No-claim korting meerijdende kinderen

ANWB vindt dat jongeren vanaf het begin van hun rijcarrière recht hebben op een goede en betaalbare autoverzekering. Daarom biedt ANWB de mogelijkheid om kinderen tussen de 17 en 26 jaar gratis bij te schrijven op de polis van de ANWB Autoverzekering van hun ouders.  

No-claim korting opbouwen zonder eigen autoverzekering

Jongeren hebben weinig of geen rijervaring en rijden vaker schade. De premie voor een autoverzekering is vaak hoog. Jongeren stellen om die reden de aanschaf van een auto uit tot het moment daar is en ze een auto en autoverzekering kunnen betalen. Willen ze later alsnog een autoverzekering afsluiten op hun eigen naam, dan hebben ze geen no-claim korting opgebouwd. De premie is dan alsnog erg hoog.

No-claim korting opbouwen op de ANWB Autoverzekering van ouders

Jongeren tussen 17 en 26 jaar die in de gezinsauto mogen rijden, kunnen gratis bijgeschreven worden op de ANWB Autoverzekering van hun ouders. Zo bouwen jongeren alvast no-claim korting op die zij kunnen verzilveren als zij zelf een auto kopen en een eigen ANWB-Autoverzekering afsluiten. De korting kan oplopen tot wel 80% op de jaarpremie!

De opbouw van no-claim korting

Jaren

No-claim korting

1

45%

2

50%

3

55%

4

60%

5

65%

6

70%

7

75%

8

80%


Dit zijn de voorwaarden

  • Je kind is tussen de 17 en 26 jaar oud
  • Je kind is in het bezit van een rijbewijs
  • Je kind is in- of uitwonend student
  • De opbouw begint zodra je kind is bijgeschreven op jouw polis
  • Je kind kan de korting gebruiken bij het afsluiten van een eigen ANWB Autoverzekering

Je kind kan op jouw polis tot hij of zij 26 jaar wordt

De opgebouwde no-claim korting is daarna nog 14 maanden geldig. 14 maanden na de 26e verjaardag vervalt de korting.

Je schrijft jouw kind gemakkelijk bij via Mijn ANWB

Log in via onderstaande knop. Ga naar ‘Mijn verzekeringen’ en selecteer je ANWB Autoverzekering. Onder het kopje ‘Bestuurders’ voeg je jouw kind toe op de polis.

Direct naar Mijn ANWB 
Ik moet Mijn ANWB nog activeren

Als kind de opgebouwde no-claim korting verzilveren

Sluit online je eigen ANWB Autoverzekering af. Vul bij ‘schadevrije jaren’ ‘0’ in en bij ‘meerijdjaar’ het aantal jaren die je schadevrij hebt meegereden op de polis van je ouder(s). Je no-claim korting wordt direct verrekend.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen meerijdende kinderen

Nee, dit heeft geen gevolgen. Je betaald geen extra premie voor je ANWB Autoverzekering.

Nee, je kind bouwt geen schadevrije jaren op en er staan van jouw kind geen gegevens in Roy-data. De jaren die je kind bijgeschreven staat op jouw polis noemen wij meerijdjaren. Je kind bouwt no-claim korting op en kunnen op hun 25ste al bijna een volledige no-claim korting hebben opgebouwd voordat zij zelf een auto kopen en een ANWB Autoverzekering afsluiten.

Claim je schade die veroorzaakt wordt door je kind, dan blijf jij aansprakelijk en zal jouw no-claim korting naar beneden gaan. We verhalen de schade niet op jouw kind.

Wanneer je kind zelf een verzekering gaat afsluiten en de opgebouwde korting wil gebruiken, kijken we of je kind in de periode dat hij of zij op jouw polis stond als meerijdend kind schade heeft veroorzaakt. Is dit het geval, dan zullen we de opgebouwde no-claim korting in mindering brengen. Soms kan dit betekenen dat je kind geen korting krijgt.

Claim je schade die veroorzaakt wordt door je kind, dan blijf jij aansprakelijk en zal jouw no-claim korting naar beneden gaan. We verhalen de schade niet op jouw kind.

Nee, je hoeft je kind niet zelf van de polis te halen. Zodra je kind 26 jaar is geworden halen we hem of haar als meerijdend kind van jouw polis. Je kind heeft dan nog 14 maanden de tijd om de opgebouwde jaren te verzilveren op een eigen ANWB Autoverzekering.

Er zijn geen nadelen als je kind op jouw polis staat als meerijdend kind. Je kind bouwt no-claim korting op en kunnen op hun 25ste al bijna een volledige no-claim korting hebben opgebouwd voordat zij zelf een auto kopen en een ANWB Autoverzekering afsluiten.