Directe Schadeafhandeling

Gemakkelijk jouw schade vergoed

Schade aan jouw auto, maar zelf geen schuld? In het verleden kon het lang duren (als je geen All Riskverzekering hebt) om je schade vergoed te krijgen en moest je vaak zelf met de partij van de tegenpartij contact opnemen. Vanaf 1 juli 2021 komt daar verandering in dankzij Directe Schadeafhandeling.

We regelen het van A tot Z

Bij schade waarbij je zelf geen schuld (of gedeelde schuld) hebt, nemen onze medewerkers het proces van je over. Wij zoeken namens jou contact met de verzekering van de tegenpartij en zorgen dat de schade alsnog (deels) vergoed wordt. Wel zo fijn. Wij zijn immers jouw verzekeraar en wij helpen je graag zo goed mogelijk.  

Let op: Het kan zijn dat schades waar je zelf geen schuld aan hebt, toch niet door de tegenpartij gedekt worden. Het kan ook zijn dat we in jouw geval niet álle schade kunnen claimen. Lees hier meer over dit soort situaties.

Weet je niet zeker of je schuld hebt?

Wij zijn er om je te helpen bij schade, daarom nemen wij graag deze zorg voor jou uit handen. Meld schade aan je auto altijd bij ons, dan kunnen onze medewerkers uitzoeken of we je kunnen helpen met eventuele vergoedingen. Misschien is de schade namelijk helemaal of deels te verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij.

Kunnen we de schade verhalen op de tegenpartij? Dan kun je jouw auto gewoon laten repareren en regelen wij de rest. Je hoeft zelfs niets voor te schieten.

Is Directe Schadeafhandeling verplicht?

Uiteraard is het niet verplicht om deze dienstverlening te gebruiken. Als je het liever zelf regelt met de verzekeraar van de tegenpartij of jouw rechtsbijstandsverzekering, ben je daar helemaal vrij in.

De voordelen van onze Directe Schadeafhandeling op een rijtje:

 • Je meldt schade bij ons en hoeft zelf niet in gesprek met de tegenpartij
 • Onze medewerkers benaderen de (verzekeringsmaatschappij van de) tegenpartij namens jou
 • Je kunt de schade aan je auto vlot en vakkundig laten repareren bij een bij ons aangesloten hersteller. Wij betalen het deel van de kosten dat wij kunnen verhalen op de tegenpartij, direct aan de hersteller. Je hoeft dit bedrag dus niet eerst voor te schieten.

Je vindt gemakkelijk een hersteller bij jou in de buurt via onze zoek schadehersteller pagina.

Zonder zorgen blijven rijden. Daarom je auto verzekeren bij ANWB

 • Gratis vervangend vervoer
 • Gratis haal- en brengservice voor uw auto
 • Betrouwbaar en vakkundig schadeherstel
 • 4 jaar garantie op de herstelwerkzaamheden.

Aanspraak maken op Directe Schadeafhandeling? Check of je aan de voorwaarden voldoet:

 • Het gaat om een botsing van een personenauto, verzekerd op een particuliere polis, met een ander motorrijtuig.
 • De bestuurder van het andere motorrijtuig is geheel of gedeeltelijk aansprakelijk voor de botsing. Als de schuldvraag nog ter discussie staat of niet goed te beantwoorden is, kan Directe Schadeafhandeling niet gebruikt worden. Wat moet je doen als je zelf (gedeeltelijk) aansprakelijk bent?
 • Beide voertuigen hebben een Nederlands kenteken.
 • De aansprakelijke partij is bekend en verzekerd.
 • Er is geen sprake van letsel of overlijden.
 • Er is geen sprake van gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of andere middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden, fraude, of een bestuurder die niet mag rijden.

Maak je liever geen gebruik van Directe Schadeafhandeling door ANWB?

Dat kan. Hierbij geldt vaak wel een langere doorlooptijd. Ook betaal je eerst alle kosten voor herstel zelf, en ontvang je pas later de vergoeding van de tegenpartij. De andere mogelijkheden zijn:

 • Je kunt de schade verhalen via een door jou afgesloten rechtsbijstandverzekering
 • Je kunt de schade zelf verhalen op (de verzekeringsmaatschappij van) de tegenpartij.

