Vakantie Trentino

Beste van twee culturen

De streek van de noordelijke provincies Trentino en Zuid-Tirol wordt gedomineerd door de imposante bergen van de Dolomieten. De regio is een walhalla voor wandelaars en fietsfanaten en ieder jaar komen er weer nieuwe routes bij. De natuur kent prachtige bossen, talloze meren en hoogvlakten. Ondanks dat Zuid-Tirol in Italië ligt, spreekt een groot deel van de bevolking hier Duits.

In veel steden en dorpen tref je een mengeling aan van de Italiaanse cultuur met de Oostenrijkse. De stad Trento is een typische Italiaanse stad vol charme, terwijl het mooie Bolzano meer de Alpensfeer uitademt. Proef de bekende streekwijn Trentodoc Spumante in een van de wijndorpjes in het gebied.

Attracties en evenementen: wijnen proeven

Bezoek in provinciestad Bolzano het archeologiemuseum met de beroemde gletsjermummie Ötzi. Vanuit Bolzano loopt er een wandeling naar de aardpiramiden op de Ritten en in Jenesien. Bewonder hier de 30 meter hoge lemen zuilen. Ook leuk is om in een van de wijndorpen een wijnkelder te bezoeken voor een proeverijtje.

Bezienswaardigheden: streek van de kastelen

Als je door Trentino rijdt vallen de kastelen direct op. De regio heeft er maar liefst 300, inclusief de forten. Bezoek bijvoorbeeld het bekende Castello del Buonconsiglio in hoofdstad Trento. Vanaf de buitenkant niet heel bijzonder, maar binnen zijn er vele fresco’s te zien. Hier bevindt zich nog de residentie van bisschoppen van Trento, die daar vanaf de 13e eeuw verbleven. Een ander mooi kasteel is Castel Thun, gebouwd door de adellijke familie Thun en geeft een goed beeld waarop de adel destijds leefde. Het plein Piazza Duomo in Trento is ook een bezoek waard en vormt het hart van de stad. Op het plein staat een enorme Neptunusfontein omringd door huizen die mooi versierd zijn met fresco’s.

Dorpen en steden: Italiaanse charme in overvloed

Trento is de hoofdstad van de regio en heeft een mooi historisch centrum met prachtige pleinen met renaissancegebouwen, kerken en pittoreske straatjes. Het is een echte kunststad en het hele jaar door zijn er volop tentoonstellingen en evenementen. De meeste toeristen die hier komen zijn echter geïnteresseerd in de natuur eromheen. Bolzano/Bozen is de hoofdstad van Zuid-Tirol en een kent een leuke mengelmoes van Italiaanse architectuur met de natuurlijke sfeer van de Alpen. In de omgeving rond de provinciehoofdstad zijn veel oude wijndorpjes te vinden in de bergen. Bewonder in het marktdorpje Egna de oude arcades, de ronde bogen langs de huizen, waaronder de markt nog steeds gehouden wordt. Vlakbij Trento ligt het gehucht Canale di Tenno, een middeleeuws dorpje dat nog zo mooi is door haar karakteristieke steegjes en loopbrug.

Eten en drinken: Oostenrijk ontmoet Italië

De talrijke restaurants in deze streek bieden reizigers het beste van twee keukens: de Italiaanse en Oostenrijkse. Gebruikelijk in berggebieden zijn de simpele maar heerlijke maaltijden, zoals gerechten met bijvoorbeeld spek of salami. De betere lokale kazen zijn grana trentin, toma di montagna en casolet. Omdat er in het gebied veel appels voor Europa gekweekt worden, kan een apfelstrudel-dessert niet ontbreken aan dit menu. Bij dit alles hoort natuurlijk een uitstekende wijn uit de regio. Een van de bekendste bruisende wijnen is de Trentodoc Spumante.

Fietsen: uitdagende rondes

De omgeving van de Dolomieten is een uitdagend gebied om per fiets te verkennen. Niet voor niets gaat de Giro d’Italia hier ook doorheen. Elk jaar worden nieuwe routes in het gebied uitgezet om het voor de fietser interessant te houden. Rondom het Gardameer vertrekken ook leuke fietsroutes. Vanaf Torbole nabij het Gardameer start de 32 km lange ‘Valle del Sarca' route, die langs wijn- en olijfgaarden gaat.  Ook rondom het Ledromeer zijn er goede routes te rijden voor fietsers en mountainbikers van elk niveau.

Kunst en cultuur: ogen en tijd tekort in Trento

Trento is een echte kunststad met haar vele tentoonstellingen en kunstevents. Bezoek het museum voor moderne en hedendaagse kunst of ga naar een leuke galerie. In Trento staat ook het Gianni Caproni museum, een luchtvaartmuseum vernoemd naar een Italiaanse vliegtuigontwerper. Het museum telt maar liefst  30 vliegtuigen. Ook een bezoekje waard is het natuurwetenschappelijk museum MUSE of het prachtige sculptuurpark Arte Sella, een van de meest populaire van Europa.

Natuur: dominerende Dolomieten

Regio Trentino is rijk bezaaid met bossen, meren en hoogvlakten in de imposante Dolomieten. Goede wandelpaden zijn er voor iedere soort wandelaar en fanatieke hikers kunnen ook overnachten in verschillende berghutten. Bij tabakswinkeltjes kun je een gedetailleerde wandelkaart kopen. Een mooi uitzicht over de Dolomieten biedt de Punta Rocca in de Marmolada op 3265 meter hoogte, waar je naar toe kan per kabelbaan of te voet. Het gebied staat bekend om haar vele meren, waaronder het populaire Gardameer dat ten zuiden van Trentino ligt.

Overnachten: slapen in de machtige Dolomieten

De regio telt veel mooie campings aan bijvoorbeeld een van de meren of juist hoog in de bergen van de Dolomieten. Rond de stad Trento zijn er genoeg te vinden maar ook Zuid-Tirol heeft mooie kampeerplekken. In de grotere steden van de streek zijn er veel (luxe) hotels, maar voor meer knusheid is een Bed&Breakfast ook een goede keuze, en daarvan zijn er talloze in Trentino-Zuid-Tirol. Zo kun je landelijk overnachten in bijvoorbeeld een B&B in een omgebouwde boerderij of molen op het platteland.

Uitgaan: gezellige nachten in de steden 

In Trentino-Zuid-Tirol is het goed uitgaan. Zo kent de stad Trento veel gezellige cafés, maar ook een groot aanbod aan restaurants, van simpel tot hoogstaand. Ook in Bolzano en het plaatsje Canazei kun je prima een avond doorbrengen in bars of een club. In de dorpjes bij skigebieden is het nachtleven ook goed.

Winkelen: shoppen in de charmante straatjes

Winkel in de stad Merano onder de mooie hoge arcades, die tijdens zonnige dagen verkoeling bieden. In de stad Bolzano is het heerlijk slenteren langs de vele boetiekjes en delicatessewinkels. Ook in Trento zijn er in de Italiaanse straatjes veel winkeltjes te vinden. Het dorpje Ortisei staat bekend om zijn houtsnijwerk. In het dorp zijn veel ateliers waar je houten voorwerpen kunt kopen en op straat worden objecten tentoongesteld.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Italië
Tips voor een vakantie Italië