Vakantie Sicilië

Veelzijdig vulkaaneiland

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en bezit enkele van de mooiste stranden van Europa. Griekse, Romeinse, Arabische en Normandische overheersingen hebben voor een bijzondere mix van prachtig cultureel erfgoed gezorgd. Maar ook het natuurschoon is bijzonder met de vulkanen de Etna en Stromboli als absolute hoogtepunten. Als Sicilianen de Straat van Messina oversteken zeggen ze dat naar Italië gaan.

Sicilië is het andere Italië, een schitterend gebied voor wie op zoek is naar spectaculaire culturele en natuurlijke schoonheid. Overigens hoef je niet bang te zijn voor de beruchte Siciliaanse maffia. Als toerist zal je hier niets van merken.

Attracties en evenementen: religieuze feesten

De attracties in Sicilië bestaan vooral uit de natuurlijke en historische schoonheden die het eiland te bieden heeft. Pretparken of dierentuinen zijn er nauwelijks. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn er echter genoeg. Deze zijn vooral religieus van aard. Zo worden er grote feesten georganiseerd rondom de beschermheiligen van de desbetreffende plaats. Ook rond Maria ten Hemelopneming (15 augustus) vinden er op hele eiland traditionele feesten plaats. Messina staat dan in teken van giganti (reuzenpoppen) en een metershoge praalwagen met een enorm Christusbeeld in top. Teatro Massimo (Palermo) is een ware theatertempel en een topper binnen het Europese uitgaansleven en Museo Internazionale delle Marionette toont de bonte wereld van marionetten in andere culturen. Een rondje vulkaan? Dat kan! Circa 155 spoorkilometers lang met steeds weer een andere flank van de Etna in het vizier. Een rondgang met de trein, die bovendien aantrekkelijke dorpjes aandoet. De (water)attracties van l'Etnaland-Parco Zoo di Sicilia in Belpasso zijn leuk voor een uitstapje met kinderen.

Bezienswaardigheden: vulkanen en tempels

Sicilië heeft enorm veel bezienswaardigheden uit een lange geschiedenis van verschillende overheersers. De smalle straatjes op het eiland herbergen Normandische gebouwen, kapellen met glinsterende mozaïeken, barokkerken en Arabische huizen. Verspreid over het eiland liggen goed bewaard gebleven Griekse tempels en amfitheaters. Vooral Siracusa is wat dat betreft een aanrader. Dit was ooit een zeer prominente Grieks/Romeinse stad en daar is nog veel van te zien. Het meest spectaculair blijft voor veel mensen toch een bezoek aan de Etna en een nachtelijke blik op de lavastromen van de Stromboli, een van de Eolische vulkaaneilanden die tot Sicilië behoren. Segesta is een (Grieks) Hellenistische voorpost op Sicilië, en dat wil de sierlijke tempel nog weten ook. Wetenschappers redetwisten over de benaming 'tempel'. In elk geval is het eersteklas cultuurerfgoed. Het woeste, lege gebied Antica Città di Selinunte verraadt slechts door het uitgebreide archeologische terrein dat de Grieken zich hier thuis voelden. De mooiste, aan Apollo gewijde tempel lag in het noordoosten; nu is het een brokkenmassa.

Dorpen en steden: traditionele eilandcultuur

In veel dorpen op Sicilië lijkt de tijd eeuwen stil te hebben gestaan. Het leven is er traditioneel. Ezels met wagens vol fruit, in het zwart geklede vrouwen en sterke familiebanden zijn kenmerkend. De dorpen liggen er meestal vervallen en troosteloos bij. Voor het opknappen van gebouwen is weinig geld. In de hoofdstad Palermo aan de noordkant van het eiland is het iets beter gesteld. Daar is men enkele jaren geleden met grondige restauraties begonnen. Palermo is chaotisch en lawaaierig, maar de stad heeft prachtige gebouwen en een typisch Siciliaanse sfeer. In het doolhof van Erice blijf je wel slank, anders kom je vast te zitten in een van die nauwe steegjes. Deze prachtige stad lijkt volgebouwd met kerken en kloosters. Het vissersplaatsje Cefalù lijkt alles mee te hebben: goed strand, fraaie kathedraal, een overvloed aan wijnbarretjes en schilderachtige straten. Tussen de citrusgaarden klimt de barok van Noto en Ragusa is een stad met twee gezichten; na de aardbeving van 1693 ontstond een nieuwe barokstad en in het oude stadsdeel Ibla werd de barok gemengd met wat nog aan middeleeuws bouwschoon overeind stond.

