Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vrijwaringsbewijs auto

Wat is het en waarvoor is het nodig?

Verkoop je jouw auto? Let er dan op dat je na verkoop of inruil een vrijwaringsbewijs ontvangt. Zo ben je er zeker van dat de auto niet meer op jouw naam staat. Je kan dit met je DigiD ook controleren op de website: rdw.nl.

Alleen als de auto niet meer op jouw naam staat, ben je niet meer verantwoordelijk voor alle verplichtingen waaraan een eigenaar moet voldoen. Je bent bijvoorbeeld niet langer verplicht om wegenbelasting voor de auto te betalen of een APK-keuring te laten uitvoeren. Ook vervalt de verzekeringsplicht en ben je niet meer verantwoordelijk voor verkeersovertredingen die met de auto zijn gemaakt. 

Een vrijwaringsbewijs bij particuliere verkoop

De particuliere koper van je auto laat de auto overschrijven op zijn naam. Vaak gebeurt dit aan de balie van een postagentschap of een RDW-balie. Na de tenaamstelling ontvangt de koper het vrijwaringsbewijs. Vaak ben je zelf bij de overschrijving aanwezig, zodat de koper het vrijwaringsbewijs meteen aan jou kan afgeven.

Een vrijwaringsbewijs bij verkoop aan een bedrijf

Bij verkoop van je auto aan een autobedrijf dat door het RDW is erkend, ontvang je het vrijwaringsbewijs direct van het autobedrijf.

Vrijwaringsbewijs en een autoverzekering

Zodra je geen eigenaar meer bent van de auto moet je ook je autoverzekering daarover inlichten. Want als je geen eigenaar meer bent, vervalt ook je plicht om de auto te verzekeren. Je hoeft dan natuurlijk geen premie meer te betalen. Je schadevrije jaren blijven na opzegging nog 3 jaar geldig. Een vrijwaring is niet nodig om op te sturen bij een huidige opzegging. Wil je met terugwerkende kracht opzeggen, dan is deze mogelijk wel nodig. De autoverzekeraar beëindigt je autoverzekeringspolis of past de polis aan als je een andere auto wilt verzekeren.

Weet je niet zeker of je weer een andere auto koopt, dan kun je ook de polis schorsen totdat er een andere auto komt. In het geval van schorsen, blijven je schadevrije jaren ook 3 jaar geldig. Verkoop je jouw auto, maar wil je in de toekomst misschien wel weer een auto? Kies dan voor het schorsen van je autoverzekering.

Vrijwaringsbewijs en een ANWB Autoverzekering

Als je een ANWB Autoverzekering hebt, is het niet nodig om een kopie van je vrijwaringsbewijs op te sturen. Jouw melding dat je geen eigenaar meer bent, is voor ons voldoende. Verzeker je geen andere auto, dan beëindigen wij je autoverzekeringspolis. Je ontvangt daarvan een bevestiging. Als je schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan registreren wij deze jaren automatisch in het landelijk databasesysteem Roy Data. Je hebt er op deze manier geen omkijken naar.

Jouw schadevrije jaren zijn na opzegging of schorsen nog 3 jaar geldig. Sluit je binnen deze periode weer een autoverzekering af dan kun je jouw opgebouwde schadevrije jaren weer gebruiken.

Wil je een andere auto verzekeren? Wij passen direct je polis aan en de eventuele opgebouwde schadevrije jaren blijven gewoon geldig. Zo profiteer je met je andere auto direct van dezelfde no-claimkorting zoals die voor je vorige auto gold. Het aangepaste polisblad en een nieuwe groene kaart sturen wij snel naar je toe.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.