De mooiste bezienswaardigheden van Corsica
Corsica: een oogstrelend eiland ten zuiden gelegen van het vasteland van Frankrijk. Een eiland omringd door de Middellandse Zee, waar Napoleon menig voetafdruk heeft achtergelaten en er geen einde aan de uitgestrekte wijnvelden lijken te komen. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Corsica.
Wat te doen op Corsica?
Zelfs de oude Grieken konden de schoonheid van Corsica niet ontkennen en noemden het eiland: ‘Kalliste’, het ‘allermooiste’. Corsica ligt net ten noorden van het Italiaanse Sardinië en is met maar 8680 vierkante kilometer net iets groter dan Gelderland en Overijssel samen. Op dit eiland kom je diverse natuurspektakels tegen: van uitgestrekte zandstranden en grillige rotsformaties op het schiereiland Cap Corse tot dolfijnen die uit het golvende water springen op weg naar natuurpark Scandola. Slenter door de grootste haven van Corsica in Bastia, drink de lokale wijn Alalia of eet Italiaanse delicatessen in Bonifacio. Bezoek het geboortehuis van Napoleon in Ajaccio en wandel door het kleurrijke vissersdorpje Porto. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Corsica.
1. Het rustige (pianu) leven in Bonifacio
‘Pianu, pianu’ (rustig, rustig): een veel voorkomende kreet op Corsica. Het geeft het tempo in de steden en dorpen perfect weer. In de zinderende zomerhitte lijken de plaatsen uitgestorven en wordt het tempo aangepast aan deze hoge temperaturen (rond de 30 graden). Maar zodra de zon daalt, komt het tot leven. Zo ook in een van de mooiste steden van Corsica: Bonifacio. Gelegen op een 80 meter hoge massieve rots boven zee, met smalle trapstraatjes en gevels met omhoogklimmende kruisplanten.
Een bezoek aan Bonifacio begint in de oude haven, waar je met helder weer zelfs het Italiaanse Sardinië ziet liggen. Flaneer door de oude straten, langs het kabbelende water en strijk uiteindelijk neer bij een van de vele restaurants, waar de inwoners uitgebreid dineren en hun dag bespreken. Tip: er zit een Italiaans smaakje aan de Corsicaanse keuken. Probeer eens een van de lokale Italiaanse visgerechten, zoals gevulde inktvis met olijven, zongedroogde tomaat en Parmezaanse kaas.
2. De beschermde biodiversiteit van ongerept Scandola
De natuur overheerst op Corsica. En zo ook in het Scandola-reservaat, een schiereiland net voor de kust. Op een gezapig gangetje vaar je binnen een uur naar een van de mooiste natuurparken van Frankrijk. Immense rotsformaties verdwijnen in het diepe heldere water en kliffen rijken naar de strakblauwe hemel. Dolfijnen springen razendsnel door het wateroppervlak, terwijl aalscholvers er vlak overheen scheren om vis te scheppen. Onder het wateroppervlak creëren gele sponzen, blauwe zeeanemonen en rood koraal een prachtige kleurexplosie.
Het Scandola-reservaat staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is daarmee beschermd. Op het eiland van 9,2 vierkante kilometer leeft een enorme diversiteit aan planten en dieren. Van zeldzame vogels, zoals de visarend, tot meer dan 125 vissoorten, zoals tandbaarzen te herkennen aan de witte stippen op hun bruine rug. Deze diversiteit wil Corsica graag behouden, daarom gelden er strenge regels. Je mag er niet vissen en geen eigen eten meenemen, dit kan de natuur beschadigen.
3. Ajaccio: de geboortestad van Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte is een van de bekendste Fransozen uit de geschiedenis. Geboren in 1769 toen Corsica een jaar onderdeel uitmaakte van Frankrijk. In zijn geboortestad Ajaccio, de hoofdstad van Corsica, vind je talloze herinneringen aan de keizer. Zijn geboortehuis, Maison Bonaparte, is tegenwoordig een museum. In het huis bewonder je portretten en busten van de familie, waaronder een stenen buste van Napoleons moeder. De grote Boheemse kristallen kroonluchter, maakt het statige huis compleet.
Dat Napoleon veel voor Ajaccio heeft betekend, wordt duidelijk op Place de Gaulle. Hier staat in het midden van het plein een standbeeld van Napoleon en zijn vier broers. De keizer straalt macht uit door op een paard boven zijn vier broers uit te steken. Oorspronkelijk keek het standbeeld uit over zee. Waarom de keuze in 1956 is gemaakt, is niet bekend. Maar in 1969, ter gelegenheid van Napoleons tweehonderdste verjaardag, werd het standbeeld omgedraaid naar zijn geboortestad.
