Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade aan de auto: wat kost dat?

Schade aan je auto: wat kost dat om te laten repareren? Van ruitschade en aanrijdingen tot diefstal van onderdelen: dit zijn de gemiddelde schadebedragen.

Bij schade aan je auto wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Zo kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan. Maar wat kost een schade aan een auto eigenlijk? We doken in de cijfers van ANWB Autoverzekeringen 2022-2023 voor de meest geclaimde schades en de bijbehorende bedragen.

Wat kost autoschade herstel?

Wat een autoschade je ongeveer kost, ligt aan het type schade. Zo’n 85% van alle geclaimde schades bij ANWB Autoverzekeringen gaat over materiële schade: schade aan de auto zelf. Deze bedragen zijn gemiddeld zo’n €2000,- inclusief btw. Letselschades komen gelukkig veel minder voor. Omdat het dan gaat over letsel aan een persoon, zijn deze schadebedragen logischerwijs hoger.

Top 5 geclaimde personenautoschades

  • Bijzondere verrichting / parkeren
  • Kop-staart aanrijding
  • Eenzijdige aanrijding (met bijvoorbeeld een paaltje of wegmeubilair)
  • Ruitschade
  • Aanrijding met andere rijdende auto
Cijfers ANWB Verzekeren 2022-2023.

Schade bij (in)parkeren of bij een bijzondere verrichting

Ongeveer een derde van de geclaimde schades zijn opgelopen met geparkeerde auto’s, tijdens het parkeren of tijdens andere bijzondere verrichtingen. Dit zijn over het algemeen kleinere aanrijdingen waarbij het schadebedrag meestal tussen de €750,- en €1.500,- ligt. 

Kop-staart aanrijding

In Nederland vinden er per jaar ongeveer 30.000 kop-staartbotsingen plaats. Bij een kop-staartbotsing is de kans op (ernstig) letsel door een aanrijding groot. Soms is er vlak na het ongeval niet gelijk letsel. Maar komt dit naar voren na een paar dagen of zelfs maanden.

Eenzijdige aanrijding (met bijvoorbeeld een paaltje of wegmeubilair)

Ongeveer 1 op de 10 schades zijn veroorzaakt door eenzijdige aanrijdingen met vaste objecten, wegmeubilair etc. Schade bedraagt vaak tussen de €1.700,- en € 2.300,-.

Ruitschade

Ruitschade vormt ongeveer 20% van de claims bij ANWB Autoverzekeringen. Het schadebedrag ligt gemiddeld rond de €420,-.

Aanrijding met andere rijdende auto

Voor aanrijdingen met een ander voertuig tijdens het rijden (niet tijdens een bijzondere verrichting) is de gemiddelde schadelast duidelijk hoger: tussen de €2.200,- en €2.700,-. Deze schadeoorzaak vormt ook zo’n 20% van het totaal aantal geclaimde schades.

Autoschades lijken wel steeds duurder te worden?

Dat klopt. Autoschades worden duurder om te repareren. Dat komt door de nieuwe technieken in auto’s. Een voorbeeld: in de autoruit van een jonge auto zitten tegenwoordig vaak sensoren en/of camera’s. Deze  apparaten moeten bij de plaatsing van een nieuwe ruit opnieuw aangesloten/gekalibreerd worden. Niet alleen de autoruit zelf is dus duurder, ook het vervangen ervan kost meer tijd en aandacht.

Verzekerd bij autoschade

Met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering of onze reguliere ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij schade of onderweg. Bereken gemakkelijk en snel je premie.

 

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.