Veelgestelde vragen autoverzekering

Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Autoverzekering.

Top 5 veelgestelde vragen

De meldcode van jouw auto bestaat uit 4 cijfers en dat zijn de laatste 4 cijfers van het chassis- of identificatienummer van je auto. Dit nummer vind je op jouw kentekenpapieren of -pasje.

De meldcode van jouw auto heb je niet nodig als je een ANWB Autoverzekering afsluit. Het maakt niet uit of je een WA, Beperkt Casco of All Risk dekking afsluit. De meldcode hebben wij namelijk al voor je ingevuld, deze zal je niet zien bij het afsluiten van je ANWB Autoverzekering. Is de meldcode niet bij ons bekend dan vragen wij om deze als nog in te vullen.

Lees meer over de meldcode.

Ja, dat kan. Je hebt dan wel een eigen risico van € 350,-. Er zitten veel voordelen aan om schade te melden bij één van onze schadeherstellers wanneer je casco verzekerd bent. Zoek direct een schadehersteller bij jou in de buurt en zij regelen verder alles voor je. Ze melden je schade bij ons, je hoeft niets voor te schieten en je hebt geen eigen risico.

Zoek schadehersteller

De ANWB biedt je de keuze tussen de Veilig Rijden Autoverzekering en de Reguliere Autoverzekering. Beide autoverzekeringen bieden diverse voordelen zoals een gratis vervangende auto en een no-claim korting tot 80%.

Je kunt 24 uur per dag rekenen op hulp van de ANWB. Eén telefoontje naar de Alarmcentrale en wij regelen alles voor je. Lees meer over schadehulp.

Je kunt profiteren van diverse kortingen zoals een no-claim korting tot 80% en standaard 5% ledenkorting. Daarnaast kun je met de Veilig Rijden Autoverzekering extra korting verdienen als je veilig rijdt.Veelgestelde vragen dekkingen

Bij een Beperkt Casco dekking of een Volledig Casco (Allrisk) dekking wordt brandschade aan jouw auto vergoed. Brandschade is niet verzekerd met een WA dekking. Lees meer over de dekking bij brandschade.

De ANWB Autoverzekering biedt jou een voordelige dekking tegen diefstal. Deze diefstaldekking sluit je af bij een Beperkt Casco of Volledig Casco (Allrisk) dekking. Lees meer over de dekking bij diefstal.

Als jouw auto een schade heeft die verzekerd is en je laat deze herstellen bij een ANWB-geselecteerd schadebedrijf, dan halen wij jouw auto op en leveren wij deze ook weer bij je af. Waar en wanneer jij dat wilt. Lees meer over onze Haal -en brengservice.

Als jouw auto schade heeft opgelopen door vandalisme en je hebt een autoverzekering, dan wordt deze schade alleen gedekt als je een Volledig Casco (Allrisk) dekking hebt afgesloten. Schade door vandalisme wordt dus niet vergoed met alleen een WA dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) of met een Beperkt Casco dekking. Lees meer over dekking vandalisme.

Wil je meer informatie over de verschillende soorten dekkingen? Lees meer over de verschillende basisdekkingen:

De dekking verkeersrechtsbijstand biedt juridische bijstand aan jou en jouw gezinsleden voor juridische problemen die zijn ontstaan in het verkeer. Je kunt hierbij denken aan letselschade, schade aan kleding en bagage en verlies van inkomen. Lees meer over de dekking verkeersrechtsbijstand.

Je bent alleen verzekerd in landen waar de groene kaart geldig is. Landen waar deze niet geldig is, staan doorgestreept op de groene kaart. In deze landen kun je vaak aan de grens een tijdelijke autoverzekering afsluiten. 

