Naar artikel

Schade aan de auto: wat kost dat?

Schade aan je auto: wat kost dat om te laten repareren? Van ruitschade en aanrijdingen tot diefstal van onderdelen: dit zijn de gemiddelde schadebedragen.

Bij schade aan je auto wil je natuurlijk goed verzekerd zijn. Zo kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan. Maar wat kost een schade aan een auto eigenlijk? We doken in de cijfers van ANWB Autoverzekeringen 2017-2019 voor de meest geclaimde schades en de bijbehorende bedragen.

Wat kost autoschade herstel?

Wat een autoschade je ongeveer kost, ligt aan het type schade. Zo’n 85% van alle geclaimde schades bij ANWB Autoverzekeringen gaat over materiële schade: schade aan de auto zelf. Deze bedragen zijn gemiddeld zo’n €1.250,-. Letselschades komen gelukkig veel minder voor. Omdat het dan gaat over letsel aan een persoon, zijn deze schadebedragen logischerwijs hoger.

Top 5 geclaimde personenautoschades

  1. Schade bij (in)parkeren of bij een bijzondere verrichting
  2. Ruitschade
  3. Aanrijdingen met andere rijdende auto
  4. Eenzijdige aanrijding (met bijvoorbeeld wegmeubilair)
  5. Diefstal van auto(onderdelen)

Cijfers ANWB Verzekeren 2017-2019.

1. Schade bij (in)parkeren of bij een bijzondere verrichting

Ongeveer een derde van de geclaimde schades zijn opgelopen met geparkeerde auto’s, tijdens het parkeren of tijdens andere bijzondere verrichtingen. Dit zijn over het algemeen kleinere aanrijdingen waarbij het schadebedrag meestal tussen de €500,- en €1.000,- ligt. 

2. Ruitschade

Ruitschade vormt ongeveer 20% van de claims bij ANWB Autoverzekeringen. Het schadebedrag ligt gemiddeld rond de €325,-.

3. Aanrijding met andere rijdende auto

Voor aanrijdingen met een ander voertuig tijdens het rijden (niet tijdens een bijzondere verrichting) is de gemiddelde schadelast duidelijk hoger: tussen de €2.000,- en €2.500,-. Deze schadeoorzaak vormt ook zo’n 20% van het totaal aantal geclaimde schades.

4. Eenzijdige aanrijding (met bijvoorbeeld wegmeubilair)

Ongeveer 1 op de 10 schades zijn veroorzaakt door eenzijdige aanrijdingen met vaste objecten, wegmeubilair etc. Schade bedraagt vaak tussen de € 1.500,- en € 2.000,-.

5. Diefstal van (auto)onderdelen

Diefstal (van onderdelen of het hele object) loopt uiteen van ongeveer €1.750,- tot € 2.250,-

Autoschades lijken wel steeds duurder te worden?

Dat klopt. Autoschades worden duurder om te repareren. Dat komt door de nieuwe technieken in auto’s. Een voorbeeld: in de autoruit van een jonge auto zitten tegenwoordig vaak sensoren. Deze sensoren moeten bij de plaatsing van een nieuwe ruit opnieuw aangesloten worden. Niet alleen de autoruit zelf is dus duurder, ook het vervangen ervan kost meer tijd en aandacht.

Verzekerd bij autoschade

Schade komt altijd onverwacht en ongelegen. Heb je dan het geld achter de hand om het vakkundig te laten herstellen? Met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering of onze reguliere ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij schade of onderweg. Bekijk welke Autoverzekering het beste bij jou past en wat jouw premie zou zijn.

ANWB Autoverzekering

ANWB Autoverzekering

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering!
Unieke Haal- en Brengservice

Unieke Haal- en Brengservice

Jouw beschadigde auto wordt opgehaald en je krijgt direct een vervangende auto. Na reparatie wordt je auto teruggebracht op een locatie en tijdstip naar keuze.
24/7 hulp Alarmcentrale

24/7 hulp Alarmcentrale

Je kunt dag en nacht rekenen op hulp van de ANWB. Eén telefoontje naar de Alarmcentrale en onze hulpverleners regelen alles voor je.
Schadehulp ter plaatse

Schadehulp ter plaatse

Met schadehulp ter plekke helpt de ANWB jou na een ongeval snel weer op weg. De Wegenwacht komt naar je toe en kijkt of ze een noodreparatie kunnen uitvoeren.