Op de weg
o.a. voorrangsregels en parkerenVoorrangregels
- Trams en lijnbussen hebben altijd voorrang
- Als op een gelijkwaardige kruising twee elkaar tegemoetkomende bestuurders allebei linksaf willen slaan, moeten zij voor elkaar langs rijden (en niet om elkaar heen)
- Op wegen zonder voetgangersoversteekplaats moeten automobilisten voorrang verlenen aan voetgangers die oversteken
Rotondes
Als bij een rotonde geen voorrangsborden en/of andere verkeerstekens staan, hebben bestuurders van rechts voorrang, net als op een gewone kruising.
Inhalen tram
Bestuurders mogen een rijdende tram rechts inhalen als daar voldoende ruimte voor is. In straten met eenrichtingsverkeer mag een rijdende tram ook links worden ingehaald als daar voldoende ruimte voor is.
Parkeren en stilstaan
Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je ook aan de linkerkant parkeren, mits er minimaal drie meter vrije wegbreedte overblijft.
Let op: In delen van het historische centrum van Rome is het verboden om op werkdagen van 7 tot 20 uur te parkeren.
Verlichting
Buiten de bebouwde kom is dimlicht of dagrijlicht overdag verplicht.
Toeteren
Buiten de bebouwde kom mag je toeteren of lichtsignalen geven bij onoverzichtelijke bochten en kruisingen.
Rijden in de bergen
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer), tenzij het stijgende voertuig zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt. Een postauto heeft altijd voorrang. Meer informatie over veilig autorijden in de bergen vind je hier.
Rijden in een tunnel
Je bent in een tunnel verplicht met dimlicht te rijden. Je moet extra afstand houden tot je voorganger. Vaak wordt de afstand die je moet aanhouden aangegeven op borden bij de ingang van de tunnel. Meer informatie over veilig rijden in een tunnel vind je hier.
Slepen
Op autosnelwegen en grote doorgaande wegen is slepen verboden, behalve door een sleepdienst. Op overtreding staan hoge boetes. Tijdens het slepen moeten de alarmlichten van het gesleepte voertuig branden en moet achter op het gesleepte voertuig een gevarendriehoek of rood-wit waarschuwingsbord worden bevestigd.
Veilig wandelen
- Voetgangers zijn verplicht om buiten de bebouwde kom op wegen met tweerichtingsverkeer zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg te lopen als een voetpad ontbreekt. Let op: Op wegen met eenrichtingsverkeer moeten voetgangers in Italië aan de rechterkant lopen.
- Vanaf een halfuur voor zonsondergang tot een halfuur na zonsopgang is het voor voetgangers die langs een weg lopen zonder straatverlichting, verboden om naast elkaar te lopen.
In de auto
o.a. flitspaalsignalering en telefoongebruikFlitspaalsignalering
Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons, dus geen radarverklikker) toegestaan. Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden. Zie voor meer informatie: anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.
Mobiele telefoon
Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Je mag geen enkel apparaat gebruiken waarvoor je tijdelijk je handen van het stuur moet halen. Let op: Ook als het voertuig stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht, mag de bestuurder geen mobiele telefoon, tablet of ander apparaat vasthouden of gebruiken.
Rijden onder invloed
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is net zoals in Nederland 0,5 promille. Bij een alcoholgehalte van 0,8 promille of meer in het bloed, krijgt de bestuurder een zware boete en mogelijk zelfs gevangenisstraf. Voor bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een absoluut alcoholverbod.
Hoofdtelefoon of oortjes
Het is verboden tijdens het rijden een hoofdtelefoon te gebruiken. Gebruik van een headset met één oortje is wel toegestaan.
Kinderen in de auto
- Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 meter, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger worden vervoerd.
- Sinds 2019 is in Italië een wet van kracht die bestuurders verplicht om voor kinderen jonger dan vier jaar een kinderzitje te gebruiken waarin een alarmsysteem is ingebouwd dat waarschuwt als het kind per ongeluk in de auto wordt achtergelaten. Nederlandse toeristen die Italië bezoeken met hun eigen auto, zijn niet verplicht een kinderzitje met alarm te gebruiken. Nederlandse toeristen die een Italiaanse auto huren, zijn wel verplicht om zo'n kinderzitje te gebruiken.