4. De versterking van de vesting Ajaccio
Ajaccio is veel meer dan alleen de herinnering aan Napoleon. Hier vind je een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Corsica: de Citadel van Ajaccio. Deze versterking van de vestingstad, is in de 14e eeuw gebouwd in opdracht van de familie Bonaparte. De zandkleurige citadel met zijn stevige muren en diepe grachten, moest de vijand op afstand houden. Dit in combinatie met de klotsende golven van de Middellandse Zee op de achtergrond, gaf de citadel de imponerende uitstraling die het nodig had.
Ondanks de machtige uitstraling vonden heersers in 1559 dat de citadel de stad nog beter moest verdedigen. De grachten werden verbreed, verdiept en verbonden met de zee. Aan deze beslissing heeft de citadel zijn uiterlijk van vandaag de dag te danken. Sinds 2005 is de citadel door het Ministerie van Defensie overgedragen aan de staat. Hierdoor is het voor het eerst sinds de 14e eeuw mogelijk om de Citadel van Ajaccio te bezoeken.
5. Rode rotsen en groene pijnbomen in Palombaggia
Over de uitgestrekte kustlijn van Corsica liggen meer dan tweehonderd stranden. Het 2 kilometer lange strand van Palombaggia stond al meermaals in lijstjes van de mooiste stranden van Europa. Wit zand, rode rotsen en groene pijnbomen maakt Palombaggia tot een lust voor het oog. Het plaatsje Porto-Vecchio is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het strand – je rijdt vanaf hier al binnen 15 minuten naar Palombaggia.
De weg ernaartoe is minstens zo indrukwekkend als het strand zelf. Over kronkelweggetjes slinger je door het binnenland van Corsica. Overal om je heen is het landschap bedekt met weelderige dennenbossen. Palombaggia is de perfecte locatie om langs het heldere water te lopen, neer te strijken onder de beschutting van de pijnbomen of simpelweg te genieten van de zonnestralen op je gezicht. Met helder weer kijk je uit over de kabbelende zee en zie je de onbewoonde Cerbicale eilanden in de verte liggen.
6. De grillige granietkliffen van Tavignano
Het binnenland van Corsica bestaat uit ruige bergen, met als hoogtepunt de kloof van Gorges du Tavignano. Verschillende wandelroutes brengen je langs de bijna 90 kilometer lange rivier van Tavignano. Een wandeling duurt – afhankelijk van het tempo en de route – 3 tot 4 uur. De bekendste begint in de stad Corte, net buiten de kloof, waar een bewegwijzerde route je naar de Passerelle de Rossolino-voetgangersbrug leidt. Je loopt over smalle paden langs steile bergwanden, door bossen met metershoge dennenbomen en koelt onderweg af in het water van de rivier.
Aan de kust is het landschap minder ruig, maar minstens zo indrukwekkend. Hier leiden kronkelige weggetjes je langs rotspartijen en vissersdorpjes met verlaten stranden. Een voorbeeld hiervan is Corsica’s meest kleurrijke dorp: Porto. De helderblauwe zee vormt hier een mooi contrast met de rode rotsen. Deze granietkliffen torenen hoog boven het water uit. De kleurrijke huizen hangen als balkons tussen de bergen en de zee.
7. Cap Corse: de vinger van Corsica
Cap Corse is een van de mooiste landschappen van Corsica en steekt als een vinger naar het Franse vasteland. Een ruig stukje eiland, met aan de ene kan de Tyrreense Zee en aan de andere kant de bergen van het vaste land. De belangrijkste stad van het schiereiland en tevens de grootste haven van Corsica is Bastia. Als je door de haven loopt, kun je niet om de 17e-eeuwse Saint-Jean Baptiste heen. De barokke gevel versierd met marmer valt meteen op. De twee torens steken met kop en schouders boven de daken van Bastia uit.
Breng ook een bezoek aan de markt op Place du Marché (zaterdag en zondag). Op dit plein verkopen lokale ondernemers hun groenten en fruit, van de lekkerste olijven tot de sappigste tomaten. Terwijl je over de markt loopt, proberen kunstenaars hun artistieke meesterwerken, van schilderijen van de omgeving tot porseleinen beeldjes van Napoleon, aan de man te brengen.
