Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto uitlenen: ben ik verzekerd?

Mag iemand anders in mijn auto rijden?

Als je een lange autorit in het vooruitzicht hebt, bijvoorbeeld op weg naar je vakantiebestemming, dan is het niet ondenkbaar dat je regelmatig wisselt van bestuurder. Of je leent je auto uit aan een familielid of vriend. Maar hoe zit het dan met je autoverzekering als iemand anders in jouw auto rijdt?

Is een geleende auto verzekerd?

We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Welke schades precies wel en niet vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt. 

Tips

Een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als iemand anders in je auto rijdt: 

1. Maak afspraken over kosten bij eventuele schade

Alle schades die anderen met je auto rijden, kunnen invloed hebben op jouw schadevrije jaren en dus op je no-claim korting en een eventueel eigen risico. Maak hier vooraf goede afspraken over als iemand anders in jouw auto rijdt. Mocht er daadwerkelijk schade ontstaan, dan wordt in alle gevallen de schade vergoed die de vervangende bestuurder aan een ander heeft aangebracht. Dit wordt namelijk vergoed vanuit jouw WA-verzekering, die verplicht is.

2. Regel een verzekering voor inzittenden

Een bestuurder van een auto is bij een aanrijding door eigen schuld zelf niet verzekerd vanuit de basisdekking van een autoverzekering. Daarom is het voor jezelf, andere inzittenden en ook andere bestuurders verstandig een extra verzekering hiervoor af te sluiten: een ongevallen inzittenden- of een schadeverzekering. Lees hier meer over een inzittendendekking Let op: je ANWB-lidmaatschap is persoonlijk. Krijgt iemand anders dus pech met jouw auto, dan kan hij of zij geen gebruik maken van jouw Wegenwacht pakket. Leen je je auto weleens uit aan je partner of kind? Regel dan heel eenvoudig voor ieder gezinslid een extra pas.

3. Check of je de juiste dekking hebt

Voordat je op vakantie gaat of je auto aan iemand anders uitleent, kun je checken of de dekking die je hebt gekozen nog steeds het beste bij je situatie past. Eventueel kun je jouw dekking wijzigen. Welke basisdekking heb je gekozen? Als jouw auto bijvoorbeeld niet all risk verzekerd is, en jij of iemand anders rijdt ‘m total loss, dan draai je zelf voor de kosten op. En heb je bijvoorbeeld vervangend vervoer verzekerd?

Als je jouw auto uitleent voor een vakantie aan bijvoorbeeld een familielid of vriend, geef dit dan door aan je verzekeraar. De verzekeraar bepaalt dan het risico en past zo nodig de premie aan.

Lees meer over je auto uitlenen tijdens een vakantie.

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.