Roken in de auto
Het is strafbaar om te roken in een auto of camper in het bijzijn van een passagier onder de achttien jaar of een zwangere vrouw. De boete voor overtreding van deze regel is zeer hoog.
Uitrusting
o.a. fietsendrager en winterbandenFietsendrager en uitstekende lading
Fietsen op een fietsendrager mogen zijwaarts aan beide kanten van de auto of camper maximaal 30 cm uitsteken. Een fietsendrager achter een auto, camper of caravan moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met vijf rode strepen. Dit geldt zelfs voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand en ook voor uitstekende lading. In Italië is dit bord verkrijgbaar bij garages en winkels voor automaterialen onder de naam pannello per carichi sporgenti. Een markeringsbord is onder meer ook verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Kentekenplaat en NL-sticker
Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van het voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Winterbanden en sneeuwkettingen
Van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden of sneeuwkettingen (om alle vier de wielen) te rijden.
Onderstaande verkeersborden met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht) geven aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode op winterbanden moet rijden of sneeuwkettingen in de auto moet hebben:

Bekijk alle informatie over winterbanden in Italië. Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl/webwinkel/sneeuwkettingen-informatie.
Let op: Van 15 mei t/m 14 oktober mag op de Italiaanse wegen niet worden gereden met voertuigen die zijn uitgerust met winterbanden (M+S) die een snelheidsindex hebben die lager ligt dan de topsnelheid van de auto (Nordic-banden). Dit verbod geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Wie dit verbod niet in acht neemt, riskeert een hoge boete. Bovendien kan het voertuig in beslag genomen worden.
Caravan/aanhangwagen
o.a. afmetingen en spiegelsAfmetingen
- Breedte combinatie (excl. spiegels):2,55 m
- Hoogte combinatie: geen limiet
- Lengte aanhanger (excl. dissel):12 m
- Lengte combinatie:18,75 m
Let op: de breedte wordt gerekend exclusief de spiegels, mits deze inklapbaar zijn. Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
Lading
De lading op een auto of aanhangwagen mag niet naar voren uitsteken. Goed zichtbare lading mag in de breedte maximaal 30 cm uitsteken, gerekend vanaf het stadslicht of achterlicht. Moeilijk zichtbare horizontaal vervoerde lading, zoals stangen, dunne balken of plaatwerk, mag niet uitsteken.Let op: Naar achteren uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen. 's Nachts moet dergelijke lading tevens worden voorzien van een rood licht.
Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke reflecterende borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen.
De lengte van het naar achteren uitstekende deel van de lading mag niet meer dan 30% van de lengte van de auto bedragen.
Aanhanger motor
Het is niet toegestaan een aanhanger aan een motor te koppelen.
Fietsendrager
Een fietsendrager achter een auto, camper of caravan moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen. Dit geldt zelfs voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand. Een markeringsbord kan je onder andere halen bij anwb.nl/webwinkel.
Fietsregels
o.a. fietshelm en elektrische fietsFietshelm
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden.
Speedpedelec
Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/h gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. De minimumleeftijd om op een speedpedelec te rijden is 14 jaar en de bestuurder moet in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs.
Bestuurders van een speedpedelec zijn verplicht een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) te dragen. Het dragen van een fietshelm of een speciale speedpedelec-helm (norm NTA 8776) is niet toegestaan. Wanneer je geen goedgekeurde helm draagt, riskeer je een aanzienlijke boete en inbeslagname van je fiets.
Speedpedelecs mogen niet op het fietspad rijden.
Veiligheidsvest
Fietsers moeten buiten de bebouwde kom een reflecterend veiligheidsvest dragen vanaf een halfuur voor zonsondergang tot een halfuur na zonsopkomst. Ook als je door een tunnel rijdt, moet je als fietser een veiligheidsvest dragen.
Hoofdtelefoon of oortjes
Het is verboden een hoofdtelefoon of oortjes te dragen tijdens het fietsen.
Passagiers
Kinderen van 8 jaar of jonger mogen door een volwassene worden vervoerd in een geschikt kinderzitje met een rugsteun, veiligheidsgordels en steunen en bescherming voor de voeten. Het is verboden kinderen ouder dan 8 jaar op de fiets te vervoeren.
Mobiele telefoon
Het is fietsers verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.