Tolwegen & tolvignetten in Italië
Ga snel naar
Ga snel naar
Met de ANWB Routeplanner kun je gemakkelijk zien welke tolkosten je maakt op je geplande route.
De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen (strade a pedaggio). De A2 van Salerno naar Reggio di Calabria is tolvrij. Daarnaast moet er tol betaald worden voor enkele bruggen.
In Italië heb je geen tolvignet nodig. Bij tolpoorten kun je tol betalen met een tolbadge, een creditcard of contant geld. Betalen met een Nederlandse bankpas is op veel wegen mogelijk, maar het is aan te raden om een creditcard achter de hand te hebben. Bij sommige tolpoorten kun je alleen achteraf betalen.
Met een elektronisch kastje (tolbadge) achter de voorruit kun je in Italië automatisch tol betalen. In Italië wordt de tolbadge ook wel Telepass genoemd. Je hoeft dan niet meer te stoppen bij de tolpoort om af te rekenen, maar kunt rustig doorrijden. Je kunt de tolbadge kopen voor vertrek in de ANWB-winkels voor de landen Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië of online bestellen (dan is hij ook in Kroatië geldig). Met de tolbadge kun je ook betalen bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Daarnaast in de milieuzone Area C in Milaan en op de veerboot over de Straat van Messina, tussen het vasteland en Sicilië.
Met een tolbadge kies je een tolpoort met daarboven een geel bord en de letter 'T' (Telepedaggio), zie hieronder:
Met een creditcard (pincode niet nodig) kun je bij vrijwel alle poortjes betalen. In Italië worden deze doorgaans aangeduid met CartaSi: kies een tolpoortje met het opschrift Carte. Neem voor de zekerheid contant geld mee voor het geval de creditcard niet werkt.
Contant betalen kan bij alle bemande tolhokjes. Let op: Er komen steeds meer tolpoorten waar je niet meer contant kunt betalen. Wie geen tolbadge heeft, moet in dat geval achteraf betalen, zie veelgestelde vragen. De poorten worden met dit bord aangekondigd, de T staat voor telepedaggio.
Betalen kan bij veel tolstations in Italië ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. Dit is doorgaans herkenbaar aan borden met het Maestrologo. Maar het kan niet overal, daarom kun je het beste altijd contant geld of een creditcard achter de hand houden.
Tip: vraag om een betaalbewijs en bewaar dit.
Er komen steeds meer tolpoorten waar je niet contant of met een pas kunt betalen. Wie geen tolbadge heeft, moet in dat geval de tol achteraf betalen. Die poorten worden met dit bord aangekondigd:
De 'T' staat voor telepedaggio. In de veelgestelde vragen kun je zien wat je moet doen als je niet hebt betaald bij de tolpoort.
In Noord-Italië is de Autostrada Pedemontana Lombarda (APL), elektronische tolheffing (free flow) ingevoerd op de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como. Op deze trajecten zijn geen tolhuisjes, maar camera’s die je kenteken registreren. Binnen 15 dagen moet je je registreren via apl.pedemontana.com om te betalen. Voer je kenteken in zonder streepjes, betalen kan met creditcard.
Let op: Heb je een tolbadge, dan verloopt de betaling automatisch en hoef je je niet te registreren.
Wanneer je bij een tolpoort niet betaalt of kunt betalen, gaan de slagbomen na korte tijd toch open. Je krijgt dan een ticket waarop staat ‘mancato pagamento’ en ‘toll unpaid’. Je kunt daarna alsnog binnen 15 dagen de tol betalen, onder meer bij een bemande tolpoort of online na 24 uur via autostrade.it/en/rmpp.
Let op: Wie de tol niet binnen 15 dagen betaalt, kan thuis een naheffing verwachten, meestal verstuurd door een incassobureau, bijvoorbeeld Nivi S.p.A. of het European Municipality Outsourcing (EMO). Soms komt die naheffing pas maanden of zelfs jaren later. Je kunt bezwaar indienen als je vindt dat de naheffing onterecht is opgelegd. Contact- en betalingsgegevens staan in de brief. Betaal je de naheffing niet binnen de gegeven betalingstermijn, dan kan er een boete worden opgelegd. Zie ook Naheffing tol uit Italië.
Nee, een tolbadge is niet verplicht, maar wel handig. De tolbadge is aan je kenteken gekoppeld en daardoor kan je snel door de tolpoortjes in Italië rijden. Zo voorkom je lange wachtrijen. Je kunt bij de tolpoortjes ook betalen met een een bankpas, een creditcard of contant geld.
Nee, je hebt geen tolvignet nodig voor Italië. In Italië betaal je tol bij de tolpoortjes. In sommige landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland, maken ze geen gebruik van tolpoortjes en is het verplicht om vooraf een tolvignet aan te schaffen om op die manier tol te betalen.
Kom je door Oostenrijk of Zwitserland, bestel hier een tolvignet.
Voor meer informatie en afbeeldingen van de klassen zie autostrade.it/en/il-pedaggio/le-classi-di-pedaggio.
Let op: Voor de Pedemontana (tolweg in Lombardije) geldt een enigszins afwijkende indeling met vier tariefklassen, zie apl.pedemontana.com/faq.
Als je niet wilt betalen voor de tolwegen kun je ervoor kiezen om een andere route te nemen. Dit duurt vaak langer en is uiteindelijk duurder door de brandstofkosten. Je kunt aangeven in de ANWB Routeplanner of je tolwegen wilt vermijden of niet, dan geeft de ANWB Routeplanner direct een overzicht van de tolkosten en de brandstofkosten.
Nee, een tolbadge is een elektronisch kastje voor in de auto die je kunt gebruiken in Frankrijk, Portugal, Italië, Spanje en Kroatië om sneller door de tolpoortjes heen te rijden. Niet verplicht, wel handig. Een tolvignet is verplicht in bepaalde landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Hier betaal je geen tol bij tolpoortjes, maar schaf je vooraf een tolvignet aan om zo te betalen voor het gebruik van de wegen.
Bekijk of een tolvignet voor jou verplicht is door je route in te vullen in de ANWB Routeplanner.
De belangrijkste toltunnels in Italië zijn:
Voor zover bekend is de tolbadge niet bruikbaar in deze tunnels. Voor de meeste toltunnels is het mogelijk om een enkele reis of een retour te kopen. De geldigheid van een retour kan verschillen. De hoogte van het tarief wordt onder andere bepaald door het voertuigtype, de hoogte en wel of geen aanhangwagen of caravan.