Eten en drinken: Groente, vis en olijfolie

De Siciliaanse keuken is gezonder, lichter en hartiger dan die van het Italiaanse vasteland. Basisbestanddelen zijn groenten, vis en olijfolie. De meeste restaurants zijn familiebedrijven. Ze zijn vrij eenvoudig maar bereiden de heerlijkste en beste maaltijden. Aan kust en zee heeft Sicilië geen gebrek en dat zie je ook terug in de keuken. Met Spaghetti al Nero di Seppia, zwarte spaghetti (kleur van de inktvisinkt) waar gesneden inktvis overheen gaat. De Siciliaanse kaviaar komt van de vrouwelijke tonijn. De samengedrukte en van zout voorziene eitjes maken de bottarga di Tonno, die in schijfjes gesneden de frituur in gaan, maar ook wel rauw worden gegeten. Groenten en bonen komen samen in Maccu di San Giuseppe, bonenpuree met venkel. Traditioneel horen er ook gedroogde kastanjes in, linzen, zontomaatjes, alles in goede olijfolie gedoopt. Het eiland heeft een enorme rijkdom aan exotisch fruit en de sappigste en smakelijkste bloedsinaasappelen. Spremuta (vers geperste sinaasappelsap) is hier dan ook een populaire dorstlesser. Het eiland is beroemd om zijn heerlijk frisse citroenlikeur limoncello, die als digestivo na de maaltijd wordt gedronken, en de Marsala, een port-achtige wijn. Westelijk Sicilië is de bakermat van deze versterkte wijn.

Fietsen: heuvels en bergen

Sportieve fietsers vinden op Sicilië een walhalla van heuvels en bergen om doorheen te fietsen. Minder geoefende fietsers doen er verstandig aan om voor een fiets met veel versnellingen of elektrische ondersteuning te kiezen. Dankzij het mooie weer kun je bijna elke maand van het jaar fietsen op Sicilië. De mooiste fietstochten maak je vanuit de kustplaatsjes Balestrate, Castellammare del Golfo, Alcamo Marina en Trappeto.

Kunst en cultuur: fascinerende geschiedenis

Sicilië heeft meer antiek Griekse bouwwerken dan Griekenland. Samen met Romeinse, Arabische en Normandische invloeden zorgt dit voor een rijk cultuuraanbod. Tempels, amfitheaters, glinsterende mozaïeken, barokke kerken en piazza's, witgekalkte Arabische binnensteden en karakteristieke windmolens. Waar je ook kijkt, op Sicilië zie je altijd wel iets dat aan de fascinerende geschiedenis van het eiland herinnert. Door de geschiedenis heeft zich in Sicilië een heel eigen stijl ontwikkeld. Belangrijke bijdragen werden daaraan geleverd door Domenico Gagini, Rosario Cagliardi en Antonello Da Messina. De mozaïeken van de Dom van Monreale zijn ontroerend mooi en ook de 'paleiskapel' in het Palazzo dei Normanni van Palermo wordt bejubeld door de hier aanwezige mozaïeken. Echter net zo mooi is het houten plafond met druipsteengewelven. Het Griekse theater van Taormina, de oosters aandoende kerk San Cataldo en Templo della Concordia mag je ook niet missen.

