De 8 mooiste bezienswaardigheden in Florence

Florence is een van de beroemdste kunststeden ter wereld. En je hoeft er niet eens het museum voor in: gewoon een wandeling door deze formidabele renaissancestad, met zijn Duomo, Ponte Vecchio en talloze pallazzo’s, volstaat. Al sla je topmusea als het Uffizi en het Palazzo Pitti natuurlijk niet over.

1. Ponte Vecchio in Florence

Het is een van de beroemdste bruggen ter wereld: de ‘oude brug’ met de winkeltjes die als een soort vogelnestjes boven de rivier de Arno hangen. Er zijn vooral juwelierszaakjes in gevestigd. In de late Middeleeuwen was dit het domein van slagers, visverkopers en leerlooiers, maar vanwege de stankoverlast die dit opleverde werden zij naar elders verbannen. Vandaag de dag vind je hier, naast juweliers, vooral muzikanten, straathandelaars en portretschilders. En grote drommen toeristen uiteraard.

2. Piazza della Signoria

De terrassen aan dit plein in het hart van Florence mogen dan prijzig zijn, ze behoren tot de meest gewilde van de hele stad. Logisch, vanaf hier heb je fraai zicht op beroemde beelden van Michelangelo en Donatello, en op het Palazzo Veccio. Het uit de 14de eeuw stammende palazzo was honderden jaren lang het belangrijkste bestuurlijke gebouw van Florence. Hier zetelden de machthebbers, hier woonde de beroemde en beruchte De’Medici-familie. Vandaag de dag is het een museum.

3. Santa Maria Novella

Deze prachtige kerk mag dan wat minder beroemd zijn den de Duomo, veel mensen vinden het de mooiste van Florence. Hij is in gotische stijl gebouwd, maar is versierd met fresco’s die uit de renaissance stammen. Vlakbij de kerk bevindt zich de kloosterapotheek Antica Farmacia Santa Maria Novella. Wie hier naar binnen gaan, waant zich 800 jaar terug in de tijd. Nog altijd kun je hier naar aloude recepten vervaardigde zalfjes, tincturen en andere geneesmiddelen krijgen, waaronder rozenwater tegen de Zwarte Dood. 

4. De Duomo in Florence

De Duomo Santa Maria del Fiore, zoals de volledige naam van de domkerk luidt, is de trots van Florence. Toen hij in 1436 werd ingewijd was het de grootste kerk van Europa. De kerk biedt plaats aan maar liefst 20.000 gelovigen. De Duomo wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld van artistiek en technisch vakmanschap van de gehele Italiaanse renaissance-architectuur. Het fraaie koepelgebouw gaat vergezeld van het Baptisterium van San Giovanni, een aan Johannes opgedragen doopkapel, en de Campanile: een van de mooiste klokkentorens van Italië. 

5. De wijk San Lorenzo

De’Medici: de naam viel al eerder. Deze Florentijnse familie regeerde bijna 300 jaar als alleenheersers over de stadstaat. De De’Medici’s leverden pausen, bankiers en beschermers van de schone kunsten. Vooral Cosimo de’Medici en zijn neef en opvolger Lorenzo Il Magnifico ontpopten zich – naast weelderig levende machthebbers – tot ware mecenassen: zij zijn verantwoordelijk voor veel van de kunstschatten die vandaag de dag nog in Florence te bewonderen zijn. De wijk San Lorenzo, met zijn basiliek, bibliotheek, kapel en palazzo, is met recht de De’Medici-wijk van de stad te noemen.

6. San Miniato al Monte

Hier, op de hellingen van de Monte Miniato, heb je het mooiste uitzicht op de stad. Vanaf het stadcentrum is het een wandeling van ongeveer 40 minuten naar de romaanse San Miniato al Monte-kerk, die op zichzelf ook al een bezoek waard is. Aan het eind van de dag, als de zon laag staat, is het licht het mooist en de temperatuur het aangenaamst.

7. Piazza della Repubblica

Dit plein wordt wel de huiskamer van Florence genoemd. Ooit bevond zich hier het Romeinse forum, later de Oude Markt. Het huidige plein werd in 1890 aangelegd en is zowel bij Florentijnen als bezoekers geliefd. Het kent vele terrassen en is ’s zomers het toneel van straatartiesten. Beroemde drinkgelegenheden zijn Gilli, Paszkovski en Caffè Le Giube Rosse.

8. Mercato Centrale di San Lorenzo

In deze centrale markthal doen veel Florentijnen hun inkopen voor de maaltijd. Hier zie je het beste dat Toscane op culinair gebied te bieden heeft, van venkelsalami tot pecorino met kruiden en van groentetaarten tot de beste extra vergine olijfolie en natuurlijk lokale wijnen. Er is ook een keur aan eetkraampjes, waar je desgewenst een traditioneel broodje pens kunt krijgen, maar ook een pizza of zelfs een hamburger. 

ANWB Extra reisgids Florence

Deze en meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra Reisgids Florence. Je kunt 'm heel gemakkelijk online bestellen. Inclusief uitneembare kaart!

Reisgids Florence online bestellen

Een stedentrip naar Florence boeken

Wil je Florence met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips naar Florence

Speciaal voor jou geselecteerd