Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagwaarde auto

Wat is de dagwaarde van je auto?

De dagwaarde, aanschafwaarde, marktwaarde of de nieuwwaarde van een auto; het zijn allemaal waardes die van elkaar verschillen. Heb je een autoverzekering? Dan hangt het van de polisvoorwaarden af welke waarde wordt uitgekeerd bij diefstal en bij total loss. Wat is de dagwaarde en hoe wordt deze door een autoverzekeraar bepaald?

Dagwaarde en je autoverzekering

De dagwaarde is de waarde van je auto vlak voordat deze werd gestolen of total loss werd verklaard. Hoe deze waarde wordt bepaald, verschilt per autoverzekeraar. Vaak hanteren verzekeraars de dagwaarde die een expert heeft bepaald.

Bij een nieuwwaarde krijg je het bedrag dat nodig is om dezelfde auto te kopen op het moment dat jouw auto gestolen is of total loss raakt.

Bij een aanschafwaarde krijg je het bedrag dat je bij aankoop van je auto hebt betaald. Hierbij geldt wel de verplichting om de aankoopnota (van een Nederlands KvK aangesloten autobedrijf) te laten zien. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering staat precies vermeld welke waarde jouw autoverzekeraar hanteert, hoe lang deze waarde geldt en hoe deze wordt bepaald.

Niet alleen de polisvoorwaarden van je autoverzekeraar spelen een belangrijke rol. De hoogte van de schadevergoeding hangt ook af van de dekking die je voor jouw auto hebt afgesloten. Heb je bijvoorbeeld alleen een WA dekking op je autoverzekering, dan krijg je bij diefstal of total loss niets vergoed. Maar heb je een Beperkt Casco dekking of een All Risk dekking, dan keert de autoverzekeraar wel een schadevergoeding aan je uit.

De dagwaarde bij een ANWB Autoverzekering

Heb je een ANWB Autoverzekering met een Beperkt Casco dekking of een All Risk dekking? Dan krijg je bij diefstal of total loss, de waarde conform de ANWB Koerslijst uitgekeerd plus 10%. Deze waarde noemen wij de marktwaarde. Is je auto total loss en heb je een All Risk dekking dan vergoedt de ANWB Autoverzekering bovendien:

  • de nieuwwaarde als de auto nog geen 1 jaar oud is;
  • de aanschafwaarde van de auto als de auto ouder is dan 1 jaar én als de auto binnen 12 maanden na aankoop total loss wordt verklaard. Heb je gekozen voor de 3 jaar durende aanschafwaarderegeling? Dan geldt een termijn van 3 jaar in plaats van 1 jaar.

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.