Natuur: natuurlijk badkuipenparadijs

Sicilië is een eiland met een veelzijdig en ruig landschap. Hoge bergtoppen, uitgestrekte dalen, prachtige stranden en de azuurblauwe zee domineren het eiland. Het Parco delle Madonie is een van de mooiste beschermde natuurgebieden. De vulkaan de Etna is de hoogste berg van Sicilië en de top is 's winters met sneeuw bedekt. Het is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen van Sicilië. Dit geldt ook voor het vulkaaneiland Stromboli voor de noordkust van Sicilië. Deze vulkaan spuwt iedere twintig minuten vuur. De rode lavastromen vormen 's nachts een schitterend schouwspel. Noord-Sicilië is de bergregio; de Apennijnen van het vasteland komen hier nog eenmaal omhoog. Wandelaars kunnen genieten van authentiek Sicilië, bijvoorbeeld over het Sentiero degli Agrifogli Giganti (Piano Sempria). Het voetpad Cava Grande del Cassibile bij Noto voert je naar een natuurlijk badkuipenparadijs. Zonnen op platte stenen of baden in paradijselijke meertjes. Het karstlandschap als een sprookje, maar dan wel in junglestijl.

Overnachten: familiehotels en jeugdherbergen

De toeristische structuren zijn op Sicilië minder ontwikkeld dan in de vakantieparadijzen op het Italiaanse vasteland. De kusten zijn hier dan ook veelal bespaard gebleven van de enorme, grijze blokken die het massatoerisme voorbrengt. De hotels zijn voornamelijk familiehotels in mooie oude villa's of palazzi: Jeugdherbergen zijn er nauwelijks, mogelijkheden voor Bed & Breakfast zijn er volop. Erg leuk is een boerderijvakantie. Je verblijft dan op een boerderij midden op het prachtige platteland van het eiland.

Uitgaan: veelzijdige festivals

Sicilianen eten 's avonds pas rond tien uur. Vaak gaat men met vrienden gezellig iets eten. Het proeven van de verschillende heerlijke Siciliaanse gerechten op een levendig pleintje tot laat op de avond is ook voor toeristen een leuke uitgaansactiviteit. 's Zomers vinden er enkele leuke evenementen plaats zoals het internationale filmfestival van Taormina en verschillende muziekfestivals waarbij kerken en kloosters het toneel zijn voor klassieke, moderne en jazzmuziek. Discotheken en bars zijn vooral in en om de grotere steden en badplaatsen te vinden.

Winkelen: antiek en curiosa 

Sicilië is de armste regio van Italië. In Palermo en de bekende badplaatsen zult u wel wat chique winkels aantreffen, maar het aantal is beperkt. Erg leuk zijn de markten. U vindt hier niet alleen de meest verse groenten, fruit en vis, maar ook kleding, huishoudelijke spullen en gereedschap. In Palermo vindt ook dagelijks een vlooienmarkt plaats. Hier kunt u karakteristieke antiquiteiten en curiositeiten vinden. Leuke souvenirs zijn het traditioneel vervaardigde keramiek, de handgeweven kleden en de ambachtelijk geproduceerde papyrus.

Zon, water, strand: witte stranden

Liefhebbers van zon, zee en strand zitten uitstekend op Sicilië. De zon schijnt er vrijwel altijd, de zee is diepblauw en het eiland is omzoomd met schitterende stranden. Taormina aan de westkust en Cefalù in het noordoosten zijn de populairste badplaatsen. Met hun prachtige witte stranden en pittoreske binnenstadjes wisten ze enkele van de grootste schrijvers, waaronder Goethe, Wilde en Lawrence, tot romantische gedichten te verleiden. In tegenstelling tot de populaire badplaatsen op het Italiaanse vasteland, zijn de stranden op Sicilië veelal vrij toegankelijk. Een cursus windsurfen komt goed uit de verf bij Mondello, waar zelfs Olympische helden hun acrobatische stunts hebben laten zien. Bij Ustica is het water rond de kaap van Falconiera zo transparant, dat de onderwaterwereld zich goed laat bekijken. Unieke stranden liggen bij Castellamare del Golfe en midden in het natuurreservaat van Zingaro.

Boek een huurauto in Sicilië

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Italië
Tips voor een vakantie Italië