Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips voor Fins Lapland

Wit en stil

Sleeën achter husky’s, worstjes grillen midden in een wondere witte wereld. Een winterstop in het Finse Salla vergeet je nooit meer. De redactie van de Kampioen was in Lapland en vertelt je waarom dit dé bestemming is voor onvergetelijke wintervakantie.

Het Finse winterplaatsje Salla is groter dan Gelderland. Die enorme ruimte is niet leeg, maar gevuld met zuivere stilte en magie. De bomen, de verkeersborden, de brievenbussen en soms zelfs de muren: allemaal zijn ze ingepakt met een dikke laag sneeuw. En de lucht is al net zo wit. Alleen de zachte schaduwen verraden de vormen van het landschap, als potloodstreepjes op een blanco tekenvel. In al dit wit kijken twee lichtblauwe huskyogen ons hypnotiserend aan. ‘Kom, laten we de wildernis ingaan’, zeggen de ogen.

Met Husky's door Fins Lapland

We maken het ankertouw van de hondenslee los en samen met zes husky’s schieten we er vandoor, gevolgd door de sleeën van medereizigers. Bij een open plek gunt gids Pertti de honden rust. Binnen de kortste keren heeft hij een houtvuur aan de praat gekregen, waarop koffie en worstjes worden verwarmd. En dan heeft hij een verheugende mededeling. ‘Niemand is van de slee gevallen, alle roedels zijn goed ingeparkeerd, daarom heb ik voor iedereen een huskyrijbewijs. Altijd handig. Ook voor thuis in Nederland.’

In Fins Lapland kennen ze geen files

Aan ruimte geen gebrek. De gemeente met 3700 inwoners is zonder Russisch deel nog altijd groter dan Gelderland. In Salla kennen ze dan ook geen files. Een stel uit Eindhoven: ‘De tochten maken zoveel indruk. Salla noemt zich “the middle of nowhere” en dat is het ook. De weidsheid en de stilte zijn ongelooflijk. Dit vergeet je nooit meer.’

Drie keer doen in Fins Lapland

Stepslee

Bij een winterwonderland hoort natuurlijk een ’sleigh ride’. Of eigenlijk een stepslee. Huur ‘m voor een verkwikkend tochtje als sneeuwwandelen nét even te zwaar is.

Spa

Op de poolcirkel is het frisjes in de winter, maar in de spa van Salla Ski Resort is het tropisch warm. Lekker zwemmen terwijl je buiten de skiërs voorbij ziet glijden.

Excursies

Samen met het Salla Ski Resort vormt het Salla Rendier Park de spil van het plaatsje Sallatunturi. Hier starten de meeste excursies. Je vindt er een expositie, een souvenirshop, een cafetaria en gezelligheid.

Drie keer typisch Fins Lapland

Foto!

Geen natuurverschijnsel is zo magisch als het noorderlicht. En er is altijd kans dat je het ziet in Salla. B.Art Collection, de plaatselijke fotograaf, geeft er een informatieve korte cursus over.

Museum

In de Tweede Wereldoorlog verloor Salla de helft van zijn grondgebied aan Rusland. In het plaatselijke oorlogsmuseum kun je de details over de oorlog en de wederopbouw leren.

Laps brood

Het restaurant met de beste reputatie zit op loopafstand van Salla Ski Resort zelf: Kiela. Probeer hier lokale gerechten als rendier, zalmforel en Laps kaasbrood.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.