8. De bekendste wijnroute van Ajaccio naar Saint-Florent
Zes eeuwen voor de jaartelling waren de Grieken al verkikkerd op de wijnen van Corsica. Vandaag de dag zijn de Corsicaanse wijnen een begrip over de hele wereld. Te danken aan de combinatie van meer dan driehonderd zonnige dagen per jaar, de woeste zeewind en de zuivere lucht van de bergen. Een van de bekendste wijnen van Corsica is de befaamde Porto Vecchi-rosé, met een fruitige zoete afdronk.
De bekendste wijnroute is van Ajaccio naar Saint-Florent. Bij verschillende wijnboeren op de route is het mogelijk om een rondleiding over de wijngaard te krijgen en het gehele proces bij te wonen. Vergeet zeker geen stop te maken in Saint-Florence. Dit is een van de belangrijkste plaatsen van Corsica als het op wijn aankomt. Hier werd in 1968 de eerste wijnstreek van Corsica geboren: de Patrimonio. De AOC Patrimonio-rosé is bekend om zijn frisse milde afdronk, te danken aan het zachte klimaat.
9. De twee meren van Parc Naturel Régional de Corse
Een derde van Corsica wordt gedomineerd door het ruige Parc Naturel Régional de Corse. Dit gebied, waar bergen en steile kliffen overheersen, leent zich uitstekend voor avontuurlijke wandeltochten. Zoals de wandeling in de Vallée de la Restonica. Deze 11 kilometer lange tocht duurt ongeveer 6 uur en leidt je langs de mooiste meren van het natuurpark: Lac de Melo en Lac de Capitello.
De wandeling begint in het dal van la Restonica en is gemarkeerd met geel op de rotsen. In totaal stijg je 702 meter. Het begin is pittig, je loopt steil omhoog en moet op sommige plekken klimmen over uitstekende rotsblokken. Na ongeveer 2 uur zie je het blauwgrijze Lac de Melo tevoorschijn komen. Hierna loop je verder omhoog om na ongeveer 2 uur een adembenemend uitzicht te hebben over het bijna inktzwarte Lac de Capitello. Hierna daal je geleidelijk weer af en leidt de wandeling je langs de grillige rotswanden van Restonica terug naar het beginpunt.
10. De historische hoofdstad Corte
In het midden van Parc Natural Régional de Corse, op 450 meter hoogte, ligt de voormalige hoofdstad en universiteitsstad Corte. Deze stad was tussen 1755 en 1769 de hoofdstad van Corsica en vandaag de dag de enige stad met een universiteit. In 1881 verloor Corte door de moeilijke bereikbaarheid – middenin het natuurpark – zijn status aan Ajaccio. Ondanks de verloren positie, heeft de stad nog steeds de allure van een hoofdstad. Met imposante herenhuizen, smalle straten en de absolute trekpleister: de Citadel van Corte.
Deze citadel is een van de populairste bezienswaardigheden van Corte. Het is de enige vesting in het binnenland van Corsica. Gelegen op 400 meter hoogte, steekt de citadel met kop en schouders boven de stad uit. Het uitzicht is adembenemend: de groene bergen en de Restonica- en Tavignanu-rivier die samenkomen. Aan de voet van de citadel ligt het oude centrum, met smalle straten die overlopen van de hippe restaurants en cafés.
11. De prehistorische schatten van Filitosa
Aan de zuidwestkust van Corsica ligt een historische plaats die tot een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland behoort. In Filitosa vind je een archeologische vindplaats, met beelden die veel weg hebben van de majestueuze vondsten op Paaseiland in Chili. De eerste ontdekkingen gaan terug naar de steentijd (6000 jaar v. Chr.) en sinds 1972 pronkt Filitosa terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
De meest indrukwekkende vondst van Filitosa zijn de 32 Menhirs-standbeelden van wel 2 meter hoog, in lineaire opstelling met gebeeldhouwde gezichten. Menhirs zijn grote rechtopstaande stenen uit de late steentijd. Prehistorische volken gebruikten Menhirs om formaties van megalieten te maken (lijn of cirkel). Het is nog steeds niet achterhaald hoe en waarom de immense Menhirs werden gebouwd. Dit maakt het een van de meest raadselachtige culturele vondsten van het Middellandse Zeegebied. Tip: bezoek Filitosa op het middaguur, wanneer de gravures in de beelden het beste te zien zijn.