Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto uitlenen: ben ik verzekerd?

Mag iemand anders in mijn auto rijden?

Als je een lange autorit gaat maken, bijvoorbeeld naar je vakantiebestemming, dan is het handig om af en toe van bestuurder te wisselen. En misschien ga je zelf op weg in een geleende auto, of leen je jouw auto uit aan familie of een vriend. Maar hoe zit het met je autoverzekering als iemand anders in jouw auto rijdt? We vertellen je er alles over.

Is een geleende auto verzekerd?

We kunnen je geruststellen: je auto is gewoon verzekerd, ook als iemand anders achter het stuur zit. Let op: je mag geen vergoeding ontvangen voor het uitlenen van de auto. Ontvang je wel een vergoeding? Dan is je autoverzekering niet geldig. 

Als je jouw auto uitleent voor een vakantie aan bijvoorbeeld een familielid of vriend, geef dit dan door aan je verzekeraar. De verzekeraar bepaalt dan het risico en past zo nodig de premie aan. Mocht iemand schade rijden met de geleende auto, dan wordt altijd de schade vergoed die de vervangende bestuurder bij een ander heeft veroorzaakt. Dit valt namelijk standaard binnen je WA-dekking. Welke schades verder vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt. Net als wanneer jij zelf in jouw auto rijdt.

We geven graag nog wat tips. Zo weet je waar je rekening mee kunt houden als je een auto leent of uitleent.

Tip 1. Maak afspraken over kosten bij eventuele schade

Stel: Een vriend leent jouw auto en raakt op de rondweg van Parijs betrokken bij een ongeval. De schade die hij heeft veroorzaakt, valt onder jouw WA-dekking. Jullie kunnen de kosten terugkrijgen via de verzekering. Dit betekent wel dat jij jouw no-claim korting kwijtraakt, waardoor je premie plots omhoog gaat. In zo'n geval vraag je de kosten misschien liever niet terug van de verzekering, ook al was de schade wel verzekerd.

Alle schades die anderen met jouw auto rijden, kunnen invloed hebben op jouw schadevrije jaren, je no-claim korting en eventueel eigen risico. Maak daarom vooraf goede afspraken over de verdeling van eventuele kosten. Zo voorkom je vervelende discussies en onduidelijkheid.

Tip 2. Regel een verzekering voor inzittenden

De bestuurder en inzittenden van een auto zijn bij een aanrijding door eigen schuld niet standaard zelf verzekerd. Daarom is het voor jezelf, andere inzittenden en ook andere bestuurders verstandig om een extra dekking voor inzittenden af te sluiten. Lees meer over de aanvullende inzittendendekking bij de ANWB Autoverzekering.

Tip 3. Check of je de juiste dekking hebt

Voordat je op vakantie gaat of je auto aan iemand anders uitleent, kun je checken of jouw autoverzekering nog het beste past bij jouw situatie. Eventueel kun je jouw dekking wijzigen. Welke basisdekking heb je bijvoorbeeld gekozen? Als jouw auto niet all risk verzekerd is, en jij of iemand anders rijdt ‘m total loss, dan draaien jij of jullie zelf voor de kosten op. En heb je misschien ook al vervangend vervoer meeverzekerd, of andere handige aanvullende dekkingen afgesloten?

Tip 4. Je Wegenwacht pakket kan je niet uitlenen

Je ANWB-lidmaatschap is persoonlijk, en leen je dus niet samen met je auto uit. Krijgt iemand anders pech met jouw auto, dan kan hij of zij geen gebruik maken van jouw Wegenwacht pakket. Zorg dus dat jullie ieder een Wegenwacht pakket hebben afgesloten, als je hierop wil kunnen rekenen. Leen je jouw auto weleens uit aan je partner of kind? Regel dan gemakkelijk voor ieder gezinslid een extra pas met Wegenwacht voor het gezin.

Meer over auto's uitlenen op vakantie

Als je een auto leent of uitleent, houd dan rekening met meer dan alleen je verzekering. Buiten de Europese Unie kan je bijvoorbeeld een machtiging nodig hebben. En er is meer om op te letten: hoe werkt het bijvoorbeeld als iemand een bekeuring krijgt met jouw auto? Lees alles over het uitlenen van een auto op reis.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.