Groene kaart digitaal

De groene kaart versturen wij digitaal voor de ANWB Auto-, Motor-, Oldtimer- en Camperverzekering. Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de groene kaart. De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hieronder.

Je hebt aangegeven dat je voorkeur hebt voor digitaal contact. Daarom sturen we je de groene kaart per e-mail. Toch per post ontvangen? Dit kan via Mijn ANWB. Dan ontvang je de kaart binnen vijf werkdagen. 
 

Nee dat hoeft niet, een groene kaart hoeft niet groen te zijn. Let op: in sommige landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben.
 

In Nederland is, net zoals in bijna alle EU-landen plus Andorra, Kroatië, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland, de originele groene kaart niet verplicht, maar je moet wel kunnen bewijzen dat je verzekerd bent. De digitale groene kaart wordt hier geaccepteerd. 

Ga je naar Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië of Wit-Rusland? Dan is het wel verplicht om een originele groene kaart bij je te hebben.

Groene kaart per post ontvangen? Dit kan via Mijn ANWB. Dan ontvang je de kaart binnen vijf werkdagen. 

Ga je op vakantie naar één van onderstaande landen of rijd je er alleen maar doorheen? Dan is het wel verplicht om een originele groene kaart bij je te hebben (op groen papier). Vraag de originele groene kaart bij ons aan.

In de volgende landen is de originele groene kaart verplicht:

•    Albanië
•    Bosnië (en Herzegovina)
•    Israël
•    Iran
•    Marokko
•    Moldavië
•    Montenegro
•    Oekraïne
•    Rusland
•    Servië
•    Tunesië
•    Turkije
•    Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
•    Wit-Rusland

Staat jouw land niet in deze lijst? Dan is het niet verplicht om de kaart mee te nemen. De politie kan via een centraal register controleren of je de verplichte verzekering hebt. Het is natuurlijk wel handig om de digitale variant bij je te hebben of als je dat wilt, een print op wit papier.

Je kunt jouw groene kaart toch per post ontvangen als je dat wilt. Dit kan door in te loggen met je gegevens via Mijn ANWB. Dan ontvang je de kaart binnen vijf werkdagen per post

Op de groene kaart staat een geldigheidsdatum. Meestal is de kaart maar één jaar geldig. Echter op veel groene kaarten staat dat de kaart dertien maanden geldig is. Bij verlenging van een verzekeringsjaar stuurt de verzekeraar automatisch een nieuwe groene kaart op. Het kan zijn dat je net rondom de verlenging op vakantie bent. Dat is de reden waarom de kaart dertien in plaats van twaalf maanden geldig is.
 

In Duitsland, Spanje en Polen is het verplicht een groene kaart bij je te hebben voor  je caravan of aanhanger, als deze meer weegt dan 750 kilogram. Een groene kaart voor je caravan of aanhanger kan je opvragen bij de verzekeraar waar je auto verzekerd is. Heb je je auto bij ons verzekerd? Dan kan je deze groene kaart bij ons aanvragen.

Je kunt je groene kaart hier gemakkelijk opvragen.


Neem je digitale groene kaart altijd mee, ook op vakantie

Ondanks dat de groene kaart niet in ieder land verplicht is, is het handig om de digitale kaart altijd bij je te hebben. Sla hem op in je telefoon. Dit scheelt een hoop gedoe als je een aanrijding hebt. Je vindt er informatie over wat je moet doen als je schade hebt en alle belangrijke telefoonnummers die je nodig hebt in geval van ongeval, pech of diefstal en je polisnummer.