Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende verkeersregels in Italië

Sommige verkeersregels in Italië zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.

De Nederlandse verkeersregels vind je hier.

Verplicht mee in de auto naar Italië

Ga je met de auto naar Italië, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.


Niet verplicht, wel handig: Tolbadge

Met dit kastje in de auto ga je razendsnel door de tolpoorten en betaal je automatisch.

Maximumsnelheid in Italië

Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.


Verlaagde maximumsnelheden

Bij regen of andere neerslag gelden de volgende lagere maximumsnelheden:

  • 110 km/h (in plaats van 130 km/h) op autosnelwegen met meestal 3 rijstroken per richting (autostrade - groen autosnelwegbord).
  • 90 km/h (in plaats van 110 km/h) op hoofdwegen met gescheiden rijbanen en meestal 2 rijstroken per richting (superstrade - blauw autosnelwegbord).

Maximumsnelheid bij slecht zicht

Als door mist of andere omstandigheden (zoals hevige regen- of sneeuwval) het zicht minder is, moet je je snelheid aanpassen. Op snelwegen (autostrade, superstrade) kan bij mist (nebbia) op matrixborden een lagere maximumsnelheid worden aangegeven, bijvoorbeeld 50 km/h bij een zicht van minder dan 100 m.

Sneeuwkettingen

De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Binnen bebouwde kom

Italiaanse steden kunnen de maximumsnelheid op bepaalde wegen verlagen naar 30 km/h. Bologna is de eerste stad die deze verlaagde maximumsnelheid heeft ingevoerd.

Daarnaast kan op hoofdwegen binnen de bebouwde kom, zoals ringwegen, een maximumsnelheid van 70 km/h gelden. Dit wordt met borden aangegeven.

Beginnende bestuurders

Voor beginnende bestuurders (die minder dan 3 jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs) gelden de volgende lagere maximumsnelheden: 

  • 100 km/h (i.p.v. 130 km/h) op autosnelwegen met meestal 3 rijbanen per richting (autostrade - groen autosnelwegbord).
  • 90 km/h (i.p.v. 110 km/h) op hoofdwegen met gescheiden rijbanen en meestal 2 rijstroken per richting (superstrade - blauw autosnelwegbord). Deze lagere maximumsnelheiden gelden óók voor beginnende bestuurders met een Nederlands rijbewijs.

Trajectcontroles

Op snelwegen worden veel trajectcontroles uitgevoerd. Deze worden aangekondigd met borden met de tekst controlla elettronico della velocitá, sistema (safety) tutor of vergelijkbare teksten.

Tunnels

In de Montblanctunnel en de Fréjastunnel geldt een minimumsnelheid van 50 km/h en een maximumsnelheid van 70 km/h.

Verkeersboetes in Italië

Boete betalen

Op een boete staan vaak meerdere boetebedragen vermeld. Bij betaling binnen vijf dagen na ontvangst van de boete, krijg je korting en betaal je het laagst genoemde bedrag. Als je de boete na vijf dagen betaalt, moet je een hoger bedrag betalen. Dat moet binnen 60 dagen na ontvangst. Is dan nog niet betaald, dan is het bedrag wederom verhoogd. Betaling van de boete heeft tot gevolg dat de zaak is afgedaan, beroep is dan niet meer mogelijk. Wanneer je in bezwaar wilt gaan, moet je binnen 60 dagen na ontvangst schriftelijk beroep aantekenen. In geval van een verkeersmisdrijf kan de betrokken auto door de politie tijdelijk in beslag genomen worden. Dit geldt ook voor alle verkeersongevallen waarbij een niet-verzekerde auto betrokken is.


Boete thuis ontvangen?

Bekeuringen die in Italië worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Milieuzones & milieustickers in Italië 
Met de auto naar Italië? Bekijk of je een milieusticker nodig hebt, welke kleur je nodig hebt en hoe je die bestelt.
Tolwegen & tolvignetten in Italië 
De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Regel een tolbadge om het snelst door de tolpoorten te komen.
Route plannen naar Italië 
Bekijk informatie over tanken en laden, overnachtingsopties langs de route en algemene route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.

Handig voor je vakantie naar Italië

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.