Vakantie Sardinië

Eiland met karakter

Sardinië heeft een heel eigen karakter dat steeds meer toeristen trekt. De kogelgaten in de plaatsnaambordjes als protest tegen de Italiaanse staat, het karakteristieke Sardijnse mannengezang en de levende herderstraditie weten velen te fascineren. Prachtige stranden en ruige bergen zijn bezaaid met overblijfselen van Romeinse, Arabische, Spaanse en Pisaanse overheersers.

Wie op zoek is naar spectaculaire natuur, een buitengewone cultuur of gewoon een heerlijke strandvakantie is Sardinië, na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee, een paradijs op aarde.

Attracties en evenementen: 1500 feesten

Sardinië heeft weinig echte attracties. In Baia Sardinia aan de Costa Smeralda is een zwemparadijs. In Giba valt een erg leuke dierentuin te bekijken, met vooral veel kleurrijke en grote exotische vogels. Vlakbij Barumini bevindt zich Sardegna in Miniatura, Sardiniës eigen Madurodam. Het eiland telt maar liefst 1500 jaarlijks terugkerende feesten die meestal een religieuze of historische oorsprong hebben. Een van de meest bekende is het carnaval van Sardinië dat in februari plaatsvindt. In juni worden er op het hele eiland vreugdevuren aangestoken ter ere van San Giovanni (Sint Jan). In Carloforte wordt de heilige herdacht met een bijzondere botenoptocht. vijf hectare staan hier de bouwkundige monumenten van het eiland in maquettevorm opgesteld. Carnaval Sa Sartiglia, een ruitercarnaval van Oristano, dateert alweer van de 16e eeuw. Met parade, corso en een spannende paardenwedstrijd. Dit festijn wordt zeer druk bezocht.

Bezienswaardigheden: dorpsverhalen op muren

De meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Sardinië zijn de prehistorische 'nuraghi'. Dit zijn overblijfselen van kastelen, dorpen en tempels van meer dan 3500 jaar geleden. Ze zijn over het hele eiland te zien. De oorsprong van de bouwwerken is onbekend. De recentere lokale geschiedenis is te zien op de 'murales' van Orgosolo. Dit zijn beschilderingen op de huizen van het dorp die markante gebeurtenissen, legendes en andere dorpsverhalen vertellen. Daarnaast heeft Sardinië enkele prachtige middeleeuwse kastelen en een overvloed aan natuurlijke bezienswaardigheden. Zoals Nuraghe Su Nuraxi vlakbij Barumini. Dit dorp uit de bronstijd werd flink versterkt om de naderende Feniciërs buiten de deur te houden. De restanten van de Punisch-Romeinse stad Oristano (destijds op een andere plek Tharros genoemd) was altijd een belangrijke tussenhaven op de route van Marseille naar Carthago. Nog steeds weet niemand waarom Tharros opeens werd verlaten. Ook rond Necropoli di Li Muri zijn nog vele zaken niet ontraadseld. Maar dat dit een begraafplaats was, is wel duidelijk. Sommige bezoekers gaan tussen de stenen zitten om de magische krachten te ervaren. Graftombe Tomba di Giganti di Li Golghi bij Arzachena is al bijna vierduizend jaar oud.

Dorpen en steden: modern of traditioneel

Er is een groot verschil tussen de kustplaatsen en de inlandse dorpen van Sardinië. De kustdorpen zijn modern en veranderen zomers in levendige badplaatsen. Ze hebben een open karakter met brede boulevards en volop vertier. De bergdorpen in het binnenland hebben hun eeuwenoude tradities behouden. Veel dorpelingen zijn herders en gaan er overdag met hun kuddes op uit. Het leven in deze dorpen is eenvoudig en rustig. De Sardijnse bouwkunst wordt gekenmerkt door een eenvoudige, Romaanse stijl. Struin door het havenstadje Città Vecchia. De oude stad, omringd door vestingmuren, verzamelt zich onder de kathedraal, en de vissershaven is een kleurrijke toevoeging. Cagliari is een grote plaats met een Carthaagse geschiedenis. Het Toscaanse Pisa verrijkte Cagliari ooit met vestingwerken. De buitenwijken van Sassari, de tweede stad van Sardinië, mogen dan saai overkomen, het centrum rond de barokke kathedraal is middeleeuws. Ook Bosa mag je niet missen. Bewonder het kasteel met imposante muurschilderingen, een historisch centrum met ommuurde en hellende straatjes, een oude rivierbrug en de kerk.

Eten en drinken: ‘enge’ kaas en rode wijn

Sardinië heeft ook op culinair gebied een rijke, geheel eigen traditie. Basisingrediënten zijn schapen- en geitenkaas, orgaanvlees, olijfolie, graan en honing. Typisch Sardijns is het pane carasau, flinterdun, knapperig brood dat vaak warm met een beetje olijfolie wordt gegeten. Porceddu, big aan het spit, is een ander typisch streekgerecht. Daarnaast staat Sardinië bekend om zijn Mirto, een mirtelikeur. Schaapherders zijn verantwoordelijk voor de 'enge' kaas Casumarzu. Ze lieten hun pecorinokazen buiten liggen tot kaasvliegen er eitjes in legden, wachtten tot de larven door de kaas krioelden (en die zacht maakten) en hapten dan toe! Er zijn op Sardinië diverse kleine wijnbouwgebieden, maar de cannonau di Sardegne komt van wijngaarden van het hele eiland. De cannonaudruif is familie van de carignan en geeft stevige wijnen, goed bij vleesgerechten. Deze rode, volle wijn is de bekendste van Sardinië.

