Kan ik een autoverzekering afsluiten voor mijn partner of kind?

Als er binnen het gezin een tweede auto komt, moet je die natuurlijk ook verzekeren. Kun je dan de autoverzekering op jouw eigen naam afsluiten? Of moet de autoverzekering juist door jouw partner of kind worden afgesloten? En hoe zit het dan met de no-claim korting? 

rijbewijs halen autoverzekering

Auto van de partner

Mensen denken soms dat ze de autoverzekering niet op naam van hun partner kunnen zetten. Zij vrezen dat ze dan de no-claim korting mislopen. Maar in veel gevallen kun je de opgebouwde no-claim korting, die je op jouw polis hebt staan, gewoon meenemen naar de polis van jouw partner. Dat heet een bonusplan of tweede autoregeling. Jouw partner krijgt dan dezelfde no-claim korting als die je hebt opgebouwd met de eerste auto.

Het grote voordeel hiervan is dat jouw partner met de tweede auto, na verloop van tijd, eigen schadevrije jaren opbouwt omdat de verzekering op zijn of haar eigen naam staat. En als er schade is gereden met één van beide auto’s, dan wordt de no-claim korting en het aantal schadevrije jaren alleen aangepast bij de auto waarmee deze schade is gereden.

Auto van een inwonend kind

Jonge bestuurders betalen vaak een wat hogere premie. Ouders proberen daarom soms op hun eigen naam een autoverzekering af te sluiten voor de auto van hun kind. Alleen mag dat officieel niet. De totale groep jonge bestuurders heeft een ander rij-risico dan jijzelf.

Als je zoon of dochter een bromfietsverzekering heeft gehad bij dezelfde maatschappij, kunnen die schadevrije jaren meestal worden meegenomen op de autoverzekeringspolis. Daarmee komt je zoon of dochter toch in aanmerking voor no-claim korting op de autoverzekering. Een eigen autoverzekering heeft als voordeel dat je zoon of dochter zelf schadevrije jaren opbouwt en daardoor in de toekomst voordeliger is verzekerd.

Ook als je je kind direct nadat hij zijn rijbewijs heeft gehaald bijschrijft als meerijdend kind op jouw polis, kan je kind al no-claim korting opbouwen voordat hij zelf een eigen auto koopt. Lees meer over de no-claim korting voor meerijdende kinderen.

Tweede auto verzekeren

Heb je een tweede auto gekocht en wil je gebruik maken van de tweede autoregeling? Tijdens het afsluiten van de autoverzekering kan je in stap 2 aangeven dat het gaat om een tweede auto.