De ANWB Autoverzekering biedt jou een ruime dekking tegen total loss schade. Heb je een Beperkt Casco dekking? Dan wordt de waarde volgens de ANWB Koerslijst uitgekeerd plus 10% extra. Heb je een Volledig Casco (Allrisk) dekking? Dan vergoedt de ANWB Autoverzekering bij total loss schade:

 • de nieuwwaarde als de auto nog geen jaar oud is
 • de aanschafwaarde van de auto als de auto ouder is dan 1 jaar én als de auto binnen 12 maanden na aankoop total loss wordt verklaard. Heb je gekozen voor de 3 jaar aanschafwaarderegeling? Dan geldt er een termijn van 3 jaar in plaats van 1 jaar
 • na dit termijn is de waarde conform de ANWB Koerslijst plus 10% extra.

Lees meer over hoe het is geregeld als je auto total loss is.

Met de Inzittendendekking ben je als bestuurder verzekerd voor schade en letsel aan jezelf als je een ongeluk veroorzaakt. Ook ben je direct verzekerd voor alle schade aan je passagiers en hun bezittingen. Lees meer over de Inzittendendekking.Veelgestelde vragen kortingen

Als je jouw eerste auto hebt verzekerd bij de ANWB, kun je extra voordelig ook jouw tweede auto bij ons verzekeren. Je profiteert dan op beide auto's van dezelfde no-claim korting. Naast een tweede auto geldt deze regeling ook voor een motor of camper. Lees meer over deze tweede voertuig regeling.

Kinderen tussen de 17 en 26 jaar met een rijbewijs kunnen worden bijgeschreven op de ANWB Autoverzekeringspolis van één van hun ouders. Zo kunnen zij al no-claim korting opbouwen voordat zij zelf een auto hebben. Lees meer over korting voor meerijdende kinderen.

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd bepaalt op welke trede je start op de Bonus/Malusladder. De trede bepaalt jouw no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger je korting. Met de ANWB Autoverzekering kun je tot 80% no-claimkorting ontvangen. Lees meer over de no-claimkorting.

Ja, als je op je eerste auto 13 of meer schadevrije jaren hebt dan ontvang je 10% extra korting op je verzekering. De 13+ schadevrije jaren korting wordt alleen afgegeven op de echte schadevrije jaren.Veelgestelde vragen schade

Je kunt jouw schade snel en eenvoudig telefonisch, online en schriftelijk melden. Bekijk de mogelijkheden voor schade melden.

Ja, dat kan als je een casco dekking hebt en je eigen garage een FOCWA of BOVAG-ruitherstel certificering heeft. Je hebt dan wel een eigen risico van €150,-. Laat je de voorruit vervangen door onze reparateur Autotaalglas? Dan heb je een eigen risico van slechts € 75,-.

Maak een afspraak op de website van Autotaalglas of bel via 0800-0828.

Wanneer door ons een schade wordt uitgekeerd kan dit invloed hebben op jouw schadevrije jaren. Bij diefstal, brand-, natuur- en ruitschade zijn er geen gevolgen voor je schadevrije jaren. Schade door een aanrijding met tegenpartij heeft wel gevolgen voor je schadevrije jaren, tenzij de tegenpartij aansprakelijk is.

De aanpassing van de schadevrije jaren gaat in per het volgende verzekeringsjaar. Bekijk hier de gevolgen voor jouw persoonlijke situatie.

Wanneer door ons een schade wordt uitgekeerd kan jouw premie omhoog gaan. Bij diefstal, brand-, natuur- en ruitschade zijn er geen gevolgen voor je premie. Schade door een aanrijding met tegenpartij heeft wel gevolgen voor je premie, tenzij de tegenpartij aansprakelijk is.

De eventuele verhoging van de premie gaat in per het volgende verzekeringsjaar. Bekijk hier de gevolgen voor jouw premie.

