Vakantie Elzas, Frankrijk

Duitsland in Frankrijk

De Elzas ligt in het uiterste noordoosten van Frankrijk, tussen de bergen van de Vogezen en de Rijn. In het verleden deden Frankrijk en Duitsland vaak aan stuivertje wisselen als het om dit gebied ging. Dan hoorde het weer bij Duitsland, dan weer bij Frankrijk. Dat merk je nog steeds. De streek heeft nog altijd veel Duitse (eigen)aardigheden. De stevige Duitse kost, het dialect en de vele bloembalkonnetjes, ze verwijzen allemaal naar de overkant van de Rijn.

De streek heeft door de kenmerkende bouwstijl vaak een zoete, sprookjesachtige uitstraling. Het zal niet iedereen aanspreken, maar uniek is het zeker. Naast de kleurrijke stadjes is de Elzas verder bekend om de vakwerkhuizen en wijngaarden. Hieronder vind je alle tips en informatie voor een heerlijke vakantie in de Elzas.

Tot de grote attracties in de Elzas behoort zeker het Écomusée d'Alsace. Dat blijft maar groeien. Uitbundiger is het waterspektakel van het attractiepark Nautiland bij Straatsburg. Het symbool van de Elzas, de ooievaar, is te vinden in het Centre de Réintroduction des Cigognes in Hunahwihr. Sommige attracties lopen vanuit de Elzas de Vogezen in zoals het stoomspoorlijntje van de Vallée de la Doller. Mulhouse heeft één van de beste dierentuinen van Frankrijk. Net over de grens ligt het gigantische Europapark

Langs de grens van Duitsland met de Elzas loopt de Maginotlinie die voor de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. Verschillende bunkers en kazematten zijn zo nu en dan voor het publiek open. Minder grimmig is de Route du Vin. De wijnstadjes en de wijndorpen zijn leuk om te bekijken. In de Elzas, en dan vooral in de steden Straatsburg, Colmar en Mulhouse, zijn prachtige musea te vinden. Het gebied telt maar liefst 150 musea. De Vogezen lenen zich uitstekend voor het maken van mooie bergtochten.

De Elzas is een gewilde bestemming als je van mooie steden en dorpjes houdt. Loop door een wijndorp als Riquewihr en je waant je in een sprookjesdorp. Een stad als Colmar zit vol prachtige vakwerkstraten, sfeervolle pleintjes en doorkijkjes naar stadswatertjes. Het grote Straatsburg heeft met de leerlooiersbuurt La Petite France en met het oude centrum veel charme. Aan de voet van de Vogezen zijn mooie dorpen en stadjes. Zoals Turckheim. Prachtige boerendorpen met rijke hoeven vind je op de Kochersberg en in de Sundgau.

Het eten in de Elzas is vrij vet en vullend. De keuken heeft veel overgenomen van de Duitse kost. Vooral met zuurkool (choucroute) wordt veel gedaan. Een schotel die je vaak tegenkomt is baeckeoffe, een stoofpot met aardappelen en vlees. Een heerlijk dessert is de kugelhopf, een soort tulbandcake. De Elzas is beroemd om de witte wijnen. De bekende rieslingdruif komt hier vandaan. Wijn van de gewürztraminerdruif is heel kruidig. De Elzas is niet alleen een wijnstreek maar ook een grote bierproducent. In deze streek wordt op markten een verscheidenheid aan biologische producten aangeboden.

De Elzas is de fietser goed gezind. Er worden nog altijd nieuwe fietspaden aangelegd. Zo kun je delen van de Elzas doorfietsen zonder rekening te moeten houden met voorbij razende auto's. Op de landelijke weggetjes fietst het goed, zelfs zonder versnellingen. De grotere, doorgaande wegen zijn sterk af te raden, vooral in de ochtend- en avondspits. Pittiger routes krijg je als je naar de wijngaarden fietst. Op de Route du Vin is het vaak druk. Heb je een mountainbike, volg dan een van de routes die de Vogezen inlopen.

