Naar artikel

Natuurschatten en culturele hoogtepunten op vakantie in Drenthe

Drie zeer verschillende nationale parken, typische brinkdorpen, een bijzondere geschiedenis van hunebedden tot concentratiekamp Westerbork en tal van uitjes voor het hele gezin: op vakantie in Drenthe maak je kennis met deze gevarieerde provincie. Ideaal voor rustzoekers, want Drenthe is dunbevolkt. Maar ook zeer geschikt voor een actieve vakantie: nergens in Nederland vind je meer fietskilometers.

Bekijk hier alle reizen in Nederland

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Nederland

De mooiste bezienswaardigheden van Nederland

Wie gek is op prachtige natuurgebieden en historische dorpen hoeft niet ver van huis te zoeken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie in eigen land en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in Nederland

Pechhulp in Nederland

Met Wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Vraag op tijd je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen in eigen land. Zo ben je verzekerd van een heerlijke tijd!

Drentse natuur samengevat in drie nationale parken

Op vakantie in Drenthe ontdek je unieke landschappen in de drie nationale parken in de provincie. In het Drents-Friese Wold, op de grens met Friesland, waan je je al wandelend over de uitgestrekte stuifzandvlaktes van de Kale Duinen in de Sahara en spot je bijzondere dieren als de zandhagedis en kommavlinder. Nationaal park Dwingelderveld wordt gevormd door talloze plassen, vennen en kleurrijke heide die door schapen kort worden gehouden. Nationaal park Drentsche Aa bestaat uit een eeuwenoud cultuurlandschap vol esdorpen en de meanderende beek waaraan het park zijn naam dankt.

Authentieke brinkdorpen en unieke grafheuvels

Je maakt op vakantie in Drenthe ook kennis met de authentieke brink- en esdorpen. Deze dorpen werden in de middeleeuwen bij de overgang van droge zandgronden en natte weidegebieden gebouwd. Diever, Dwingeloo, Vledder en Havelte zijn de bekendste, terwijl je in museumdorp Orvelte teruggaat in de tijd. Een ander fenomeen uit Drenthe zijn de hunebedden, de megalithische grafheuvels uit de nieuwe steentijd. Het grootste hunebed bevindt zich bij Borger. Hier bezoek je ook het Hunebedcentrum. Met de auto volg je de Hunebed Highway met ruim veertig exemplaren langs de weg tussen Zuidlaren en Coevorden.

Indrukwekkende oorlogsgeschiedenis

Op vakantie in Drenthe ontkom je niet aan de indrukwekkende oorlogsgeschiedenis van de provincie, die wordt weergegeven in Herinneringscentrum Westerbork. In dit museum wordt verteld over het leven in het doorgangskamp, waar duizenden joden naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Er zijn activiteiten voor jong en oud, zoals ooggetuigenlezingen, theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Verder worden in Herinneringscentrum Westerbork de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. Op 3 kilometer van het museum ligt het voormalige kampterrein, waar de commandantswoning, barak 56, de wagons en het Nationaal Monument Westerbork te bezichtigen zijn.

Drenthe met de kinderen

Ook met de kinderen beleef je in Drenthe een fijne vakantie, want de provincie heeft een ruime keus aan attracties voor het hele gezin. Geopark de Hondsrug wordt door Unesco geroemd om zijn archeologische, ecologische en culturele waarde. Hier wandel je met de kinderen een Oertoer of wagen ze zich aan een spannend avontuur in een klimbos. In WILDLANDS Zoo bij Emmen vermaken jong en oud zich in drie themawerelden met kenmerkende dieren en beplanting: de savanne in Serenga, de jungle in Jungola en de poolgebieden in Nortica. Andere leuke pretparken voor de kinderen zijn Plopsa Indoor Coevorden, attractiepark Drouwenerzand en Sprookjeshof in Zuidlaren.