Vakantie Auvergne, Frankrijk

Verademing

De Auvergne vormt het hart van het Centraal Massief, een indrukwekkend gebied van afgesleten vulkaanbergen, kratermeren, grote dennenbossen en rivierkloven. De zuivere lucht is een verademing, net als het rustige tempo waarin alles gaat. De bewoners koesteren hun tradities en gaan hun eigen gang. Precies zoals je verwacht in deze setting van ongerepte natuur en uitgestreken velden.

De Auvergne kent maar één grote stad: Clermont-Ferrand. Ook hier gaat het er gemoedelijk aan toe. Alleen de vele burchten en kastelen in deze streek verraden dat het er niet altijd rustig aan toe is gegaan.

De Auvergne biedt diverse attracties. Sommige hebben te maken met de bodem zoals het grote themapark Vulcania. Het hoofdgebouw is als vulkaankegel opgetrokken. Er zijn redelijk veel dierenparken en dierentuinen zoals Le Pal in Allier en de dierentuin bij Ambert. Voor kinderen zijn de spoorattracties ook een aanrader. Bij de rivier de Allier spoor je door tientallen tunnels. In het natuurpark Livradoi-Forez rijdt een ontdekkingstreintje vanaf Ambert.

Natuurbezienswaardigheden en door de mens gemaakte bezienswaardigheden wisselen elkaar in de Auvergne heel mooi af. Op een en hetzelfde autoritje kom je voorbij een gestolde lavalaag, een kratermeer, een prachtige burcht en enkele Romaanse kerkjes. Kuuroorden, veelal kleine op tradities gerichte musea en prachtige uitzichten op rivierdalen steken daartussendoor. Zelfs in het departement met de minste bezienswaardigheden (Allier) vind je wel weer een van de mooiste eikenbossen van Frankrijk (Forêt de Tronçais). Veel bezienswaardigheden zijn kerken, soms echte toppers zoals la Chaise-Dieu.

De steden en dorpen in deze streek zijn heel divers qua uitstraling. Wat overeenkomt is de vaak strategische en mooie ligging. Thiers ligt bijvoorbeeld heel mooi in een rivierdal. De bovenstad van St-Flour steekt juist weer hoog boven de onvruchtbare vulkaanhellingen van de Monts du Canta uit. Kenmerkend voor deze streek is de bouwstijl van oude granieten gevels. Het geeft de omgeving iets tijdloos en vredigs. Alleen tijdens de weekmarkten wordt het er druk.

Uit hoeveel eetgelegenheden je kunt kiezen, wisselt sterk per gebied. In de Monts Dore vind je veel restaurants, in de Livradois veel minder. De inrichting is vaak vrij boers en eenvoudig. De boerenkeuken van de Auvergne heeft een zekere eenvoud. Veel ingrediënten worden in grote (stoof)potten door elkaar bereid. Vooral de kleine linzen uit de Velay Central zijn heerlijk. De kazen maken de Auvergne bijzonder. Er zijn zware cantalkazen, naar muskus geurende blauwschimmelkazen en veel soorten geitenkaasjes.

De Auvergne is geen ideaal fietsgebied. In sommige delen kun je ontspannen fietsen, zoals in het noorden, in het departement Allier. Ook de grote vallei van de Allier is redelijk fietsvriendelijk. De berggroepen, kloofwanden en sterke hellingen van de Auvergne zijn vooral voorbehouden aan de mountainbikers. En je zult merken dat de Auvergne ook dan zware trajecten kent. Zorg overigens dat je als fietser de doorgaande wegen vermijdt; de vele bochten en hoogteverschillen maken deze wegen bijzonder gevaarlijk.

 

In voor- en naseizoen kunnen de kampeerterreinen een beetje killetjes overkomen. De zomer is dan ook het meest geschikt voor een tent- of caravanvakantie. Er is een redelijke keuze uit diverse soorten campings. Met veel voorzieningen zoals camping L'Europe bij Murol. Maar ook echt schitterend gelegen gemeentecampings (campings municipaux). Hier zul je weinig voorzieningen aantreffen, maar wel een mooi plekje vinden. Nogal wat terreinen liggen aan (stuw)meren, aan grote rivieren (de nog jonge Dordogne) of bij vulkaangroepen. Kampeer je met kinderen? Dan zul je een campingstek aan een plan d'eau (waterrecreatieterrein) kunnen waarderen.

Zoek een camping in de Auvergne

Wat kunst en cultuur betreft heeft de Auvergne veel te bieden. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de Romaanse kerken. Ze hebben hun eigen streekstijl van kapelletjes, daken en torens die aan één kant als een piramide op elkaar gestapeld lijken. Je vindt er ook veel Middeleeuwse kastelen. De ooit afschrikwekkende bouwwerken zijn nu vaak vervallen tot romantische ruïnes. In Clermont-Ferrand zijn diverse overheidsgebouwen in art-decostijl opgetrokken.

De Auvergne telt twee grote regionale natuurparken. Het bekendst is het Parc Volcans d'Auvergne met zijn grote vulkanische berggroepen. Hier wisselen koepelvulkanen en kratervulkanen zich hier af met lege berglanden voorzien van prachtige dalen. Het andere natuurpark heet Livradois-Forez en is eigenlijk een groot bos. In het noorden ligt het boerenlandschap Bourbonnais en in het zuidoosten de vulkanisch gevormde Velay.

De meeste Franse hotelketens zijn aanwezig in de Auvergne. Met het uitgebreide snelwegennet vind je er ook de goedkope 'één-nacht-hotels'. De meeste sfeer krijg je echter in de oude vakantiehuizen en bij de chambre d'hôte (bed & breakfast) adressen. De vakantiehuizen zijn soms eeuwenoud. Bij particulieren slapen betekent terecht komen op een boerderij, op een manoir of op een heus kasteel. Er zijn ook veel kleine familiehotelletjes of campings.

In de Auvergne neem je de tijd als je gaat winkelen. Een goed winkelgebied ligt namelijk niet naast de deur. En rijden door een vrij weerbarstig gebied als de Auvergne kost ook tijd. Winkelstad nummer één is Clermont-Ferrand. Deze stad heeft heel leuke antiekwinkels en modehuizen. Veel minder winkels maar soms net zulke exclusieve vind je in Vichy. Montluçon en Le Puy-en-Velay hebben ook nog een net van winkelstraten. Alle andere plaatsen zijn in een (lange) middag wel bekeken. Thiers is een echte messenstad.

Zonder verbinding met zee biedt de Auvergne genoeg gelegenheid voor waterpret. Zwemmen en watersporten kan in het kratermeer Lac Chambon. Net zoals dat kan in Lac d’Ayat, het grootste meer van de streek. Maar vergeet ook de gezellige rivierstranden niet, zoals Plage de Célestins en Plages de Prades. Op een regenachtige dag kies je gewoon voor het olympische bad van Clermont-Ferrand.


ANWB Reisaanbiedingen voor de Auvergne

Misschien vind je dit ook interessant:

Andere streken in Frankrijk
Overzicht ANWB Reisverhalen over Frankrijk

Speciaal voor jou geselecteerd