Directe schadeafhandeling is van toepassing in de volgende gevallen:

 • Bij een botsing met een personenauto, verzekerd op een particuliere polis, met een ander motorrijtuig
 • Wanneer de bestuurder van het andere motorrijtuig geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is voor de botsing
 • De personenauto en het andere motorrijtuig moet zijn voorzien van een Nederlands kenteken en geregistreerd bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW)

Directe Schadeafhandeling is niet van toepassing bij:

 • Letsel- en overlijdensschade
 • Als de aansprakelijke partij onbekend of onverzekerd is
 • Als de aansprakelijkheid niet komt vast te staan
 • Als er geen geldige Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen(WAM)-verzekering is (geschorst, niet toegestane WAM-uitsluiting).

Meer informatie over Directe Schadeafhandeling

 Veelgestelde vragen ANWB Wegenwacht

Jawel, de autoverzekering biedt namelijk hulp bij schade aan je auto, zoals ruitschade, diefstal of schade door een botsing. De Wegenwacht biedt hulp en eventueel vervangend vervoer bij technische- of mechanische pech.

Als je een Wegenwacht-abonnement hebt, ben je ook lid van de ANWB. Op basis van dat lidmaatschap krijg je standaard 5% korting op alle ANWB-verzekeringen.

Ja, daarvoor is er een speciale partnerpas. Zo is je partner ook ANWB-lid. Voor je autoverzekering hoef je niet door te geven dat je een partner hebt. Je auto blijft gewoon verzekerd, ook als iemand anders er in rijdt.

Je kunt hiervoor contact opnemen met het Leden Service Center via 088-269 2222.

Ja, voor hulp en repatriëring van de caravan in het buitenland heb je een aparte Wegenwacht Service nodig. Daarvoor is de Aanhangwagenservice Buitenland. Ook heb je een aparte caravanverzekering, die schade aan je caravan dekt (zoals hagelschade of diefstal).

Dat is niet nodig, het lidmaatschap van de ANWB is persoonsgebonden. Je kunt per jaar de hulp inroepen voor 2 verschillende kentekens. Let op: Geef voor je autoverzekering wel je nieuwe kenteken op tijd aan ons door, zodat je auto verzekerd is zodra je erin gaat rijden.

Als je in het bezit bent van een partner- of jongerenpas, dien je wel je kenteken bij ons te wijzigen. Hiervoor kun je contact opnemen met het Leden Service Center via 088-269 2222 of door in te loggen op Mijn ANWB.

 

Veelgestelde vragen schadevrije jaren

Je bouwt schadevrije jaren op tijdens de periode dat jouw auto is verzekerd. Elk jaar dat je schadevrij rijdt en je geen schade claimt, ontvang je een schadevrij jaar extra. Lees meer over schadevrije jaren.

Ja, wanneer je een leaseauto hebt gehad, kun je op basis van de leaseverklaring no-claim korting krijgen op de ANWB Autoverzekering. Je ontvangt treden in plaats van schadevrije jaren. Hoe meer treden, hoe hoger de no-claim korting. Lees meer over leasejaren meenemen.

Wanneer je in het buitenland een autoverzekering hebt gehad, kunnen deze jaren meetellen. Hiervoor kun je de buitenlandse royementsverklaring toesturen. De jaren worden alleen geaccepteerd als ze aan de volgende criteria voldoen:

 • De royementsverklaring is afkomstig van een verzekeraar uit de EU (inclusief Andorra, Liechtenstein, IJsland, Zwitserland en Noorwegen), de Nederlandse Antillen, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada of de Verenigde Staten.
 • De royementsverklaring is niet ouder dan 36 maanden.
 • Er is door de betreffende verzekeraar duidelijk aangegeven dat het document een royementsverklaring betreft en voorzien is van een begin en einddatum

Let op: Een buitenlandse royementsverklaring wordt altijd gecontroleerd door onze acceptatie-afdeling

Wanneer door ons een schade wordt uitgekeerd kan dit invloed hebben op jouw schadevrije jaren. Bij diefstal, brand-, natuur- en ruitschade zijn er geen gevolgen voor je schadevrije jaren. Schade door een aanrijding met tegenpartij heeft wel gevolgen voor je schadevrije jaren, tenzij de tegenpartij aansprakelijk is.