Fietsen: goede routes

Het is niet moeilijk om een leuke fietsroute te vinden op Sardinië. Er goede routes te rijden voor fietsers en mountainbikers van elk niveau. De plaatselijke VVV heeft een handige fietsgids uitgegeven met diverse meerdaagse fietsroutes over het eiland. Bij elke fietsroute wordt een beschrijving van de wegen en bezienswaardigheden vermeld. Liever wat meer uitdaging? Er zijn ook diverse mountainbikeroutes uitgestippeld. Een aanrader is de route langs de bossen en oude mijnen bij Pula.

Kunst en cultuur: 'Canto a tenores'

De geschiedenis van Sardinië wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van vreemde overheersers. Romeinen, Arabieren, Spanjaarden en Pisanen lieten er hun sporen achter. Dit heeft een bijzondere mix van talloze pré-christelijke, christelijke en Moorse kunstschatten opgeleverd. Gotiek en barok hebben het eiland nooit bereikt. De kerken hebben een eenvoudige Romaanse stijl. Een van de grote kunstschatten van Sardinië is het 'Canto a tenores'. Dit is a capella gezang van vier mannenstemmen dat een zeer karakteristiek geluid voortbrengt en bijna Arabisch aandoet. De geheimzinnige bronstijd komt tot uiting bij Nuraghe Palmavera. Door een vestingkern met koepels, waaromheen een vijftigtal woonhuizen gegroepeerd waren. Tien kilometer ten noorden van Viilanovaforru is Barumini wellicht het interessantste nughecomplex van Sardinië.

Natuur: ontelbare baaien en ruige bergen

Sardinië is een van de meest ongerepte gebieden van Europa. Het eiland is groen en ruig. Het landschap wordt gedomineerd door overblijfselen uit vroegere tijden. De meest opmerkelijke zijn de 'nuraghi', prehistorische kastelen, dorpen en tempels. De 1850 kilometer lange kustlijn kent ontelbare baaitjes en wordt gesierd door een azuurblauwe zee. Er zijn verschillende natuurparken. Het natuurreservaat van de Monte Arcosu aan de zuidkant van Sardinië is het oudste en bekendste. Op het eiland komen meer dan zestig verschillende soorten wilde orchideeën voor. In Monte Ortobene in het centrale berglandschap van Sardinië kun je de Sardijnse vos en het wilde zwijn tegenkomen. In het diepe zuiden van Sardinië glinsteren de wetlands van Montargius en Saline. Een intrigerend mengsel van zout, zilt en zoet water zorgt voor een grote verscheidenheid aan planten. Bij Parco Nazionale dell'Asinara staan ezeltjes in de wei en in het seizoen een zee van madeliefjes in het gras. In dit park, feitelijk een eiland aan de noordwestkust van Sardinië, is het heerlijk om de oude muilezelpaden te volgen.

Overnachten: authentieke accomodaties

Op Sardinië zijn alle soorten overnachtingsmogelijkheden aanwezig. Aan de Costa Smeralda, de noordoostkust van Sardinië, liggen de meest luxueuze hotels en vakantiehuizen. Aan de zuidwestkust is ook een ruim aanbod aan eenvoudige hotels, appartementen en pensions te vinden. Een leuk alternatief voor een standaard hotelkamer is een kamer op een boerderij, een agritoerisme. De boerderijen bevinden zich vaak midden in de natuur en bieden de mogelijkheid ook iets van het authentieke Sardijnse leven te proeven.

Uitgaan: waar de jetset danst

Buiten het hoogseizoen is Sardinië een bron van rust. In en rond de grotere plaatsen is er op uitgaansgebied wel het een en ander te beleven, maar het echte uitgaansleven komt pas in het hoogseizoen tot bloei. Vooral in de toeristische badplaatsen aan de noordoost- en zuidwestkant van het eiland bruist het 's avonds van het leven. Hoewel het aanbod gevarieerd is, overheersen aan de Costa Smeralda vooral luxe en dure uitgaansgelegenheden waar een internationale jetset elkaar ontmoet.

Winkelen: kunst van kurk

Aan de Costa Smeralda en in Caglieri kun je prima winkelen. Aan de Costa Smeralda bestaat het aanbod vooral uit luxeproducten. Hier zijn de winkels met de nieuwste collecties van alle bekende Italiaanse modehuizen en juweliers. In Cagliari is het aanbod gevarieerder. Aan de kust bevinden zich grote winkels met streekproducten speciaal voor toeristen. Typisch voor Sardinië zijn kurkproducten. Er groeien op het eiland veel krukbomen en daar worden naast kurken voor op wijnflessen de mooiste kunstwerkjes van gemaakt. Ook keramiek wordt op het eiland veel geproduceerd.

Zon, water, strand: grenzeloos dromen

Sardinië heeft een kustlijn met een lengte van 1850 kilometer. Er zijn talloze kleine baaitjes, uitgestrekte zandstranden, prachtige rotsformaties en mysterieuze grotten. In het noordoosten van het eiland bevindt zich de Costa Smeralda, waar de internationale jetset vakantie viert. Hier zijn de stranden georganiseerd en ontbreekt het de veeleisende strandganger aan niets. Het eilandje Caprera is een klein juweel aan de Costa Smeralda. De meeste stranden van Sardinië zijn ongeorganiseerd en prachtige stukken natuur. De Golf van Orosei heeft de mooiste ongerepte stranden. Niet ver van Cagliari lonken de enorme stranden van Villasimius. Een echt paradijsje aan de Middellandse Zee met superschone en zeer royale stranden. Spiaggia della Pelosa ligt ten noorden van Stintino en behoort tot de mooiste stranden van Sardinië. Maagdelijk witte zandrepen nodigen uit om de dag als in een droom voorbij te laten gaan.

Boek een huurauto in Sardinië

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Italië
Tips voor een vakantie Italië