Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadehulp na een botsing of aanrijding

Slippartij of botsing? ANWB helpt ter plekke

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iemand rijdt bijvoorbeeld tegen je aan op de parkeerplaats bij de supermarkt. Wat moet je doen na zo'n ongeval? Moet je de politie bellen of niet? En een schadeformulier invullen, hoe moet dat eigenlijk? Met schadehulp ter plekke helpt de ANWB jou na een ongeval weer op weg.

Autoschade, wat nu?

 • Breng eerst jezelf en andere betrokkenen in veiligheid.
 • Bel de politie of ambulance (112) alleen als er gewonden zijn, de auto’s niet verplaatst kunnen worden of als je het vermoeden hebt dat er alcoholmisbruik in het spel is.
 • Ben je op de snelweg? Dan is het zaak de weg zo snel mogelijk vrij te maken. Is er niemand gewond en kunnen de auto’s nog rijden? Rijd dan samen met de andere partij door naar de eerstvolgende parkeerplaats of afrit. 
 • Sta je niet op de snelweg: verplaats de auto’s dan niet en verander niets aan de situatie van het ongeval zonder al je gegevens aan de andere partij te geven. Dit is strafbaar, ook bij een lichte aanrijding.
 • Verzamel ter plekke bewijs. Noteer gegevens van getuigen, loop rond alle auto’s en fotografeer zoveel mogelijk, zoals de positie van de auto’s, slipsporen en natuurlijk de schade.
 • Vul samen het schadeformulier in. Je hoeft het niet eens te zijn over de schuldvraag, maar zorg ervoor dat alle gegevens goed vermeld zijn. Wie reed waar, met welke snelheid en hoe is de aanrijding ontstaan? Tegenwoordig is het ook mogelijk om schade digitaal te melden. Dit kan via de app of website van mobielschademelden.nl. Je hoeft dan geen schadeformulier meer in te vullen. Het systeem herkent je kenteken en je melding wordt automatisch naar je verzekeraar verzonden.
 • Kan de auto niet meer rijden, bel dan direct jouw verzekeraar. Het nummer staat op de groene kaart. In andere gevallen kun je thuis je verzekeraar bellen of online melding doen van de schade. Tip: Maak een foto van het ingevulde schadeformulier als je online schade meldt en voeg deze toe.

Schade melden bij ANWB

 • Maak altijd zo snel mogelijk melding van de schade. Dit doe je gemakkelijk zelf doen online via Mijn ANWB. Weet je niet precies wat je moet doen? Gebruik dan ons stappenplan. Je weet dan snel waar je aan toe bent.
 • Zoek eventueel alvast een aangesloten schadehersteller in de buurt voor de reparatie van je auto. Deze hersteller regelt alles en handelt de schade rechtstreeks af met ons. Zo hoef je dit niet zelf te doen.
 • Directe Schadeafhandeling is een extra mogelijkheid die je hebt bij het verhalen van schade door een tegenpartij. Wij benaderen de (verzekeringsmaatschappij van de) tegenpartij namens jou. Je kan er ook nog steeds voor kiezen om schade door een tegenpartij in te dienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Je bepaalt zelf of je gebruik maakt van Directe Schademelding. Je kunt voor deze mogelijkheid kiezen als je WA, Beperkt Casco of All Risk verzekerd bent.

Heb je een ANWB Autoverzekering met een Beperkt of Volledig Casco dekking en gaat het om een verzekerde schade? Dan is schadehulp inbegrepen. Lees hieronder wat je dan moet doen bij een ongeval of schade.

Schadehulp nodig? Snel weer op weg met de ANWB Autoverzekering

Heb je een ANWB Autoverzekering met een Beperkt of Volledig Casco dekking en is de schade verzekerd? Dan helpt de ANWB jou ter plekke. Je kunt 24/7 aanspraak maken op schadehulp van de Wegenwacht om jou verder te helpen en te begeleiden bij de schadeafhandeling. Schadehulp nodig? Eén telefoontje naar de ANWB Alarmcentrale en je kan rekenen op: 

 • Hulp bij het inventariseren van de situatie en met het invullen van het schadeformulier. Je ontvangt van ons advies en uitleg over de te nemen stappen. 
 • Kleine noodreparaties aan jouw beschadigde auto, zodat je snel verder kunt rijden (indien er sprake is van een verzekerde schade). Denk aan het vastmaken van een zijspiegel, bumper of verlichting. Het grote voordeel hiervan is dat je weer snel op weg kunt. Op een moment dat het je beter uitkomt, kunnen wij de schade definitief repareren. Hiervoor kun je gebruik maken van onze Haal- en brengservice. Wij halen je auto thuis op en brengen hem weg voor reparatie. 
 • Gratis vervangend vervoer (indien er sprake is van een verzekerde schade), zodat je snel verder kunt reizen naar je bestemming.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.