Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Directe Schadeafhandeling

Gemakkelijk jouw schade vergoed

Schade aan jouw voertuig, maar zelf geen schuld? In het verleden kon het lang duren (als je geen All Riskverzekering hebt) om je schade vergoed te krijgen en moest je vaak zelf met de partij van de tegenpartij contact opnemen. Vanaf 1 juli 2021 komt daar verandering in dankzij directe schadeafhandeling.

We regelen het van A tot Z

Bij schade waarbij je zelf geen schuld (of gedeelde schuld) hebt, nemen onze medewerkers het proces van je over. Wij zoeken namens jou contact met de verzekering van de tegenpartij en zorgen dat de schade alsnog (deels) vergoed wordt. Wel zo fijn. Wij zijn immers jouw verzekeraar en wij helpen je graag zo goed mogelijk.  

Let op: Het kan zijn dat schades waar je zelf geen schuld aan hebt, toch niet door de tegenpartij gedekt worden. Het kan ook zijn dat we in jouw geval niet álle schade kunnen claimen. Lees hier meer over dit soort situaties.

Weet je niet zeker of je schuld hebt?

Wij zijn er om je te helpen bij schade, daarom nemen wij graag deze zorg voor jou uit handen. Meld schade aan je voertuig altijd bij ons, dan kunnen onze medewerkers uitzoeken of we je kunnen helpen met eventuele vergoedingen. Misschien is de schade namelijk helemaal of deels te verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij.

Kunnen we de schade verhalen op de tegenpartij? Dan kun je jouw voertuig gewoon laten repareren en regelen wij de rest. Je hoeft zelfs niets voor te schieten.

Is directe schadeafhandeling verplicht?

Uiteraard is het niet verplicht om deze dienstverlening te gebruiken. Als je het liever zelf regelt met de verzekeraar van de tegenpartij of jouw rechtsbijstandsverzekering, ben je daar helemaal vrij in.

De voordelen van onze directe schadeafhandeling op een rijtje:

 • Je meldt schade bij ons en hoeft zelf niet in gesprek met de tegenpartij
 • Onze medewerkers benaderen de (verzekeringsmaatschappij van de) tegenpartij namens jou
 • Je kunt de schade aan je voertuig vlot en vakkundig laten repareren bij een bij ons aangesloten hersteller. Wij betalen het deel van de kosten dat wij kunnen verhalen op de tegenpartij, direct aan de hersteller. Je hoeft dit bedrag dus niet eerst voor te schieten.

Je vindt gemakkelijk een hersteller bij jou in de buurt via onze zoek schadehersteller pagina.

Aanspraak maken op directe schadeafhandeling? Check of je aan de voorwaarden voldoet:

 • Het gaat om een botsing met een personenauto, verzekerd op een particuliere polis, met een ander motorrijtuig met kenteken
  Beide partijen moeten verzekerd zijn bij een verzekeringsmaatschappij die is aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars
 • Er is sprake van een botsing tussen twee motorvoertuigen
 • De bestuurder van het andere motorrijtuig is geheel of gedeeltelijk aansprakelijk voor de botsing. Als de schuldvraag nog ter discussie staat of niet goed te beantwoorden is, kan Directe Schadeafhandeling niet gebruikt worden. Wat moet je doen als je zelf (gedeeltelijk) aansprakelijk bent?
 • Er is voldoende bewijslast om de aansprakelijke partij aansprakelijk te stellen
 • De personenauto en het andere motorvoertuig zijn voorzien van een Nederlands kenteken en geregistreerd bij de Rijksdiesnt voor Wegverkeer (RDW)
 • De aansprakelijke partij is bekend en verzekerd
 • Er is geen sprake van letsel of overlijden
 • Er is geen sprake van gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of andere middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden, fraude, of een bestuurder die niet mag rijden
 • Er is geen sprake van een niet geldige Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM)-verzekering (geschorst, niet toegestane WAM-uitsluiting).

Maak je liever geen gebruik van directe schadeafhandeling door ANWB?

Dat kan. Hierbij geldt vaak wel een langere doorlooptijd. Ook betaal je eerst alle kosten voor herstel zelf, en ontvang je pas later de vergoeding van de tegenpartij. De andere mogelijkheden zijn:

 • Je kunt de schade verhalen via een door jou afgesloten rechtsbijstandverzekering
 • Je kunt de schade zelf verhalen op (de verzekeringsmaatschappij van) de tegenpartij.

Over de regeling

Bij schade

Productvragen

Buitenlands kenteken

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.