Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gestolen, wat nu?

Wat moet je doen bij autodiefstal?

Het maakt geen verschil of je een splinternieuwe of een tweedehands auto bezit. Voor een autodief heeft elke auto waarde. Wij vertellen wat je moet doen als je auto gestolen is en geven tips om de kans op autodiefstal zo veel mogelijk te verkleinen.

Bel de politie

In de meeste gevallen ontdek je pas later dat jouw auto gestolen is. Doe meteen aangifte bij de politie via telefoonnummer 0900 88 44. Tip: houd je rijbewijs en kentekenbewijs bij de hand. De politie zet vervolgens in het kentekenregister van de RDW dat je auto gestolen is. Je hoeft dan geen motorrijtuigbelasting te betalen. Ook ben je niet meer aansprakelijk voor schade die de dief met jouw auto veroorzaakt bij anderen.

Ben je getuige van de diefstal van jouw auto of de auto van een ander? Bel dan direct 112. De politie kan meteen uitkijken naar jouw auto en de kans dat de autodief wordt gepakt, wordt daarmee flink vergroot.

Meld de diefstal bij het VbV

Meld de diefstal van je auto direct bij Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Zij zijn dagelijks bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur op 055 - 741 00 01. Kies optie 2 om aangifte te doen.

Licht je verzekeraar in 

Je moet een diefstal altijd melden bij je verzekeraar, ook als je hier niet tegen verzekerd bent. Of jouw auto verzekerd is voor diefstal(schade), hangt af van de dekking die je hebt gekozen. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto bij iemand anders veroorzaakt, dus geen diefstal. Bij een Beperkt Casco en All Risk verzekering is diefstal wel gedekt. Je vult dan een schadeformulier in om de kosten van de verzekeraar vergoed te krijgen. Meestal vraagt de verzekeraar om een bewijs van aangifte bij de politie.

Verzekeraars houden meestal een wachtperiode van 30 dagen aan. Regelmatig wordt een auto binnen deze 30 dagen teruggevonden. Is jouw auto na deze termijn niet terecht? Dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag aan je uit. Hoeveel je terug krijgt, hangt af van de regeling van jouw verzekeraar.

Diefstal en de ANWB Autoverzekering

Als een auto gestolen wordt, zijn veel mensen niet in staat om meteen een andere auto te kopen. Een autoverzekering met diefstaldekking is daarom geen overbodige luxe. De ANWB Autoverzekering biedt jou een voordelige dekking tegen diefstal. Deze diefstaldekking sluit je af bij een Beperkt Casco of Volledig Casco dekking. Je profiteert met deze dekking bovendien van voordelen zoals:

  • 24/7 hulp van de Alarmcentrale.
  • Gratis vervangend vervoer in Nederland na diefstal.
  • Is jouw auto na 30 dagen nog steeds niet teruggevonden? Dan gaan wij over tot afhandeling van de schade. Je kunt daarna snel een andere auto aanschaffen. 

Dit kun je doen om autodiefstal te voorkomen

Wat kun je doen om autodiefstal te voorkomen? Wij geven je een aantal tips.

  • Parkeer op een goed verlichte plaats. Het liefst natuurlijk op je eigen oprit. Laat in dat geval het licht op het erf of onder de carport ook ’s nachts aan.
  • Haal altijd de sleutel uit het contact als je uitstapt en sluit de auto af. Ook al is het maar voor even.
  • Laat bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen door aan het stuur te draaien als de sleutel al uit het contactslot is.
  • Neem extra beveiligingsmaatregelen. Graveer je ruiten, neem een stuur-, pedaal- of handremslot of een startblokkeersysteem.
  • Leg autosleutels uit het zicht. En bewaar ‘smart keys’ ver van de voordeur om hacking te voorkomen.
  • Een gps-tracker voorkomt autodiefstal niet, maar kan wel helpen bij het terugvinden van de auto.
  • Omdat oldtimers vaak enkele maanden binnen staan, wordt diefstal vaak pas laat ontdekt. Kies daarom voor een stalling met 24-uursbeveiliging. Of als je de auto in een eigen garage(box) stalt, installeer een camera met bewegingssensor.

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.