Vakantie Corsica

Eigenzinnig eiland

Corsica is een oogstrelend eiland zuidelijk van het Franse vasteland. Sinds 1876 hoort het bij Frankrijk, maar het onafhankelijkheidsgevoel zit bij de trotse, soms wat stugge, bewoners nog altijd ingebakken. Met een treintje kun je het ruige binnenland doorkruisen. Hier bestaat het landschap uit groene bergen en dalen. Machtig mooi, met als hoogtepunt Monte Cinto.

Langs de kust is het landschap minder groen maar minstens even indrukwekkend. Kronkelige weggetjes leiden je langs prachtige rotspartijen, authentieke havendorpjes en idyllische strandjes. Niet voor niets wordt het eiland 'Île de beauté' (prachtig eiland) genoemd. Hieronder vind je alle tips en informatie die je nodig hebt voor een vakantie op Corsica.

Corsica beschikt niet over grote attractie- en themaparken. Wel is er genoeg waterpret mogelijk. Een van de grotere waterpretparken is Aqua Cyrne Gliss. Het ligt zuidelijk van Ajaccio bij de kust (Porticcio). In de grotere en toeristische plaatsen vind je speelvelden, recreatiegebieden en zwembaden. Corsica heeft een unieke dierentuin, het schildpaddenpark A Cupulatta. Een van de grootste attracties van het eiland ligt er eigenlijk omheen en wel onder water. Via duikcursussen kun je de flora en fauna van de Middellandse Zee bekijken.

De natuur is de baas op Corsica. Vooral het binnenland doet ontvolkt aan. De Aguilles de Bavella, de kastanjebossen van Castagniccia en de betoverende rode rotsen van de Calanchekust bij Piana zijn weergaloos. De streken Nebbio en het regionale natuurpark vragen om ontdekkingstochten. Je kunt in Corsica proeven van prehistorische cultuur (Filitosa, Cucuruzzu) en van Pisaanse kunst (St-Michel de Murato). Een van de grote collecties schilderkunst hangt in het Musée Fesch van Ajaccio (bijzondere Italiaanse schilderkunst). Naast Ajaccio zijn ook Bastia, Calvi, Bonifacio, Filitosa en Corte culturele plaatsen.

'Pianu, pianu' (rustig, rustig) is een veel gehoorde kreet op Corsica. Het geeft aan hoe het tempo in de dorpen en steden is. In de zinderende zomerhitte lijken de plaatsen uitgestorven. Pas als het iets koeler wordt begint het op straat te leven. De dorpen liggen prachtig in de bergen en op de klippenkusten, vaak met smalle trapstraatjes en gevels die worden beklommen door kruipplanten. Alles doet zonnig aan. De mooiste stad is Bonifacio.

Er zit een Italiaans smaakje aan de Corsicaanse keuken. Dat komt omdat het Italiaanse Pisa en Genua eeuwenlang de dienst uitmaakten op het eiland. In de restaurants aan de kust is een overvloed aan vis te bestellen. Heerlijk gegrilde vis vaak met een gepeperde saus. Ook de gevulde inktvis is een lekkernij. Corsica staat verder bekend om de worsten. In het bergachtige midden van Corsica zijn minder restaurants maar wel meer oorspronkelijke eethuizen. Het verbouwde fruit geeft aan hoe exotisch Corsica kan zijn: veel avocado's en kiwi's. De Corsicaanse wijn lijkt het steeds beter te doen.

Corsica is niet bepaald een fietseiland. Om te beginnen worden er weinig fietsen verhuurd, maar het eiland heeft ook de natuurlijke elementen tegen. De zomerhitte is vanaf de vroege middag voor velen te zwaar en het eiland beschik ook nog eens over veel pittige hellingen. Mountainbikers kunnen wat dit laatste betreft beter uit de voeten. Vooral rond Cargège, rond de Golf van Porto en in de omgeving van Calvi kunnen zij hun uitdagingen aangaan.

 

Zeker voor gezinnen is kamperen aan te raden als overnachtingsmogelijkheid. Veel campings liggen aan de kust, enkele gebundeld bij Corte in het binnenland. De kustcampings hebben niet te klagen aan voorzieningen. In het hoogseizoen kun je vaak genieten van een leuk recreatieprogramma. Wel is het nodig om in juli en augustus plaatsen te reserveren op de camping. In het binnenland vind je kleine boerencampings. Waar je ook je tent neerzet op Corsica, zorg ervoor dat je in het lange zomerseizoen de nodige schaduw kunt krijgen.

Zoek een camping op Corsica

Corsica heeft een oude cultuur, nog aanwezig in prehistorische graven in het zuidelijk deel van Corsica. De Italiaanse stad Pisa drukte in de Middeleeuwen haar stempel op het eiland. Je ziet het aan de Romaanse kerken en kapellen. Ook tref je er mooie barokkerken en interieurs aan. Eén vorm van kunst springt er echt uit in Corsica: de muziek. Vooral de zangkunst is er flink ontwikkeld. Ga daarom eens naar een lokaal feest waar wordt gezongen. Er worden veel muziekfestivals gehouden. Het festival van Calvi is één van de bekendste.

Een van de mooiste landschappen steekt als een vinger naar het Franse vasteland: de Cap Corse, een langgerekt schiereiland. Ook het regionale natuurpark dat het hele hart van Corsica beslaat is prachtig. Met bijzondere bergtoppen zoals de Monte d'Oro, de Monte Renoso en de Monte Incudine. Van de kustlandschappen is Les Agriates (noordkust) woest en de Calanche (westelijk van Porto) sprookjesachtig. Alleen de oostkust rond Aléria is minder spannend. Corsica heeft bezienswaardige dalen, zoals Vallée de l'Asco. De Haute Castagniccia, noordoostelijk van Corte, geldt als een van de aantrekkelijkste streken.

Corsica is gastvrij maar vertaalt dat niet door enorme hotels te bouwen voor toeristen. Hier tref je dan ook geen grote hotelrijen aan zoals aan de Spaanse Costa del Sol. In het hoogseizoen lopen de kamers snel vol en is reserveren noodzakelijk. Dat geldt zowel voor de goedkope als prijzige hotels. In het voor- en naseizoen zijn kortingen vrij gewoon. In het binnenland zul je vaak alleen in sobere onderkomens terecht kunnen.

Veel Corsicaanse plaatsen bieden niet meer dan basiswinkels voor de producten van alledag. Om prettig te winkelen moet je naar steden zoals de havenstad Bastia. Hier zijn elegante modewinkels, vooral in de straten bij de Place Napoleon. Ajaccio doet qua winkelgebied wat relaxter aan. De prijzen liggen over het algemeen wat boven het Franse gemiddelde. Dat heeft met de aanvoer over zee te maken. Niet alles wordt aangevoerd. De kaas, wijn, olijfolie en het aardewerk zijn Corsicaans.


Reisaanbiedingen Corsica:

Misschien vind je ook interessant:

Streken in Frankrijk
Overzicht reisverhalen Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd