstof zorgt hoger boven onze aarde voor een rode kleur en dichterbij voor een groene kleur. Stikstof kleurt hoger in onze atmosfeer blauw en lager paars.
  • Het noorderlicht is niet alleen te zien, maar ook te horen. Mensen die het gehoord hebben, omschrijven het als doffe knallen. Er werd lang gedacht dat dit een van de vele legenden was die rond het noorderlicht bestaan, maar Fins onderzoek toont aan dat het noorderlicht echt te horen is.
  • Wist je dat het noorderlicht ook een zusje heeft in het zuiden? Aurora Australis is het minder bekende, maar net zo indrukwekkende poollicht aan de zuidpool. Het fenomeen treedt daar zelfs op exact hetzelfde moment op, in dezelfde vormen. Te zien in de zomer, omdat die daar het donkerst zijn. De beste plekken zijn Antarctica, Nieuw-Zeeland en Patagonië.

Meer inspiratie voor jouw wintervakantie

Kerstvakantie 2021/2022: tips en inspiratie

Kerstvakantie 2021/2022: tips en inspiratie

Van kerstmarkten en stedentrips tot winterwandelingen en populaire wintersportgebieden.
Van wintersport tot winterbeleving

Van wintersport tot winterbeleving

Hoor je de verse sneeuw al knisperen onder je schoenen? Bekijk ons aanbod en lees alle tips en informatie voor een perfecte wintersportvakantie.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!