De aanpassing van de schadevrije jaren gaat in per het volgende verzekeringsjaar. Bekijk hier de gevolgen voor jouw persoonlijke situatie.

Je kan de schadevrije jaren overnemen wanneer je op hetzelfde adres woont als je (ex)partner. En je een geldig rijbewijs hebt. Bij een echtscheiding kunnen de schadevrije jaren worden verdeeld. Je regelt dit door contact op te nemen met ANWB. 

Ja, schadevrije jaren zijn overdraagbaar na overlijden van je partner.Overige veelgestelde vragen

Heeft je auto een cataloguswaarde van € 45.000,- of meer? Dan is de kans aanwezig dat jouw auto voorzien moet zijn van een alarmsysteem. Aan welke alarmeis jouw auto moet voldoen kun je vinden bij de “Aanvullende voorwaarden” (onder stap 4 Slotverklaring). Zolang je geen akkoord geeft, heb je in deze stap nog geen verzekering afgesloten.

Omdat dit een proef is, kan het zijn dat niet alle feedback correct is. De feedback telt daarom niet mee in je rijscore en heeft geen invloed op de korting die je van ons ontvangt.

Met het vrijwaringsbewijs toon je aan dat de auto niet meer op jouw naam staat. Hiermee kun je je vrijwaren van schades, bekeuringen en andere verplichtingen na verkoop van jouw auto. Lees meer over het vrijwaringsbewijs.

Een groene kaart wordt ook wel een 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart' genoemd. Hiermee kun je aantonen dat de auto verzekerd is. Lees meer over de groene kaart.

De dagwaarde is de waarde van jouw auto vlak voordat deze werd gestolen of total loss werd verklaard. Lees meer over de dagwaarde van je auto of bekijk zelf via de ANWB Koerslijst wat jouw auto waard is.

Je kan jouw gegevens makkelijk en eenvoudig op verschillende manieren wijzigen. Bekijk de mogelijkheden voor het doorgeven van wijzigingen.

Als je je voertuig zakelijk wil gaan gebruiken, kan het zijn dat je op dit moment niet goed verzekerd bent. Wijzigingen dien je altijd door te geven (aan je verzekeraar). Onze adviseurs kunnen voor je kijken of je huidige verzekering voldoet.

Bij veel reparaties en zelfs bij diefstal betaal je geen eigen risico in de volgende gevallen: je laat de schade herstellen bij een schadeherstelbedrijf waarmee de ANWB een overeenkomst heeft afgesloten, en je bent WA Beperkt of Volledig Casco (Allrisk) verzekerd. Lees meer over eigen risico.

Roy-data is een database waarin verzekeraars het aantal schadevrije jaren van hun verzekerden zetten. Pas als jouw schadevrije jaren verwerkt zijn en in deze database staan, kunnen wij jou de juiste no-claimkorting geven. Lees meer over schadevrije jaren en Roy-data.

Nee, hiervoor is een kentekenbewijs en een meldcode nodig. Je kunt wel alvast een premieberekening uitvoeren op basis van merk, type auto en bouwjaar, terwijl je nog geen kenteken hebt. Bereken je premie

De ANWB Autoverzekering kent een aantal voorwaarden. Lees meer over de polisvoorwaarden

Je kunt eenvoudig en direct een offerte ontvangen voor jouw autoverzekering door je premie te berekenen. Je kunt deze ook naar jezelf e-mailen en bewaren.

Kinderen tussen de 17 en 26 jaar met een rijbewijs kunnen gratis worden bijgeschreven op de ANWB Autoverzekeringspolis van hun ouders. Zo kunnen zij op hun 25ste al bijna een volledige no-claimkorting hebben opgebouwd voordat zij zelf een auto hebben. Lees meer over het bijschrijven van je kinderen op je polis.

Heeft je kind al een eigen auto? Dan moet jouw kind zelf een autoverzekering afsluiten.