 

Er zijn redelijk veel campings in de Elzas. De mooiste ligging hebben de kampeerterreinen die bij de wijngaarden liggen. Je zult merken dat er ook veel Duitse gasten neerstrijken op de Elzasser campings. Een typisch Franse sfeer vind je er dan ook zelden. Vaak is er goed en royaal sanitair en een goed geoliede organisatie. Wil je hartje zomer naar de Elzas? Zorg dan voor een schaduwrijk plekje en reserveer op de drie- of viersterrencampings vroegtijdig.

Zoek een camping in de Elzas

In de Middeleeuwen beleefde de Elzas een bloeiperiode. De Romaanse kerken stammen uit die tijd. Wat opvalt zijn de krullende en versierde gevels van de huizen. Die werden gebouwd in een tweede bloeiperiode, tijdens de Renaissance. In deze stijl werden prachtige stadshuizen en woningen opgetrokken. Ook de vestingen van Vauban (Maginotlinie) en de kloeke vakwerkhuizen spreken tot de verbeelding. Straatsburg heeft voldoende musea maar die van Mulhouse zijn wel heel bijzonder (auto's, treinen en textiel). Beeldend kunstenaar Bartholdi heeft veel werk in de Elzas achtergelaten.

Een nog redelijk groot broekbos vind je bij Sélestat, de Grand Ried. Noordelijk, bij Haguenau, ligt veel bos. Bij Straatsburg is de Kochersberg een mooi boerengebied. Het land tussen Sélestat, Colmar en de Duitse grens is vrij eentonig. Zuidelijker heeft de mijnbouw (potasse) het gebied rond Mulhouse overhoop gehaald De meeste natuur tref je in de Vogezen (bossen, hellingen, beekjes, hoge bergweiden).

Je vindt zo'n beetje alle soorten hotels terug in de Elzas. Van de goedkope Formule 1 snelweghotels tot zeer luxe onderkomens. Voor een logeerbed hoef je nooit ver te rijden. Verwacht bij de Franse Bed&Breakfast formule (chambre d'hôte) niet in zo'n prachtig Frans herenhuis terecht te komen. Veel van dit soort adressen bevinden zich in vrij moderne, hoekige gebouwen. Van de vakantiewoningen zijn de onderkomens op de wijndomeinen bijzonder sfeervol. Soms is je terras het binnenhof van de wijnboer. Uiteraard kun je ook heel veel campings vinden in de Elzas.

Wist je trouwens dat we ook compleet verzorgde vakanties hebben naar de Elzas, exclusief voor ANWB-leden? Je boekt zo'n vakantie bij ANWB Ledenreizen: hoe langer je lid bent, hoe meer extra's je krijgt!

Bekijk aanbiedingen Elzas met ledenvoordeel

 

Of zoek een hotel of vakantie bij onze partners of reisdochters:

 

De winkels van de Elzas hebben iets andere sluitingstijden dan die in de rest van Frankrijk. Op zondagochtend is de boel gesloten en ook op zaterdagmiddag en maandagochtend willen de winkels nog wel eens dicht zijn. De bekendste winkelstraat van de Elzas loopt door Straatsburg, de Grand'Rue. Dit is ook de stad met het meest veelzijdige aanbod. Ook Mulhouse heeft veel te koop. Deze stad doet alleen wat steriel aan. In Colmar is het gezellig winkelen (antiekzaken). In het noorden van de Elzas wordt bijzonder keramiek gemaakt (Soufflenheim en Betschdorf).

Vakantie boeken naar de Elzas

Wil je op vakantie naar de Elzas? Dat kan met ANWB Ledenreizen en onze reisdochters. Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan krijg je altijd ledenvoordeel: hoe langer je lid bent, hoe meer extra's.

Bekijk aanbiedingen Elzas met ledenvoordeel

Of bekijk het aanbod van onze reisdochters:

Speciaal voor jou geselecteerd