Over de regeling

Ja, Directe Schadeafhandeling (DSA) is verplicht voor alle verzekeraars die aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars.

Nee, aan het product Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) verandert niets. De Directe Schadeafhandeling is een dienstverleningsconcept. 

Nee, deze nieuwe regeling heeft geen stijging van de premie tot gevolg. Het is een service vanaf 1 juli 2021 die verzekeraars aan hun verzekerden met alleen een WA-verzekering aanbieden. Doel van deze nieuwe regeling is jou sneller te helpen. Ook door op deze nieuwe manier de kosten van het verhalen van schade te beperken.

Nee, je ontvangt dezelfde vergoeding als je de schade zelf verhaalt bij de aansprakelijke partij.

Wanneer de schade is veroorzaak door een onbekend motorvoertuig, dan moet je eerst zelf proberen de gegevens van het voertuig te achterhalen en schriftelijk aansprakelijk stellen. Als de schade niet vergoed wordt dan kun je de schade bij het Waarborgfonds claimen. Je schrijft daarvoor een brief naar het Waarborgfonds met een verzoek om schadevergoeding. Het Waarborgfonds wil er zijn voor iedereen die te maken heeft met schade door een onbekende of onverzekerde dader. Er zijn wel voorwaarden waar jouw claim aan moet voldoen. Lees of jouw claim aan deze voorwaarden voldoet.

Directe schadeafhandeling is van toepassing in de volgende gevallen:

 • Bij een botsing met een personenauto, verzekerd op een particuliere polis, met een ander motorrijtuig
 • Wanneer de bestuurder van het andere motorrijtuig geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is voor de botsing
 • De personenauto en het andere motorrijtuig moet zijn voorzien van een Nederlands kenteken en geregistreerd bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW)

Directe Schadeafhandeling is niet van toepassing bij:

 • Letsel- en overlijdensschade
 • Als de aansprakelijke partij onbekend of onverzekerd is
 • Als de aansprakelijkheid niet komt vast te staan
 • Als er geen geldige Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen(WAM)-verzekering is (geschorst, niet toegestane WAM-uitsluiting).

Meer informatie over Directe Schadeafhandeling

 

Bij schade

Nee, de nieuwe regeling geldt voor schades die op of na 1 juli 2021 zijn ontstaan.

Je verzekeraar vergoedt wat de tegenpartij moet betalen. Denk je dat de tegenpartij (helemaal) aansprakelijk is en dat er meer betaald moet worden? Schakel dan je rechtsbijstandsverzekeraar in. Je kunt de schade ook zelf of via je adviseur claimen bij de verzekeraar van de andere partij.

Is de ander doorgereden en weet je niet wie het was? Vervelend, want dan geldt de regeling niet. Schakel je rechtsbijstandsverzekeraar in of neem contact op met het Waarborgfonds. Je kunt je claim indienen bij het Waarborgfonds voor het Motorverkeer. Het Waarborgfonds wil er zijn voor iedereen die te maken heeft met schade door een onbekende of onverzekerde dader. Er zijn wel voorwaarden waar uw claim aan moet voldoen. Lees of jouw claim aan deze voorwaarden voldoet

Nee, de regeling geldt voor schade tussen een personenauto met andere auto’s of motorvoertuigen (busjes, vrachtwagens, trekkers, motors). Je moet dus de fietser zelf aansprakelijk stellen. Heb je een (verkeers)rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kan jouw verzekeraar of adviseur je daarbij helpen.

Productvragen

Nee, het is nog steeds verstandig om een verkeersrechtsbijstand te houden. De nieuwe regeling geldt daarbij alleen als er uitsluitend blikschade is. Heb je te maken met een aanrijding waarbij de regeling niet geldt? Dan is zo’n verkeersrechtsbijstand erg verstandig. Denk maar bijvoorbeeld aan de (juridische) hulp die je nodig hebt als je te maken krijgt met letselschade of blijvende invaliditeit. Of je hebt te maken met een aanrijding met een voertuig met een buitenlands kenteken. In die gevallen geldt de regeling niet.

Buitenlands kenteken

Nee, alleen als het voertuig een Nederlands kenteken heeft. Ben je aangereden door een voertuig met een buitenlands kenteken? Dan geldt deze regeling niet.